• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
f_genchev - помощник
Бойлера ми е свързан към котела за парното. Когато котела работи, съответно имам топла вода в бойлера. Когато обаче не работи и топлата вода вече я няма.

Въпросът ми е може би малко лаишки, но: Как да задържа топлата вода вътре в бойлера?
Osiris - специалист
като му затваряш серпентината когато котела не ти работи :lol:
иначе го ползваш като буфер и топлината бяга в радиаторите
piron45 - майстор
пробвай да сложиш възвратен клапан на подгряването от котела. Вероятно като не работи котела и водата в тръбите се завърта по конвекция и така ти охлажда бойлера.
Друг вариант е един магнет вентил който да стои отворен само като работи помпата на парното, т.е. докато работи котела. Щом спре помпата да затваря потока към серпентината.Гаранция че ще спре да ти се охлажда водата в бойлера.
rulom - модератор
Сложи си терморегулатор на помпата и след падане на определената температура помпата ще спира.Така ще запазиш и по-топли радиаторите.
Не казваш парното гравитачно ли е или с помпа ?
drm - специалист
rulom написа:
Сложи си терморегулатор на помпата и след падане на определената температура помпата ще спира.Така ще запазиш и по-топли радиаторите.
Не казваш парното гравитачно ли е или с помпа ?
И това е спасение но до някъде.Няма гаранция че топлото няма да избяга гравитачно.Според мен ако си сложи клапан с мандало на входа на топлата на серпентината на бойлера ще се реши проблема,и тогава вече терморегулатора ще си върши работата.
f_genchev - помощник
rulom написа:
...............Не казваш парното гравитачно ли е или с помпа ?
Парното е с помпа..
pac_ - специалист
А с възвратна клапа на входа на серпентината на бойлера ?
f_genchev - помощник
pac_ написа:
А с възвратна клапа на входа на серпентината на бойлера ?
Има сложен възвратен кпан преди бойлера, но единственото му предназначение е да не връща водата обратно.
Това не спира водата да циркулира, тъй като помпата на практика работи 24ч, дори когато котела не работи.
piron45 - майстор
ами това ти е проблема бе колега, като не си спираш помпата ти сам си охлаждаш бойлера
Zoro5 - специалист
Трябва ти диференциален терморегулатор - май има такива клапани със задвижки (50-на лева). Когато Т на входа на серпентината стане по-ниска от тази на изхода или в бойлера - затваряш серпентината. Само разположението на датчиците трябва да се измисли за да мерят коректно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Въпрос за загуба на топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: