Днес ми се случи нещо необичайно и ми е интересно дали се е случвало и на някой от вас. След завиране на системата, отворена на гравитация без помпа я долях със студена вода (знам, че не е правилно и се долива студена система) и тгава започна да върти обрато като на изхода на студенаа вода на радятора отдолу започна да влиза топлата а на входа на топлата излизаше студената така и на котела странно обърна се гравитачното движение. Оставих да изстине системата до около 30-40 гр. целзий и след повторно загряване всичко се нормализира
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mityom
- специалист
13 мнения в "обратна циркулация на водата"
naskov
- майстор
На мен ми се е случвало подобно нещо няколко пъти с турски печки "Амиго". Входа и изхода на водната риза са на едно и също ниво и след запалване горещата вода веднъж тръгва по едната тръба, друг път по другата. Ако не тръгне по тази тръба, на която си поставил терморегулатора става лошо. Спасението е два терморегулатора-така поне включването на помпата да е сигурно. На никой не препоръчвам тези печки
LazarGanev
- "Велик майстор"
- На линия
naskov, един възвратен клапан няма ли да оправи нещата?
drm
- специалист
naskov написа:На мен ми се е случвало подобно нещо няколко пъти с турски печки "Амиго". Входа и изхода на водната риза са на едно и също ниво и след запалване горещата вода веднъж тръгва по едната тръба, друг път по другата. Ако не тръгне по тази тръба, на която си поставил терморегулатора става лошо. Спасението е два терморегулатора-така поне включването на помпата да е сигурно. На никой не препоръчвам тези печкиСтава дума за гравитачна система без помпа.
pac_
- специалист
При толкова голям избор на цирк.помпи(цена-качество),защо да се връщаме на по-старите системи,които работят на гравитация?Не е по-изгодно икономически(тръби с голямо сечение),спазваш наклони и камината(котела) винаги трябва да е по-ниско от радиаторите.А с помпа пращаш водата(флуида)където искаш-нагоре,надолу.Както спомена и "Лазар",след помпата се слага клапа, която пречи на водата да се връща. А и камини и печки всякакви! 

Antonii
- майстор
Не съм съгласен с теб pac_.
Първо гравитачните системи по надеждност неможе да ги бие нито една система с принудителна циркулация.
Второ "старите" системи имат голямо количество флуид в самата ситема и не се налага монтаж на буферен съд.
Трето работят при по-ниско налягане скоето се решават много проблеми, като протичане например.
С други думи не е хубаво да се плюва срещу нещо само защото е старо.
Единственото което е против тях е, че трабва да се направи правилно трасировката на тръбите. Но веднъж направена няма смисъл да се преправя с циркулационна помпа, каквато грешка правят много хора.
Първо гравитачните системи по надеждност неможе да ги бие нито една система с принудителна циркулация.
Второ "старите" системи имат голямо количество флуид в самата ситема и не се налага монтаж на буферен съд.
Трето работят при по-ниско налягане скоето се решават много проблеми, като протичане например.
С други думи не е хубаво да се плюва срещу нещо само защото е старо.

Единственото което е против тях е, че трабва да се направи правилно трасировката на тръбите. Но веднъж направена няма смисъл да се преправя с циркулационна помпа, каквато грешка правят много хора.
pac_
- специалист
Antonii написа:Не съм съгласен с теб pac_.И Аз не Съм съгласен!Никъде не "плюя" по старите системи,просто казвам,че с помпа и новите материали се изгражда по-лесно системата!Ако някой мисли,че като прави система на гравитация е по-евтино от система с цирк.помпа,има много здраве!;-) Система на гравитация не може да се прави с тръби с малки сечения.Там имаме доста по-големи диаметри на тръби и за да работи правилно трябва да се спазва последователност при избор на диаметрите .И накрая излиза ,че разходите за система на гравитация и система с цирк.помпа са почти еднакви.Като имам в предвид медни или тръби с АЛ вложка а не железни или поцинковани тръби!А и при системите работещи на гравитация,смятам знаеш,че до разш.съд отиват 3 тръби?Повтарям:Никой не отрича тези системи,просто сега има едни такива "мераци" да се прави отопление без да се влагат средства!Да ама не!Като искаш да ти работи системата,трябва да е изградена правилно а не да е някава измислица,работеща "на гравитация" но изпълнена с тръба ф20!Или изпълнена с ППР за топла вода не за отопление.Много хора не правят разлика между двата типа тръби и мислят,че като правят с ППР за топла вода и замазват в стената Са направили "нещо велико" и са спестили пари!?Просто залъгват Себе Си!
С други думи не е хубаво да се плюва срещу нещо само защото е старо.![]()

mityom
- специалист
изкам само да вметна, че системата не е правена сега а преди около 20-тина години и всичко е смятано както трябва щото всичко си работи без проблем досега а и не е имало друг начин тогава, пък и някой замислял ли се е, че по този начин всеки радятор си циркулира с дебит необходим от нуждите за отопление на помещението(по-студена стая, повече отдаване по-студен радятор отдолу,по голям дебит отгоре за компенсиране на загубената топлина-колкото по-голяма разлика в температурите горе и долу,толкова по-голямо движение на флуида).Въпреки това трябва да сложа помпа заради подово и бойлр.
И ако може да попитам за третата тръба за какво е наистина?
И ако може да попитам за третата тръба за какво е наистина?
- 1
- 2
Тема "обратна циркулация на водата" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература