Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте , колеги !
Както виждате съм нов във форума , но и аз като повечето от вас гледам да избягам от гадния граски живот и да се отдам на спокойствие и силна храна както се казва . Доста теми прегледах / доколкото ми остава време / и просто много се зареждам с енергия за построяване на къща . Много въпроси които имах вече намерих на тях отговор и доста неща научих . Обаче досега в повечето теми се говори вече за започването на самия строеж , мен в частност ме интересува всичко преди строежа . Интересува ме / от хората които са минали по подобен път / как стоят нещата с оформлението на документите пред общината , как примерно една земя от земеделска става УПИ . Интересуват ме какъв е реда за постъпване пред Енерго и ВИК . Интересува ме също изискванията за строеж , примерно разбрах че трябвало да има отстояние от съседния имот на 3м . Просто всичко което е необходимо като документация и оформление преди започването на същинския проект . Много е важно за мен ако е възможно да посочвате ориентировъчни цени за това . Интересуват ме кадърни и надеждни архитекти и прочие подобни неща . Искам да подчертая че става въпрос за Софийска област . Казвам го защото незнам как стоят нещата в различните райони на България . Всичко с което ми помогнете ще е наистина полезно за мен .

Успех на всички в проектите им / бъдещи и настоящи / .
Наистина сме попаднали на стойностен сайт !
единак - специалист
Аз съм минал по целия път, започвайки от смяна на статута. Всъщност, не съм го завършл още пътя.
Съвсем разбираемо е, че искаш всичко да знаеш и искаш да питаш. Обаче за да ти се отговори на всичко наведнъж ще отнеме много писане.
Започни, ако искаш, с нещата изписани точно по тези теми в точно този подфорум. Когато ти се поизясни картината прочети ЗУТ/н-а, вече съм конверт/. В него има отговори на всичките ти въпроси, но също има и вратички тук-таме.
След това виж в твоя случай на какво да обърнеш внимание.
И тогава вече питай. Аз с радост ще се опитам да ти помогна, доколкото мога, за конкретни неща.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Кажи за къде точно става въпрос - кое населено място.
Пътят е дълъг и сложен в зависимост от това с коя общинска администрация ще се занимаваш.
Смяна на статута на земеделска земя за мен си е разправия.
Да кажем примерно вече имаш УПИ и имаш скица на него. Отиваш в общината и пускаш молба за виза за пхроектиране. Издават ти визата за проектиране, която представлява скица на имота и на нея са нанесени ограничителни линии на застрояване, както и са упоменати макс. градоустройствени показатели за квартала да кажем: плътност на застр., интензивност на застрояване, процент на озеленяване, височини на сградите.
После започваш проектиране. После се скл. договори /предварителни/ с ВиК и Енерго.
После изготвените проекти се внасят в общ. за разрешение за строеж.
Има бърз вариант и бавен вариант. Бавният е проектните материали да минават на експертен съвет към съотв. община. По-бързият е с доклад от лицензирана фирма, в каквато работя и аз.
После ти издават разр. за стр., чакаш 2 седм. и почваш да строиш.
Контрола по време на строит. може да е по 2 начина - техн. ръководител или лицензирана фирма.
Съставят се опр. протоколи.
Това е накратко. Със сигурност съм пропуснал нещо.
Поздрави.
ebahti - майстор
купи си парцел в който има некоя съборетина,ама да е в регулация и да има партида за ток и вода-прехвърли всичко на твое име,накарай умниците от енергото да ти сложат нов електромер и да го изкарат на улицата,после почвай да строиш къщата под предлог че правиш ремонт........ако случиш на добри комшии да не те натопят си ОК.....амаа за всеки случай ако некой подпитва му казвай- "кой бе ,аз ли ,как ,без разрешение как ще строя бе....разбира се че съм извадил сички документи".....метода е проверен,амаа само за некое селце става :wink:
zdravko_dimitrov1986 написа:
Кажи за къде точно става въпрос - кое населено място.
Пътят е дълъг и сложен в зависимост от това с коя общинска администрация ще се занимаваш.
Смяна на статута на земеделска земя за мен си е разправия.
Да кажем примерно вече имаш УПИ и имаш скица на него. Отиваш в общината и пускаш молба за виза за пхроектиране. Издават ти визата за проектиране, която представлява скица на имота и на нея са нанесени ограничителни линии на застрояване, както и са упоменати макс. градоустройствени показатели за квартала да кажем: плътност на застр., интензивност на застрояване, процент на озеленяване, височини на сградите.
После започваш проектиране. После се скл. договори /предварителни/ с ВиК и Енерго.
После изготвените проекти се внасят в общ. за разрешение за строеж.
Има бърз вариант и бавен вариант. Бавният е проектните материали да минават на експертен съвет към съотв. община. По-бързият е с доклад от лицензирана фирма, в каквато работя и аз.
После ти издават разр. за стр., чакаш 2 седм. и почваш да строиш.
Контрола по време на строит. може да е по 2 начина - техн. ръководител или лицензирана фирма.
Съставят се опр. протоколи.
Това е накратко. Със сигурност съм пропуснал нещо.
Поздрави.
Мерси за отговора , като цяло се оглеждам за парцелите в Банкя , Иваняне и в района на Бистрица и Железница . На първо време седнах и си направих някакъв план . Първо ще преценя каква къща като м2 ще ми е достатъчна . Второ ще калкулирам грубо колко ще ми трябва за построяване на въпросната къща на груб строеж . И последното което мисля че няма да мина без ваша помощ е колко горе долу ще ми струват тези изисквания за пред общината и евентуално да ме насочите към архитекти с прилични цени . Като ця ло гледам парцела да е УПИ с ток , вода и по възможност канализация в парцела . Ако възникнат още въпроси ще пиша обезателно .
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Дори и за селце е рисковано. Аз лично не бих направил такъв риска.
После недай боже да викнат РДНСК или ДНСК и като издадат заповед за сабаряне ще стане лошо.
Според мен си мини по каналният ред, иначе е риск.
Поздрави.

Тема "Малко въпроси за ориентир" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: