• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Neosi - специалист
zhivko83 написа:
Неоси , вие колко гр поддържате и 24 часа ли работи и колко куб м на месец отиват ,когато е студено ? И колко кв е къщата , нашета е 110 с 115 глидера и 28 кВ котел .
На втори етаж от къща сме - около 120 кв. но хола (40 кв.) не го отопляваме по разбираеми причини. Остават спалня, детска, кухня и баня - общо 80 кв. с чугунени радиатори общо около 70 глидера Н 60.
Програмата на термостата е:
Пон. - Петък от 7.30 до 18.00 - 16гр. От 18 до 23.00 - 20гр. и от 23.00 до 7.30 - 19гр.
Събота и неделя - през деня 20 гр, през ноща 19гр.
Преди 5-6 дни в студа и в снега перкаше по 17 кубика на ден тая гад.
Преди това идваха от овергаз - вкючиха към котела разни машинарии, регулираха мощности, мериха нялягане и пр. но...ниенте....ако застудее още - 20 куб. на 24 часа са сигурни. Да, ама без мен.
Онзи ден заръчах пиролизен Атмос и казвам бай, бай на овергаз. :-D
naskov - майстор
Neosi написа:
zhivko83 написа:
Неоси , вие колко гр поддържате и 24 часа ли работи и колко куб м на месец отиват ,когато е студено ? И колко кв е къщата , нашета е 110 с 115 глидера и 28 кВ котел .
На втори етаж от къща сме - около 120 кв. но хола (40 кв.) не го отопляваме по разбираеми причини. Остават спалня, детска, кухня и баня - общо 80 кв. с чугунени радиатори общо около 70 глидера Н 60.
Програмата на термостата е:
Пон. - Петък от 7.30 до 18.00 - 16гр. От 18 до 23.00 - 20гр. и от 23.00 до 7.30 - 19гр.
Събота и неделя - през деня 20 гр, през ноща 19гр.
Преди 5-6 дни в студа и в снега перкаше по 17 кубика на ден тая гад.
Преди това идваха от овергаз - вкючиха към котела разни машинарии, регулираха мощности, мериха нялягане и пр. но...ниенте....ако застудее още - 20 куб. на 24 часа са сигурни. Да, ама без мен.
Онзи ден заръчах пиролизен Атмос и казвам бай, бай на овергаз. :-D
Тези 70 чугунени глидери ми се виждат малко за тези 80м2 на къща в Симеоново. Височко си е там и е студено
Neosi - специалист
naskov написа:
Тези 70 чугунени глидери ми се виждат малко за тези 80м2 на къща в Симеоново. Височко си е там и е студено
Студено си е....няма спор...дали направо да сменям радиаторите с алуминиеви?
zhivko83 - специалист
Колега неоси , почти същата е схемата при нас , като кв м , като стаи които отопляваме и т . н . , ( вечер докато спим е спряно и имаме алуминиеви радиатори ) повече от 19 ,5 гр по принцип не искаме да вдигаме , пък и 20 гр са пре достатъчни за през зимата . Поздравления щом си намерил по - евтин начин за отопление ( има малко хамалогия , но туй да е проблема ) :) Весели празници на топло !
П . С . алуминиевите радиатори доста по - лесно изстиват , ако това ще ти е от полза .
И панелните радиатори ще свършат същата работа .
Neosi - специалист
zhivko83 написа:
Колега неоси , почти същата е схемата при нас , като кв м , като стаи които отопляваме и т . н . , ( вечер докато спим е спряно и имаме алуминиеви радиатори ) повече от 19 ,5 гр по принцип не искаме да вдигаме , пък и 20 гр са пре достатъчни за през зимата . Поздравления щом си намерил по - евтин начин за отопление ( има малко хамалогия , но туй да е проблема ) :) Весели празници на топло !
П . С . алуминиевите радиатори доста по - лесно изстиват , ако това ще ти е от полза .
И панелните радиатори ще свършат същата работа .
Весели празници и на теб :partyman:
Абе...да...вярно е че ще има малко хамалогия, но при условие, че ще плащам около 150 лв. на месец, срещу 500..не разсъждавам по въпроса.
2v6 - майстор
zhivko83 написа:
Колеги здравейте , тръби още не сме купили , само проверих кое колко стеува , има пекс ал пекс всички размери така , че това няма да е проблем .
Току що видях в котела 1 медна тръба , точно зад топлообменика , измерих ф18 мед , което според линка на РОР е = ф 20 пекс ал пекс , а отдолу фитингите са 3 / 4 .
...
В крайна сметка да сменяме ли тръбите до колектора с ф 26 ? ( на родителското тяло малко не му се чува за това , но ако се налага ще сменяме ... )
П . С . 2 куб м 17 кВ !
Тръба ф20 PEx-Al-PEx има вътрешен диаметър ф16, което е 201 мм2 светъл отвор. Същата проходимост има и медна тръба ф18х1.
Това е за тръбите. Фитингите обаче коренно се различават. На медните тръби имат отлична прохоимост. Адапторите за бялата обаче имат малко светло сечение - за ф20 под 160 мм2.
Да не говорим, че медните тръби може да са ф18х0.7 - светло сечение 216 мм2.

Тъй като изходите на котела са ти 3/4 може да сложиш от гъвкавите неръждаеми - по 10-на лева парчето са. Циркулацията със сигурност ще се подобри, но едва ли с повече от 5%. Няма да се усети чувствително, но е добре да се направи.
Последна промяна от 2v6 на пон дек 28, 2009 8:01 pm, променено общо 1 път.
ror - специалист
колега 2v6, би ли написал формулата за сечение или лице на окръжност? :smoker:
2v6 - майстор
ror написа:
колега 2v6, би ли написал формулата за сечение или лице на окръжност? :smoker:
Опа, сметнал съм го като за квадрат, ще ги смятам пак :?

S=¶.r.r

при d=16 mm, r=8mm, ¶=3.141592654
S=201.0619298 mm²
zhivko83 - специалист
Колега веобразен , как се казват тези връзки , мисля че не съм ги виждал по нашите магазини ?
Значи и ти вече смяташ , че ще има полза , като се сменят тръбите с по - големи ?
filmatoplo - майстор
2в6 от къде да си купя от тези гъвкавите стоманени тръби на нормална цена . Този модел дето се нахлузва 3/4 гайка - даже точните фита не им знам , досега съм ползвал такива готови връзки само 50 см при помпините групи до разширителния съд. :? Ако има нещо от рода 10 лв на метър ще е добре .
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 26

Тема "Въпрос за котел 28 кВ и къща 110 кв м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: