• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
С моя приятел имаме разногласие. Той смята че е по-екологично и здравословно да се боядиса навсякъде с вар. Аз бих искала да имам латекс за да мога спокойно да си ги мия ако се нацапат и ако се опра на тях да не трябва после да си чистя петна от дрехите.

Проверихме някакъв 'дишащ' латекс на варова основа но е пълен с разни добавки които не ни вдъхват доверие.

Латекса ми харесва щото е гладък, има гланц, може да се мие, и не цапа.

А варта е една такава грапава, цапа дрехите и не е лъскава. :?

Приятеля ми твърди че дори и да твърдят че е безопасен. латекса си изпуска разните му там вредни химикали които ние дишаме.

Някои с повече опит има ли идея дали това е истина и толкова ли е вредно?
Emerald - модератор
Дрън-дрън, "изпуска"! Цял свят боядисва с латекс и продуктите на известните производители на латекс са тествани и претествани за екологичност колкото искаш с всички необходими сертификации за целта.
Боядисване с вар, това съществува май само у нас.

Дърпай с латекс и не слушай глупости!
bisplus - специалист
Абе ако питаш мен то и у нас вече почти не можеш да срещтнеш някой да боядисва(варосва)с вар.....може например да видиш(без расизъм разбира се) варосана някоя циганска керпичена колибка. :-D :-D :-D
dechev - специалист
Ей всичко си зависи от годината на раждане ..............Йа вар не би турил , на 33 сам..
Ето тука един линк където пише че отново май идвало на мода варосването - поне на запад :)

http://www.buildingconservation.com/art ... empers.htm
bisplus - специалист
Доколкото разбирам в този сайт става въпрос за бои които са произведени на варова основа, с които се цели чрез боядисване да се запази естетическия и битов вид на згради от този вид който е показан на снимката....но не става въпрос точно за варосване!

п.п. Ако греша моля да бъда извинен, все пак чуждите езици не са ми силата! И не ми ясно какво ти помага това на теб това, че някой си варосал къщата от външната страна.
Sav4ev - специалист
Аз по-скоро бих си задал въпрос, не толкова какво изпуска латекса във въздуха, а кой ще диша прахоляка който така или иначе варта пуска :?:

Мисля, че варта не е съвсем на мода, а в посочените по-горе материали става въпрос точно за възстановяване и поддържане на стари исторически сгради. В някои държави има закони, които дори те задължават с определен вид боя да "третираш" паметници на културата и др. За спазване на оргиналния цвят пък въобще да не говорим.
В Англия например има една фирма Farrow&Ball, които и до ден днешен произвеждат някои бои по оригинални технологии от преди 200 години. В тези бои използват само естествени смоли, казеин, фин варовик и дори забранените оловни окиси. Естествено такава боя с оловен окис можеш да закупиш единствено за конкретен исторически проект, след разрешителни и т.н.т.
angel_ov - специалист
И аз не съм привърженик на варта, но истината е ,че тя действа бактерицидно т.е унищожава микроорганизмите попаднали върху нея.
Ако се погледне под микроскоп повърхност обработена с вар тя е с пъти по-малко населена с микроорганизми от колкото повърхност обработена с латекс.
bisplus - специалист
Абе оставете тая вар на мира, като не искаш "бактерии" за целта си има антибактериални бои но са малко скъпички..но на мен взе да ми се струва, чу тук става въпрос за възможно най-ефтин ремонт! Не съм сигурен дали тук или някаде другаде четох, че има(мисля, че за гипскартон ставаше въпрос)плоскости за тавана които по естествен път филтрират въздуха в помещението....но сигурно пак си е "брадва"!
Emerald написа:
Дрън-дрън, "изпуска"! Цял свят боядисва с латекс и продуктите на известните производители на латекс са тествани и претествани за екологичност колкото искаш с всички необходими сертификации за целта.
Боядисване с вар, това съществува май само у нас.

Дърпай с латекс и не слушай глупости!

BULLSHITS!!!!

Баба Ви боядисва с латекс!!! Няма такова нещо - че СВЕТА боядисвал с латекс!!! Напротив - използват варта, и не си мислете, че варта е онази груба боя от колибата на Вашата баба (примерно), няма нужда да се притеснявате, че ще се рони или че ще се налага да си чистите дрехите... Имам приятел, койте се занимава точно с такива неща във Франция - там масово използват ВАР, защото е най-доброто!!! За огромно съжаление нашите майстори (името не ти знам, затова ти викам МАЙСТОРЕ... иначе....) изобщо не са в час нито с новите материали, нито с технологиите на тяхната употреба! Те са МАЙСТОРИ!!! ТЕ С ВСИЧКО СА НАЯСНО!!! НА ТЯХ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ИМ КАЖЕШ!!! Плаче ми се като погледна новото строителство, а такива ЕСТЕТИ и МОЖАЧИ като Вас - са рай за МАЙСТОРИТЕ с неизвестни имена!!! :shock: :cry:

ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ С ВАР, А НЕ С ЛАТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕКС
  • 1
  • 2

Тема "Вар или латекс?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: