• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kalanak - напреднал
Значи колега става въпрос за едно софийско село,неми се вярваше за какъв вятър става въпрос.Предполагам че трябва да има нискоенергийни уреди и лампи.А още повече ако не ти достига ток системата е свързана и към електрото.Попитах го и за цената и ми каза че е платил около 12хиляди лева преди 7години.Лично на мен много ми хареса системата и предполагам когато започна моя проект ще е нещо такова.
mitaka_vk - специалист
Е сега навярно е по скъпо трябва да проуча по задълбочено. Но пък най вече като гледам енергото какви са ... много по съм съгласен да ги инвестирам в подобна система.
Май минималния вятър трябва да е 2,5-3,5 м/с ама трябва да погледна.
EmoZ - специалист
Стефане, ето, разгледай го, ако имаш въпроси . . . . питай.

Успех.

п.п. Симулацията е груба . . . имай го предвид, но достатъчно консервативна, според мен няма смисъл, един мегаватчас от твоята инсталация за 20 годишен период ще ти струва има-няма 450 лева. И то при алтернативна доходност на капитала 5% - твърде розово.

Прикачен файл

StefansHouse.zip
Ето . . .
(64.72 KиБ) Свален 952 пъти
Стефан - майстор
EmoZ написа:
Стефане, ето, разгледай го, ако имаш въпроси . . . . питай.

.
Разгледах го, но не го разбрах. Просто не вярвам на подобни програми. Аз съм оптимист за моята идея. Дано ми стигнат дните за осъществяването и.
Стефан - майстор
ArturDent написа:
Ооооо. наистина можем да спорим.

Когато навремето учих, (бат Чефо е учил на същото място), ни караха освен, например да смятаме пад на напрежение, да се смята и икономическа ефективност - изплащане на инвестицията за 8, 10 или максимум 12,5 години. И това без отчитане на инфлацията
Точно за това в селата няма нормално електрозахранване. Смяташ, сматаш и винаги ти излиза неизгодно да захранваш едно село с ток. Това е истината. Затова се правят огромни компромиси с сечението на кабели и т.н за селата.

Та на темата - някой да ми даде пример за по-евтина енергия от конвенционалните източници. Но това да включва и първоначалната инвестиция. И режиините разходи.
Аз въобще не мисля за икономическа ефективност. И ще кажа защо. Защото, ако човек започне да смята всичко до стотинка, с идеята "да не се прекара", трябва да си сложи незабавно въжето. На това му казват "арменски сметки". Защото със съпругата ми имаме един порок - пушачи сме. Към днешна дата за месец изпушваме общо около лв. Или лв/г. Просто тия пари отиват в ........ А аз съм пушач от 41 години. Сметнете във времето колко пари съм изпушил. Сигурно да съм построил поне 10 къщи. И това са пари, "хвърлени на вятъра". Не се гордея с това, но единствено за това нямам воля. Да спра пушенето.
От друга гледна точка, ако спра пушенето, пиенето, хапването, жените, и т.н. - май ще ми остане само бръсненето. :lol: За какво ми е такъв живот на пуритан?
Затова съм решил, че ще си построя това, което на мен ми харесва. Естествено, консултирам се с наследниците и техните желания. Дано ми стигнат силите, за да осъществя мераците си.
Последна промяна от Стефан на съб фев 13, 2010 2:27 pm, променено общо 3 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Стефан написа:
Аз не искам да споря с никого. Решил съм, и ще се стремя да го изпълня.
1. Слънчев колектор, инвертор, акумулатор, компютърно управление, 1000 W, за 6 часа пълна консумация в тъмната част от денонощието, автоматично превключване към енергото при пределно изтощаване на акумулатора.
Всичко това ще ми струва 2800 лв еднократна инвестиция.

2. Слънчев колектор за топла вода, и отопление през светлата част от денонощието. Около 2500 лв.

Сравнение с ползването на дървата. Средна цена 70лв/кубик. Без да смятаме труда за рязане, цепене, зареждане, мръсотия. Като за моята къща ще са необходими 10 кубика на отоплителен сезон през зимата. Това са 700 лв./г. Да приемем, че отоплителния сезон е максимум 6 месеца. А останалите 6 месеца топлата вода от какво ще получава. Е, някой може и да не се къпе с месеци, и ще ме опровергае. :lol:

За момента съм си направил моята сметка. От моите инвестиции ще се възползват и внуците на моите внуци. Тук не отчитам прогреса в новите технологии.

Така аз разбирам нещата. С тях не задължавам никого.
Стефане, извинявай, сега ти видях идеите, та искам да попитам какво включват тези 2500лв за "слънчев колектор за топла вода и отопление през светлата част от денонощието"? Колко панела, колко литра бойлер, помпена група и как ще се подпомага отоплението. Какво ще е основното отопление и как ще става превключването. Колко вата ще е летния добив, колко вата зимния, колко ще отиват за подгряване на бойлера, колко са топлозагубите на къщата и колко вата ще остават за подпомагане на отоплението. Много въпроси, ама изникнаха спонтанно. :)
rulom - модератор
Лазаре, зорлем ръчкаш у темата.На сички е ясно, че инженерния опит, както и пословичната българска пестеливост, ще сведат разходите до минимум, т.е. с два легена на терасата ще може двучленно българско семейство да се умие.
Отговорите са ми много....ма ми изникват спонтанно....само питай :wink:
Стефан - майстор
Лазаре, за всичко имам отговор. Поне за себе си. Но ти ми отговори колко милиционера са нужни за завиването на една крушка? И, нали знаеш кои стават милиционери?
rulom - модератор
Стефане, в една друга тема отправих покана за доказателства за изработка "Направи сам"......досега никой нищо не видя, ако оставим настрана празните приказки...факт е че ги умееш добре, ама на фона на много дискутираната и тотално провалената бетонобъркалка, си представям какво може да стане и с къщата....сигурен ли си, че си премислил всичко :? ...щото имам въпроси, ма ще ти ги задам 3-4 год след като се нанесеш...
Тук и сега е момента да докажеш че можеш да мислиш и действаш трезво..когато плюеш другите е нормално да покажеш нещо по-добро от това което те предлагат!
Няма да ти пиша пак за достойнството.....явно ти куца някъде :wink:
BoBo72 - специалист
Стефане ; НЕ-вярвах , че има някой друг , който е построил такава къща . В др. тема много специалисти .
По въпроса за конденза , има много вати /различна плътност ,"килограми"/.Слагаш плътна вата , два пласта картон ! , " аз поне така направих " и караш натам . При мен направих сухи подове и там вкарах водопровода ,за да не се опасявам че ще замръзне зимата .
Металната конструкция защо е толкова тънка ? Не е предвидена за 2-ри етаж ?
Съвет за т. моста, покрии метала с 1 слой вата , и не се опасявай , нека си говорят .
Какъв колектор слагаш за отопление ? Ел. панелите на колко волта ще сложиш ? Няма ли да имаш мн.-голями загуби в трансферирането на тока ? На къщата съвсем ли нямаш ток ? До колкото съм запознат , тези ел. источници работят в тандем : вятър , вода , ел. мрежа ? :thumbs: :thumbs: :thumbs: :thumbs: :thumbs:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Къща от термопанели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: