• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LittLeRoCk - напреднал
Колеги имам един въпрос,ако се прави система с котел около 35квТ за предпочитане ситемата да е отворена или затворена какви са предимствата и недостатъците на двете системи.И ако е затворена разширителя на последния етаж ли трябва да се монтира или може и долу до котела да се постави.
torbalan - Дървен философ
и аз винаги съм се чудел какво е предимството да е под налягане системата, ако ще работи при температури под 90 - 100 градуса...
sian - специалист
torbalan написа:
и аз винаги съм се чудел какво е предимството да е под налягане системата, ако ще работи при температури под 90 - 100 градуса...
---Не зная дали не греша, според мен когато системата не е гравитачна не може да се самообезвъздушава и се слагат обезвъздушители а техните отвори са малки и ако не е под налягане ще се обезвъздушава много бавно.А кипенето в камината/котела ще се подтиска.
Гравитачната отворена система е максимално опростена не изисква електричество,и не е нужно да се обезвъздушава принудително.Може да се каже че обслужването и се изчерпва с огнярската част.
torbalan - Дървен философ
дали е отворена или под налягане - все трябва да се обезвъздуши
дали е гравитачна - пак няма значение...
sian - специалист
torbalan написа:
дали е отворена или под налягане - все трябва да се обезвъздуши
дали е гравитачна - пак няма значение...
какво се случва като блокира авт.обезвъздушител?(при гравитачната защо ли липсват такива)
какво пък се се случва като блокира авт.обезвъздушител в отворено положение....
колкото по сложно-толкова повече слаби места....
filmatoplo - майстор
За това сте прави колкото по сложна една система повече подръжка има - и е съвсем нормално някои неща дасе случат .Теч от обезвъздушител,запушена пълначка,запушен филтър,блокиране на помпа,отказване на акомулатор и юпс и всевъзможни други .
todortv - майстор
Максимално ефективната система е затворената.ЗАтворена обаче
със разширителен съд с променлив обем и постоянно противоналягане
с аргон.Системата се надува с налягане по-голямо от това на разш.съд.
Както бе споменато и обезвъздушаването е гарантирано.
filmatoplo - майстор
Единствената гравитачна -термосифонна инсталация която съм видял и правил е Термосифонките на Сънсистем - панелите с хоризонтален бойлер над тях .Наливаш пропилен гликола и затваряш системата - какво налягане прави повреме на работа или не прави никой не знае .Понякога дават и баланс , понякога не , на бойлера има 2 извода отгоре на мантела единия се завива малък съд а на др извод капа .При наливане дават да налееш 100 грама течност в съда и да го завиеш и това е . :wink:Държат кучетата -гръцки съм виждал по рано скапани .
drm - специалист
За мене затворената система е по добра.При правилен монтаж има доста добра регулация на температурата на котела.Трудно можеш да го прегрееш.Ако ти загрее, 90град.клапан ти изхвърля,пълначката ти охлажда и нямаш никакви ядове.
sian - специалист
todortv написа:
Максимално ефективната система е затворената.ЗАтворена обаче
със разширителен съд с променлив обем и постоянно противоналягане
с аргон.Системата се надува с налягане по-голямо от това на разш.съд.
Както бе споменато и обезвъздушаването е гарантирано.
Моля обяснете ми с какво затворената е по-ефективна от отворената, или и от гравитачната.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Затворена или отворена система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: