• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zhivko83 - специалист
Почти е абсурд да си го изкупят , защото и те самоте го купуват от магазина , най - много ние да го продадем на 3 -то лице което няма нищо общо . Може би без гаранция , защото кой ще я поеме в този случай .
Това за продажбата го казах малко иронично , по -скоро ми се вижда абсурдно да се случи . :lol:
Ако има мераклии казвайте , иммергас 28 кВ + ( 1000 / 1200 лв ) = кондензан Ваиллант или друг 24 кВ , така може и да измислим нещо ...
Айде наздраве и весела коледа ! :)
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
2v6, твърдя, че тръбите при Живко ограничават дебита и затова котела може да работи само на 65°С с тези радиатори, ако смени тръбите ще може да работи с десетина градуса по-ниска температура.
Колекторите и директно на котела да се вържат пак няма да може да работи нормално при 55 градуса :wink:
LazarGanev написа:
...
обясни за Амикото и за Волфа и за тоя загадъчен параметър А1 :) - нямам за цел да ги изучавам, човек не може да изучава всичко. на мене ми е достатъчно да изуча регулаторите на тези марки с които имам работа, а само само Вайлант има списък от 2 страници с различни модели регулатори и с повечето от тях не съм имал работа, а този на Волфа ми изглежда като от каменната епоха, не знам с какво може да превъзхожда един Calormatic,освен по цена, но кажи да видим какво има в повече. С последното ти изречение съм напълно съгласен, но не съм привърженик на вътрешната изолация
Бих го обяснил така:

Модулиращите термостати могат да променят режима на котела (работната температура), за разлика от двупозиционните (On/Off).

Мощността на всеки газов котел се управлява единствено от вградения в контролера му регулатор. Модулиращите термостати изработват само заданието (работна температура) за вътрешния регулатор.

zhivko83 написа:
Здрасти , 2в6 , мерси за включването .
1 . През лятото и есента къщата се топли / изстудява за 5 - 10 дни в зависимост от това колко рязко се променят температурите .
2 . Дайте мнения ако все пак се опитеме да стоплим къщата до постоянни 18 - 19 градуса с колко куб м газ за 24 ч бихме могли да поддържаме тази температура .
3 . При по - ниски Т отвън - 5 -10 гр , сутрин започваме да пускаме котела 2 часа он / офф и 1 час почивка и до вечерта 1 / 1 часа - това са средни данни при Т на водата 65 -70 + гр .
4 . Нищо против нямам изолациите , но дайте да видим при сегашните обстоятелства дали можем да направим нещо или да го продаваме тоя 28 кВ -товия и да отопляваме по - малка част от къщата или там каквото дойде ... :lol:
Този котел без проблем може да отоплява и една стая - просто трябва да захранва достатъчно радиатори за да не прекъсва често. Нормално е не-повече от един път на час.
zhivko83 написа:
...
Ако има мераклии казвайте , иммергас 28 кВ + ( 1000 / 1200 лв ) = кондензан Ваиллант или друг 24 кВ , така може и да измислим нещо ...
Айде наздраве и весела коледа ! :)
За да има смисъл от кондензен котел при тази инсталация, трябва да е не повече от 18 kW и да не се спират радиатори. В противен случай кондензния котел ще работи като обикновен :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6, учудваща е способността ти да спориш на инат :-D !
ror - специалист
като стана на въпрос за размера на тръбите http://store2.data.bg/rorbg/konwecional ... koteli.pdf , има и съпоставка м/у цолаж и вид тръба. А междувременно може да си намалиш и горната граница на мощ. на котела. При мен котел 30кВ намален на 20, работи без прекъсване с два конвектора ~4-4.5kW, панелни 900/500 и 500/1000 при Т на вода 45*. С конвекторите поддържам тепм 12* в помещение 110м2/3.3м при обичайна темп без отопление 0-1* само е така да ми отвърне въздуха, че се работи :-D
Забравих да спомена, че докато стигне водата до конвекторите (~25m), темп и пада на 35* според датчика на радиатора
ror, голяма си хиена, разбираш повече от тези, дето ти правиха инсталацията :)
Brave - специалист
Искам само да вмъкна, че кондензния котел не е панацея, неговото "магическо" КПД е валидно само за много ниски температури на загряване на водата - при система с конвенционални радиатори, няма да постига почти никаква икономия, защото е технически и финансово неадекватно да се сложат достатъчно ребра, за да се отоплява нормално помещение с температура на топлоносителя под 50*С.
Последна промяна от Brave на съб дек 26, 2009 9:17 pm, променено общо 1 път.
Колко много трябва да ниски тези температури за да работи котела в кондензен режим - 50-55°С.
А, да, обръщам внимание на линка на ror, че за инсталация 15кВт тръбите до колектора трябва да са поне 3/4 (ф22 мед) за конвенционален котел и поне 1" (ф28 мед) за кондензен котел!
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
2v6, учудваща е способността ти да спориш на инат :-D !
Спор ли :? Аз не виждам спор, просто си бъбрим. Ти доста повече от мен :wink:
За спор е необходима тема - каква е в случая :?:

Когато монтираха моя котел (промоцията включваше безплатен монтаж :) ) трябваше да го свържа набързо към съществуващата инсталация. Използвах ПЕ с алуминиева вложка ф16 :!: Котела е 23 kW. Година и половина си работи така, верно не в режим 60/40, а 70/40.
Между другото момчетата от Овъргаз не искаха да подпишат гаранцията на котела докато не се свърже с гъвкави стоманени тръби. Беше по начина на Живко - директно адапторите на котела.

zhivko83 написа:
5 см итонг + 2 см дгруга изолация , надали е толкова мижава .
С ф 25 ще злезе доста по - евтино , дано да е и ефективно , тея дни може и да я сменим . :)
Живко, взе ли вече някакви тръби?
Тръби ПЕ с алуминиева вложка ф25 няма. Лазар предполагам ти говори за ППР - тези които се лепят. Ако искаш да слагаш ПЕ с алуминиева вложка (като тези в момента) търси ф26.
За да разбереш какъв ще е ефекта може да премериш диаметъра на тръбите в котела :-D На моя са 15 мм.
Още по-лесно ще е с гъвкави стоманени тръби:

Прикачен файл

flow_pipes.JPG
flow_pipes.JPG (15.06 KиБ) Видяна 3453 пъти
zhivko83 - специалист
Колеги здравейте , тръби още не сме купили , само проверих кое колко стеува , има пекс ал пекс всички размери така , че това няма да е проблем .
Току що видях в котела 1 медна тръба , точно зад топлообменика , измерих ф18 мед , което според линка на РОР е = ф 20 пекс ал пекс , а отдолу фитингите са 3 / 4 .
2 дни котела работи с 80 глидера на макс , 23 отворени на 1 / 2 оборот на едното кранче и 12 глидера почти затворени , само леко топли . Ден 1 - 2ч 30 м без да го изключваме - 5 куб м при Т над 65 гр ( къпане пренебрежимо малко и миене на чинии ) . Ден 2 - 3часа без да го изключваме - 5,5 куб м , като тук влиза и къпане около 50 мин Т топла вода 60 - 65 гр и Т на парно 60 -65 гр ( + миене чинии ) . Котела работи без прекъсване , средно с 3 минути почивка за час , когато работеше на 60 - 65 гр , а при 65 - 70 гр , мисля че въобще не изключи .
В крайна сметка да сменяме ли тръбите до колектора с ф 26 ? ( на родителското тяло малко не му се чува за това , но ако се налага ще сменяме ... )
П . С . 2 куб м 17 кВ !
filmatoplo - майстор
Тези кубици газ ми изглеждат разсипия :?
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 26

Тема "Въпрос за котел 28 кВ и къща 110 кв м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: