Проявете вашата изобретателност.
niki_sap - специалист
Миля, че ако на схемата, която нарисувах се разменят местата на хладилника и мивката, т.е. мивката се сложи в ъгъла разстоянието до стената между кухнята и бяняте е пак толкова т.е. и този долната стена на хола е изпозваема. Проблема в случая би могъл да бъде с отдушника за абсорбатора - ако комина е в другия край на хола.
Отделно - предполагам нишата в коридора е за пералня (ако не е точно там ѝ е мястото), възможно е да има и повече от 1 канал в апартамента - нека питащата да каже и от там нататък може да се мисли.
Това, което се опитах да нарисувам е перфектния вариант за мен. Но даденостите на апартамента може да са различни.
dito - специалист
niki_sap написа:
Миля, че ако на схемата, която нарисувах се разменят местата на хладилника и мивката, т.е. мивката се сложи в ъгъла разстоянието до стената между кухнята и бяняте е пак толкова т.е. и този долната стена на хола е изпозваема.
По принцип си прав, обаче така ще се вдигне нивото на антрето и банята, тоест ще имаш два прага (антре-спалня и антре-дневна) вместо един (спалня-антре). А при 10 см. височина :? абе крива история си е. Докато няма повече информация, можем само да гадаем. Защото дори етажът може да има значение. Други мои съседи от първия етаж дирекно през плочата си включиха канала в мазето :-D Не ме питайте в какъв блок живея, и за много по-големи глупости съм чувал :lol:
niki_sap - специалист
Ами аз не го намирам за глупост - включването на канала през плочата. Доста по-лошо според мен е бутането на стени и къртенето на греди на балконите на ниските етажи, което е доста често срещано. Това може да е най-добрия вариант, стига отдолу да си е твоето мазе или да се разбереш със съседа. Правил съм го, но в малка многофамилна сграда - къща и нямахме проблеми.
Иначе вдигането с 10 см. е доста наистина, но предполагам може да се търсят начини.
Да не излезе само, че ние си обсъждаме, но собственика не чете.
dito - специалист
Да, това специално си беше хитро решение и наистина не води до някакви проблеми. Както например с усвояването на балкон, като допълнително се наддат още 30-тина сантиметра извън старата плоча на балкона :irre3: Това съм го виждал на едно място, а и съм чувал за друг подобен случай.
niki_sap написа:
Да не излезе само, че ние си обсъждаме, но собственика не чете.
На нас не ни пречи, нали :roll:
silllveto - Майсторица
За местенето на водата разсъждавам като dito. Но най-добре се консултирай с водопроводчик, ако си избрал такъв. Все ми се иска да няма нищо невъзможно :)
Пускам ти идейка за леко преустройство, може пък да помогне :)

Прикачен файл

_a__1_copy_438-1.JPG
_a__1_copy_438-1.JPG (48.56 KиБ) Видяна 10196 пъти
rulom - модератор
Ако държиш на точно определено разположение и други варианти не са възможни, за мръсната вода има дренажни помпи които ще изхвърлят от всякакво положение на тръбите, НО си остава уговорката, че това е още едно потенциално за аварии място.
Всъщност, я драсни схема и на другите апартаменти.Не може на цял етаж тръбите да са едни, само в кухнята или само в банята.
Тръбите за мръсен канал скрити ли са или открити?
niki_sap - специалист
Силве, къде ще се оттича водата при вариант мивка на балкона - през чучура? Казвам го не за друго, а защото тази мания за освояване на балкони вече им е малко прекалена. В случая стаята е дъга 515 см. Ако махнеш 60 см. дълбочина на шкафовете пак остават 460 см., което е повече от достатъчно място за маса за хранене и диван с ниска масичка.
Понеже без включване на собственика това си се превръща в чисто теоритичен спор :) все пак споед мен е много по-удачно кухнята да бъде по възможност зад вратата или където и да било, но извън основната жилищна част на стаята. Само по този начин живеш в дневна с бокс, а не в кухня с диван в нея. Слагайки кухнята на балкона, в известна степен това се изпълнява, но пък според мен става още по-лошо, когато и да погледнш към светлината виждаш кухня. По-скоро удачно според мен е при остъкляване и освояване на балкона там да се търси място за масата за хранене, отколкото закухненските шкафове, защото слагайки масата под прозореца, в известен смисъл тя все едно е навън, а нали уж всички това искаме. Освен ако разбира се гледката не е толкова отвратителна, че да ни се иска да зазидаме прозорците.
silllveto - Майсторица
А, Ники, където ще да отива водата :lol: Само давам идейка.
По принцип твоя вариант е по-практичен откъм изпълнение, но моят откъм експлоатация. :wink: Мойта философия е, че веднъж се прави, дълго се ползва.
Но всеки си го прави, както му е кеф :-D
torbalan - Дървен философ
polq-lq, направи от кухнята спалня, че да сте до банята... а децата - в другия край...

иначе може да се наложе по сред нощ да минавате през хола и да се къпете до стаята на децата :-)

за мръсна вода от кухненската мивка Ф50 не е ли достатъчно ?
zmeios - специалист
Искам само да поздравя никисап за идеята за вградения гардероб, който скрива двете колони.

Идеята е златна, бих я приложил винаги ако имам същата ситуация. Да затвориш грозни, неразбутваеми чупки с гардероб - екстра! Още една звезда се добавя, ако в дъното на тоя гардероб организираш електро и аудио разпределителен шкаф, да си държите рутърчето за интернет и какво ли не още. Ама това е ако си падате по такива технологии.

П.С. За мръсната вода един въпрос от мен, щото хич не съм ВиК специалист --

ако е проблем денивелацията, не може ли да се сложи една от онези машинки, дето нарязват (с извинение) акото и другите твърди отпадъци, и после ги засилват нататък? Всякакви проблеми с денивелацията изчезват тогава, може и легнала тръба да сложиш и пак ще бачка. Не ползвам такава помпа но съм чувал че не е скъпа, и не се нуждае от сериозна поддръжка.

Тема "идеи за преустроиства на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: