• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Алтермата я видях в Геотерм.бг - галерия .има клип . :)
Здравей argento,
поздравления за темата. Казвам се Емил Черкезов и съм инженер по КММ. От две години строя къща и от толкова време се интересувам от термопомпи. В българия темата за термопомпите е все още разтегливо понятие тъй като липсва подходяща литература, специалисти с дългогодишен опит и традиции. От всичко, което прочетох в темата ми е ясно, че имаш практически опит с термопомпените инсталации и се надявам да можеш да отговориш на въпросите ми. Намеренията ми са да се отоплявам с термопомпа земя-вода. Като за изпарението на фреона да се използува разтвор вода-антифриз, който циркулира в хоризонтална, спираловидна земна серпентина на дълбочина 1,80-2,00 метра с дължина на тръбата 2*100м (ПЕ ф32) +60 м свързващи тръбопроводи (260м сумарно). Имах под ръка багер и по данни от сайта на Геоток положих тази серпентина на цялата достъпна площ с която разполагах. Зарът е хвърлен както се казва. Почвата ми е пясъчлива глина с варовикова спойка. Бяла на цвят. Съгласно геоложкият доклад към проекта на къщата товароносимост 0,3 МРа под 1 м. Много е плътна и влажна.
Въпросът ми към теб е:
1. Считаш ли че тази серпентина ще ми е достатъчна за работа на термопомпа с отоплителна мощност 10кВ? Ако не колко още тръба ще трябва да положа тъй като съм много ограничен откъм място? Разчитам на температура на отоплителният флуид 40 - 50 градуса тъй като съм на конвектори в стаите и подово в коридорите и баните. Възможен ли е някакъв експеримент предварително, който да каже каква мощност има тази земна серпентина и каква мощност на термопомпа може да подсигури?
2. Повечето производители на термопомпи твърдят, че температурата на водата се избира от меню на панела. Интересува ме изборът на температура на водата върху какво въздейства за да промени СОР то? От теорията ми е известно че СОР зависи от температурата на изпарение и температурата на кондензация на фреона респ. налягане. Колкото по близки са те толкова по-малко работа(електричество) ще вложи компресора за сгъстяване на парите
(Цикъл на Карно)
Благодаря ти предварително.
Последна промяна от emilio на съб яну 02, 2010 3:52 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Не съм специалист, но прочетох доста от писаното в интернет. При системите с топлоносител вода дали ще са вода-вода или въздух-вода се пропуска може би умишлено консумацията на допълнителни помпи и вентилатори.
Този който ще си купи подобна система едва ли ще пропусне да си направи изолация или ще пропусне да си подмени дограмата, така че случая с лошата изолация го пропускам.
При изолациите които се използват в момента EPS 5-7см. и двоен стъклопакет с К-стъкло необходимата енергия за 1кв.м за отоплителните 5 месеца е 50-60kWh/кв.м или за целия сезон за къща от 200кв.м.
50kWh Х 200кв.м = 10МWh
Да предположим, че отопляме къща от 200 кв.м. това отговаря на поне 8 стаи или 8 конвектора КЛИМА 2000 с минимална мощност на вентилатора 36W.
За системата ще получим 8Х36 + 120 = 408W . 120W е мощноста на циркулационната помпа. Да предположим, че ако е правилно изчислена системата тези консуматори ще работят не повече от 12 часа в денонощие (това се отнася за конвекторите помпата работи постоянно).
За сезона сметката е 150дни Х 12часа Х 288W + 150дни Х 24часа Х 120W = 950kWh
Приемаме, че тази енергия е използвана за отопление на площите на 100% т.е. остават 9MWh, които ще набави термопомпата.
При COP=4 помпата ще изразходи 9:4 = 2.25MWh
Електрическата енергия която трябва да заплатим е 2.25+0.95 = 3.2MWh, а полезната 10MWh. Истинския COP , който получавам е:
10:3.2= 3.12 а не 4.
При помпите вода-вода трябва да се добави сондажната помпа и нещата предполагам стават плачевни.
Нещата се влошават и ако инвестирате за по-добра изолация.
Пак казвам не съм специалист и може би някой ще ме обори с добри аргументи, но като гледам как никъде не се прилага подробна сметка на печалбите с какви ли не инженерни аргументи, че за всеки е конкретно и какво ли още не, предполагам че няма да дочакам.
Ще се радвам, ако някой има конкретни наблюдения да пише, но и такива мнения не намирам по форумите - защо ли?
filmatoplo - майстор
За сега алтернативните источници са още доста скъпи , и наистина докато се изплатят 1 киловат час излиза скъпо. :wink: Скоро един човек писа че за отопление с термопомпа на май 200 кв му искат 40 000 лв за инсталацията .
valio2007 - специалист
filmatoplo написа:
За сега алтернативните источници са още доста скъпи , и наистина докато се изплатят 1 киловат час излиза скъпо. :wink: Скоро един човек писа че за отопление с термопомпа на май 200 кв му искат 40 000 лв за инсталацията .
Че тези пари отговарят на 13бр. от най-добрите машини въздух-въздух където написания COP е за цялата система с включени всички вентилатори. Останах с убеждение, че трябва системата да е по-евтина като цяло от алтернативите, но и ако това не е вярно аз за себе си не виждам смисъл освен от малка система за подово в коридори и бани където няма допълнителни вентилатори.
Но при добра изолация и подовото в тези помещения си е безсмислена инвестиция.
filmatoplo - майстор
Винаги съм бил за водно подово - вчера бях на гости на моя брат има водно подово в Хола - та бебетата си играха с играчките на пода .Терикот отгоре килим - и аз се търкалях топло на дупето :wink: Аз в къщи съм с радиатори топло обаче с леден терикот как да пусна бебето по килима :? - някога ако правя ремонт задължително подово.
valio2007 - специалист
:lol: :lol: :lol: Подът е не само студен, но и твърд и мръсен.
2v6 - майстор
valio2007 написа:
Не съм специалист, но прочетох доста от писаното в интернет. При системите с топлоносител вода дали ще са вода-вода или въздух-вода се пропуска може би умишлено консумацията на допълнителни помпи и вентилатори.
...
Пак казвам не съм специалист и може би някой ще ме обори с добри аргументи, но като гледам как никъде не се прилага подробна сметка на печалбите с какви ли не инженерни аргументи, че за всеки е конкретно и какво ли още не, предполагам че няма да дочакам.
Ще се радвам, ако някой има конкретни наблюдения да пише, но и такива мнения не намирам по форумите - защо ли?
Аргументите са много прости - "допълнителни" както казваш консуматори няма. При мен електрическите консуматори по водната отоплителна инсталация са си едни и същи - и при работа на газ, и на термопомпа, и дори когато бях с котел на дърва.
valio2007 - специалист
2v6 написа:
Аргументите са много прости - "допълнителни" както казваш консуматори няма. При мен електрическите консуматори по водната отоплителна инсталация са си едни и същи - и при работа на газ, и на термопомпа, и дори когато бях с котел на дърва.
До тук само за дървата съм съгласен, но COP около 0.9 при тях. А и много ме мързи за огняр не ставам.
За термопомпи може би с уточнение "въздух-въздух".
Газ все още е рядко явление у нас, а и COP близък до 1.
Последна промяна от valio2007 на съб яну 02, 2010 2:54 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Пиролизен котел с водно подово май бие термопомпа .
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: