• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
to66ko7 - помощник
Лятото ми монтираха парната система-състои се от 2 радиатора Н60см по 15 глидера всеки,алуминиеви.Това е за двете спални.Във банята има една лира и бойлер 120л(който до момента работи само на ток).И в дневната/кухнята е печката Прити ЧВГ18 мисля че такъв беше модела+подово отопление само в кухненската част около 7-8 м2.От печката до колекторите са медни тръби мисла че са 20мм,а от колекторите нататък всичко е с тръви с алуминиева вложка 16мм мисля и всичко е на отделни кръгове.За това нещо ми казаха че ми трябва мощност около 11-12кв.Аз взех печка която и дават 18кв мощност та водната риза,обаче не може да качи температура,при нормално горене темп.на изхода е към 40-45 градуса,ако я натъпча с дърва и се разгори яко вдига до към 60 градуса,ама много трудно ги поддържа.Моля някой ако има някаква идея от каде може да е проблема да пише.

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (21.74 KиБ) Видяна 7785 пъти

Прикачен файл

3.JPG
3.JPG (56.64 KиБ) Видяна 7785 пъти

Прикачен файл

4.JPG
4.JPG (60.37 KиБ) Видяна 7785 пъти
drm - специалист
Нещо не мога да видя терморегулатора на помпата.Да не би да е захранена да върти постоянно.Също така не мидях и филтър на помпата.За бойлера захранването на 2-те серпентини с байпас просто е излишно,просто трябваше да исползува долната.Подовото с какви тръби е?
to66ko7 - помощник
Ами терморегулатор няма,помпата се включва от UPSа-като вдигне темп. я включвам и от там на сетне си върти постоянно.
Филтър няма.
А за бойлера вързаха двете серпентини за да стопля по бързо водата уж,ама не знам дали има някаква ползва единствено на ток,с 40-50 градуса каква вода ще стопли парното,просто няма смисъл.
2v6 - майстор
to66ko7 написа:
Лятото ми монтираха парната система-състои се от 2 радиатора Н60см по 15 глидера всеки,алуминиеви.Това е за двете спални.Във банята има една лира и бойлер 120л(който до момента работи само на ток).И в дневната/кухнята е печката Прити ЧВГ18 мисля че такъв беше модела+подово отопление само в кухненската част около 7-8 м2.От печката до колекторите са медни тръби мисла че са 20мм,а от колекторите нататък всичко е с тръви с алуминиева вложка 16мм мисля и всичко е на отделни кръгове.За това нещо ми казаха че ми трябва мощност около 11-12кв.Аз взех печка която и дават 18кв мощност та водната риза,обаче не може да качи температура,при нормално горене темп.на изхода е към 40-45 градуса,ако я натъпча с дърва и се разгори яко вдига до към 60 градуса,ама много трудно ги поддържа.Моля някой ако има някаква идея от каде може да е проблема да пише.
Защо мислиш че има проблем :?:
Тази температура 40-45 градуса само са радиаторите и лирата ли ги поддържа (спряна циркулация през бойлера)?
Откъде взима въздух за горене камината?
За начало може да монтираш един термостат за помпата - да включва над 60 градуса :idea:
vanko68 - специалист
Отговора на проблема ти е в това,че мощността на камините се дава при 100% натоварване,демек яко разгорена и то с въглища.С дърва я смятай поне с 1/3 по-малко,даже и повече.Щом с дървата правиш 60 гр,с въглища ще стигнеш 80-90.
bibiqn - специалист
Пробвай да претвориш малко кранчетата на радиаторите.И при мене беше почти същото .Трудно вдигах над 55 градуса ,но с притватряне на кранчетата и помпата на най-ниската скороста ефект има.Това с въглищата също е вярно .По принцип на тея камини не дават да се горят въглища затова слагай по малко докато хванеш мярката.
drm - специалист
Сложи си за начало терморегулатор на помпата.С него ще можеш да я вдигаш и на 70градуса.
to66ko7 - помощник
Този терморегулатор каде се слага -горе на изхода на топлата вода или долу на студената преди помпата?
И ако падне температурата под определени градуси и той спре помпата,има ли някаква циркулация на водата в системата или печката нагрява само водата която в момента е във водната риза докато не се включи помпата при достигане на зададена температура.И през това време докато помпата не върти не изстиват ли радиаторите?
И колко струва ориентировачно един приличен терморегулатор?
filmatoplo - майстор
B 2000 е термостат с добри качества струва от 19 до 25 лева - сива квадратна кутийка с тъмносиво копче с цифри за настройка , монтира се вън на топлата тръба привързан с метална верижка .Модел на Emmeti.
pac_ - специалист
Тези които са правили системата,трябва да ги намериш и да Си вземеш поне половината пари!!!Помпата Ти няма спир,кранове,филтър,термостат.Нямаш спир кран на топлата вода.Не виждам кран за източване на камината?На бойлера е написано като за "аборигени" коя серпентина за какво е!Така вързан бойлера е с много голяма площ за топлоотдаване и отначало "краде много от топлото!Вържи само долната серпентина.Горната е за слънцето!А с така вързан разш.съд Си имаш БОМБА в къщи!!!Разш.съд се вързва на студената тръба(входяща) на камината БЕЗ никаква спирателна арматура по пътя на водата с отделна тръба ф16, от него до камината!!!Ако тръбите до колектора са ф22 то нямаш и дебит достатъчно!Трябва да са поне ф28.За два радиатора,лира,подово и бойлер(за сега на ток) е малко големичка но нищо имаш запас на мощност!А и това компютърно UPS-че много не може да му се разчита.Сигурно помпата Ти бръмчи с него а и колко вереме мислиш ,че ще изкара малкото акумулаторче вътре?Май трябва повече пари да Си "върнеш) и да Ги поотупаш малко по ръчичките! Напоследък се "нароиха" много "майстори"! ;-)
  • 1
  • 2

Тема "Трудно загрява водата в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: