• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
todortv - майстор
sian написа:
todortv написа:
Максимално ефективната система е затворената.ЗАтворена обаче
със разширителен съд с променлив обем и постоянно противоналягане
с аргон.Системата се надува с налягане по-голямо от това на разш.съд.
Както бе споменато и обезвъздушаването е гарантирано.
Моля обяснете ми с какво затворената е по-ефективна от отворената, или и от гравитачната.
С по-голям КПД.
torbalan - Дървен философ
drm нека се абстрахираме от котела...
топлото може да идва от централно парно, от термопомпа, от ел. нагревател или от каквото се сетиш...

ако говорим само за кръгът през радиаторите с какво е по-добър варианта, ако системата е затворена и под налягане?
LittLeRoCk - напреднал
Никой така и не ми отговори разширителния съд при затворена система се монтира на студената вода ако не се лъжа но може ли да се монтира долу до котела или трябва да е монтиран другаде.
todortv - майстор
LittLeRoCk написа:
Никой така и не ми отговори разширителния съд при затворена система се монтира на студената вода ако не се лъжа но може ли да се монтира долу до котела или трябва да е монтиран другаде.
Монтираш където е удобно,за предпочитане на студената вода.
armagedamian - специалист
Интересен въпрос!
Всяка система си има предимства и недостатъци.
Отворената система (монтирана правилно) като цяло е по-елементарна,което я прави по-лесна за обслужване и регулиране.Общо взето там нещата опират до следене нивото на флуида в РС и слагане на дърва(за отоплителната де).За сметка на това е с по-ниско КПД в резултат на топлозгубите..Проблем е и разполагането на РС.На места е невъзможно да монтираш отворена с-ма.
За разлика от нея затворена система монтираш навсякъде,има по-добро КПД и равномерно разпределение на топлината.
Недостатък е по трудното балансиране на с-мата в резултат на използването на доп.уреди за регулация(група за доливане,мембр.РС ЮПС,вентили по налягане и по темп.).Това е и недостатък защото вече имаме предпоставки за аварии :-D .При отворене с-ма единствената опасност е да намокриш килима евентуално.Е, при неправилен монтаж има вариант печката да скочи в средата на стаята ,но това е друг въпрос :)
По принцип по малките системи с камина на прити или др,фирма е добре да се вързват в отворена с-ма.Камините са тествани до 3бара мах. и е добре да се подсигури човек.Само един съвет.
НЕ СЛАГАЙТЕ РС НА ТЕРАСАТА,ДОРИ ДА Е ОСТЪКЛЕНА
torbalan - Дървен философ
защо смяташ, че на отворената система КПД-то е по-малко?
naskov - майстор
И аз това се чудя :?
armagedamian - специалист
Така пишат големите глави,аз не оспорвам :-D
Предполагам има топлозагуби в РС.Това особено за соларна система е пълна глупост,да си вдигаш затоплената водичка да се охлажда без никакъв смисъл :lol:
sian - специалист
---Невъзможно ли е РС да се изолира срещу топлозагуби?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не загуби са проблема, замислете се защо е необходимо налягане!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Затворена или отворена система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: