Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Момчета изчетох 100000000 мнения за отоплението във форума но никъде не срешнах подобна идея. Става въпрос за нещо което бих искал да приложа на камината си у дома. Понеже постоянно трябва да играя с клапата за отваряне на комина със цел икономии на дръвца си мисля дали няма някакво приспособление което да се монтира на клапата и на което да се задава определена температура която да се поддържа от камината, като това се регулира от количеството въздух преминаващ през нея, т.е. от тягата. Знам, че котлите с дърва и въглища имат такива приспособления за подаване на допълнително гориво или въздух, та се питах някои не е ли побългарил нещо за регулиране простичка Прити. И като се има в предвид девиза ми по долу, ще разчитам на съвети, Весели празници!
drm - специалист
Има такива механизми които регулират сами притока на въздух,но не знам откъде може да го вземеш.Преди 3-4 години правих една френска камина и собственика и спомена че струва 6000евра,та останах доста учуден от цената.Когато всичко беше готово и я запалихме,голямото ми учудване беше точно за тези клапи за въздуха.Във зависимост от това каква е температурата на камината,автоматично и се отваряха 2-те входни клапи за въздуха,а и също така на димоотвода,пълна автоматизация.
Благодаря но няма ли нещо за 6 евра???
Transporterr - специалист
аз съм виждал камини с термо регулатори на входящия въздух и със намаляваннето му се притваря и клапата на комина.Има малка подорбност че клапите са зарязани и не притварят плътно.Мисля обаче че на клапата на комина на Прити не е много добра идея.Сещам се за поне две причини.Клапата обикновенно не винаги е лесно подвижна,и каквото и да е автоматика трябва буквално да е със серво механизъм за да я движи.
2.Прити така и иначе имат проблем с конструкциятана камините си изглежда.Защото повечето модели не горят добре ,само това липсва клапата да се затваря автоматично.Това освен всичко друго може да доведе до неусетно отравяне.
Така че моя съвет е никакви автоматики там.Имаш два момента.Разпалване -пълно отваряне на клапата .След полвин час като се загрее всичко да я притвориш .Не ми се вярва да икономисаш повече от няколко метровки за целия сезон с по прецизно затваряне.Мое мнение.Как пък не рабрахте че камините са за удивилствие преди всичко.След това за да ПОДПОМАГАТ основното отопление..
Последна промяна от Transporterr на вт дек 22, 2009 6:46 pm, променено общо 2 пъти.
denuchi - специалист
а ето и моето решение на твоя въпрос. е не е 6 евра но върши работа. много съм доволен. макар че прочетох и едно мнение че не било добре. всеки сам си решава..

Прикачен файл

regul..jpg
regul..jpg (70.22 KиБ) Видяна 10185 пъти
това ми прилича на печка не на камина :)
denuchi - специалист
satansho написа:
това ми прилича на печка не на камина :)
благодаря за забележката. аз показах моето решение на този въпрос. а дали е камина или печка или каквото друго си харесаш, решение винаги може да се намери. желание да има. но почти винаги най лесният отговор е нестава.
напротив става ,намираш си биметална пружина навита на спирала.
свързваш я на една ос с клапата за входящ въздух тя пък с лост с клапата на комина .Само че ...лостовата система трябва да е много точно направена и да не се влияе от нагряването за да може усилието на биметалната пружина да задейства двете клапи Също така да предвидиш ръчно управление независимо от биметалната пластина.Също така тази система трябва да е облужваема.Това е правено на фенска камина Която е с високо кпд не само заради този механизъм .За тези чудеса на природата Прити ( аз също имам такава печка ) не смятам че си заслужава .Най малкото за това че въздуха при тях на практика е неконтролируем.Влиза от всякъде.Като отвориш камината пуши та знае ли се .. само тази система им е кусура :) Все пак нямам впечатление от всичките им модели може това което има човека да е добре проектирано.
zdux - специалист
в" мазата " и аз съм с прити....водна риза...парно и т.н.......та тая клапа се движи наистина трудно като се затлачи със сажди..ако искаш да сложиш някакъв механизъм......ще падне преработка....идеята е външни лагери например......от там у-во да го движи тоя м-м......от там на какво ще е???/ток....пневматично/......и накрая дали ще е ефективно за идеята ти да пестиш.....съмнявам се......така че съвета ми е.....мърдаи го на ръка и си пий бирата.... :-D
naskov - майстор
denuchi написа:
а ето и моето решение на твоя въпрос. е не е 6 евра но върши работа. много съм доволен. макар че прочетох и едно мнение че не било добре. всеки сам си решава..
Дай подробности за това оранжевото, колега? Как се управлява?

Тема "Как да регулирам клапата за въздух на Прити?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: