• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sian - специалист
LazarGanev написа:
Не загуби са проблема, замислете се защо е необходимо налягане!
ЧНГ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
обезвъздушаване?
кипене?
Transporterr - специалист
при по високо налягане течностите кипват по бързо:)
това мисля не е желано..

също под налягане би трябвало да има по добра циркулация (също както хидравликата на волана при колите)- с по малко усилия помпата даправи повече циркулация и от там по добър топлл обмен .Забелязаъл съм че като е на повисока скорост по бързо отнема теппературат от водната риза.

въсшност да, при по високо налягане киппва при по висока температура..което е желано :)
Последна промяна от Transporterr на пет яну 01, 2010 10:03 am, променено общо 6 пъти.
sian - специалист
струва ми се че кипенето нарушава топлообмена и циркулацията....
а налягането помага кипенето да става при по високи градуси....
LazarGanev - "Велик майстор"
Предимствата на затворената система са много, но едно от най-важните е осигуряването на нормален режим на работа на помпата, без кавитация. При работа помпата създава налягане след себе си, но и подналягане на входа си, което води до кавитация, а с това влошаване на работата и скъсяване живота на помпата. С отворена система в много малко от случаите може да се осигури такова налягане. Друго голямо предимство е мястото на разширителния съд - той вече не трябва да е в най-високата точка и в мокро помещение, а и обслужването му е много по-просто и рядко и не се нуждае от постоянно следене и доливане. Може да се осигури автоматично доливане. И въобще една добре направена отоплителна система под налягане практически не се нуждае от обслужване и може да се ползва безопасно и от хора без техническа грамотност. По-доброто обезвъздушаване и кипенето при по-високи температури също са положителни странични ефекти от налягането в системата.
Единствен недостатък е по-високата цена :)
torbalan - Дървен философ
за кипенето и налягането е така, но аз зададох въпроса за система, която работи с 90 градуса...
при тази температура няма кипене...
в разсширителния съд загубите са нищожни, понеже в РС циркулация няма. Тук по-скоро проблем би бил замръзване...
Да държиш една отворена система на твърдо гориво на продължително време на 90°С без да кипне е все едно да се движиш по острието на бръснача без да се порежеш :)
Аз за загуби нищо не съм казал, защото в повечето случаи РС няма как да се постави по-високо от тавана на банята.
LittLeRoCk - напреднал
Да разбирам,че при отворена система няма топлинни загуби.
Зависи къде е РС и как е вързан. Ако е в жилището "загубите" си остават вътре и реално не са загуби
LittLeRoCk - напреднал
LazarGanev написа:
Зависи къде е РС и как е вързан. Ако е в жилището "загубите" си остават вътре и реално не са загуби
Р.С е вързан за тръбата на студената вода а не към някой радиатор и е в банята.Правилно ли е вързан и ако не е къде е най добре да бъде поставен и свързан.
Bobivan - специалист
връзва се на изхода на топлата вода от камината,с тръба поне ф18 мед,без никакви кранове...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Затворена или отворена система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: