Мечтата на всяка домакиня
evdoki - специалист
Здравейте,
Попаднах незнайно откъде на тази снимка и искам да си закупя такъв механизъм за вертикално отваряне на "чекмедже".Или пък идеи как да го направя да се застопорява отворено/затворено при различен товар

Прикачен файл

shkaf.jpg
shkaf.jpg (32.79 KиБ) Видяна 5891 пъти
Matchless - специалист
evdoki написа:
Здравейте,
Попаднах незнайно откъде на тази снимка и искам да си закупя такъв механизъм за вертикално отваряне на "чекмедже".Или пък идеи как да го направя да се застопорява отворено/затворено при различен товар
Виждала съм подобен механизъм на Hettich, само че беше в обратна посока - излиза плазмен/ lcd от плот с дистанционно и цена около 1500.
evdoki - специалист
Благодаря Matchless
Стефан - майстор
evdoki написа:
......Или пък идеи как да го направя ....
Аз имам една идея, малко елементарна. Но трябва да има някаква вътрешна кухина, в която да се помести механизма. А той се състои от тънко метално въже/става и от велосипед/, две ролки, и противотежест. Въженцето се закачва от горната страна на чекмеджето, в средата. Преминава през двете ролки, разположени над него/едната е точно над закачването му, а другата встрани, на удобно разстояние/. Противотежестта е с тегло, малко по-голямо от собственото тегло на чекмеджето, плюс максималното тегло на нещата, които ще се поставят в него. Отварянето става чрез издърпване надолу на чекмеджето след преодоляване на разликата в теглата. Застопоряването може да стане по много начини - фиксатори, гумени тампончета, и т.н., разположени на необходимото място. Въпрос на фантазия.
И всичко това може да струва няколко лева, а не 1500 :lol: :lol: :?
velsi - Почетен майстор
Идеята е добра, но се опасявам, че тежестите ще станат прекалено големи, съответно обемисти. Има и друг проблем. Ако "чекмеджето" олекне отварянето му ще се затрудни доста. Сега като се загледах в снимката не случайно то е преградено и е доста специализирано. Няколко бурканчета, няколко бутилки.... няма как да сложиш много тежки неща.
Стефан - майстор
velsi, помислил съм за това. Тези 3 бутилки"огнена вода" тежат около 3,9-4,0 кг. 4 бр. ножове най-много да тежат 0,5 кг. И 4 бр. бурканчета - 0,5 кг. Общо стават около 4,9-5,0 кг. Значи, 5,1 кг противотежест ще е достатъчна. Една гира от фитнеса ще свърши работа.

Разсъждавам по следния начин - теглото на ножовете не се променя. Ако чекмеджето започне да натежава, то това е признак, че или бутилките трябва да се презаредят, или, че битовия алкохолизъм е в повече :lol: :lol: :lol: :? :?
Тани - модератор
Само на мен ли ми се струва , че това е зехтин?
Харалампи - специалист
Ми и на мен ми се струва че е зехтин. А по въпроса за противотежестите ... така се правят асансьори за чекмеджета не знам. Мисля си дали няма да стане с някакъв амортисьор от багажник на кола например? Или с комбинация от двете.

Тема "Кухненски механизми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: