Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lipeto - специалист
ако се вържат 10 луни на 220w и10 луни на 12w е еднаква консумация на ток и в пари е еднакво ?ne bi li trqbvalo тия на 12 w да са икономични???
torbalan - Дървен философ
колко ще е евтино зависи от мощността на луните, а не от захранващото напрежение...

мощността се дава във ватове и се означава с W
на всеки електроуред би трябвало да я има...

ако една луна ти е 30 вата (примерно, нямам идея точно колко са) дали ще е на 12 или на 220 волта (означава се с V а не с w както си писал) е все тая...
lipeto - специалист
torbalan написа:
колко ще е евтино зависи от мощността на луните, а не от захранващото напрежение...

мощността се дава във ватове и се означава с W
на всеки електроуред би трябвало да я има...

ако една луна ти е 30 вата (примерно, нямам идея точно колко са) дали ще е на 12 или на 220 волта (означава се с V а не с w както си писал) е все тая...
мерси
Justy - майстор
Постави коректно въпроса, за да получиш коректен отговор :wink:
Тезата на Торбалан, че е все тая не е вярна. Загубите в трансформатора - пренебрегва ли ги :? По добре е единствено от гледна точка на безопасността. А и по малко гърмели тези на 12 V :-D
загубите в трансформатора, мощността на луничките, напрежението в мрежата и т.н. всички тези данни са приблизителни...

това, че на една лампа пише 30 вата, означава че тя е горе-долу 30 вата...

ако премериш напрежението в мрежата, ще видиш че на едно място може да е 220 волта, на друго 230 а на трето 240...

загуби в трансформатора има, това е така, но за целите на този въпрос, може спокойно да бъдат пренебрегнати....

та най-точния отговор е, че за да знае - трябва да вземе двата вида лампи, да ги върже в мрежата и да мери...
според мен - абсолютно безсмислено занимание :-)
todortv - майстор
lipeto написа:
ако се вържат 10 луни на 220w и10 луни на 12w е еднаква консумация на ток и в пари е еднакво ?ne bi li trqbvalo тия на 12 w да са икономични???
Консумацията е почти еднаква.Тези на 12V се подвързват след трансформатор (независимо какаво е устройството).Трансформатора
има загуби т.е. консумация.Защо се ползват трансформатори-за безопасност ,особено в мокри и влажни помещения.
С две думи тези на 12V харчат малко повече.
alsted - майстор
И като инвестиция , и като КПД, с трансформатор няма как да не е по-скъпо. По "работни часове" за мен нещата са твърде относителни... Не можеш да сложиш 220V, там където не трябва, за това има такива на 12V.
Относно икономията, към достатъчно многото мнения изписани в този форум, добави поне още едно /моето...отказал съм се да коментирам с тази аудитория/, но по-добре се откажи да разсъждаваш освен ако не става дума за голям проект, което от своя страна също изключва дебатирането му тук!
alsted написа:
И като инвестиция , и като КПД, с трансформатор няма как да не е по-скъпо. По "работни часове" за мен нещата са твърде относителни... Не можеш да сложиш 220V, там където не трябва, за това има такива на 12V.
Относно икономията, към достатъчно многото мнения изписани в този форум, добави поне още едно /моето...отказал съм се да коментирам с тази аудитория/, но по-добре се откажи да разсъждаваш освен ако не става дума за голям проект, което от своя страна също изключва дебатирането му тук!
напълно съм съгласен с написаното !
pavelari - майстор
Ами ако човека пита за у дома - все пак всеки ват спестен е добре дошъл. Вие много професионални въпроси зехте да искате..
Хубаво е да знае, че луните на 220 консумират горе-долу същата мощност колкото тези на 12 при един и същи интензитет на светлината.
Тези на 12 горят по-рядко от тези на 220 защото имат по-дебела жичка... Токът през 12 волтовата е 18.333 пъти по-голям от този на 220 волтовата :), но токът в първичната страна на трафа след който има една 12V луна е съвсем малко по-голям от тока, консумиран от една луна на 220 - това малко се дължи на греенето в трафа...
Тези на 220 се слагат по-лесно!
Другите пък може да имат нужда от нов траф чак след 3-4 години /за което време ще сменим няколко луни на 220.
Като цяло важи принципа на равнопоставеността в природата... Все пак тези с трафа са по-масови като че, ли?!?
За обезопасеното напрежение - трафовете не са чак толкова защитени /масово няма галванично разделяне и/или зануляване/ все пак с траф е мааалко по-добре...
Така стои и въпроса със светодиодните луни дето нищо не харчат - те пък са много скъпи и светят слабо... Та избора е ваш - де'т се вика
bolen_siderov - напреднал
pavelari написа:
Ами ако човека пита за у дома - все пак всеки ват спестен е добре дошъл. Вие много професионални въпроси зехте да искате..
Хубаво е да знае, че луните на 220 консумират горе-долу същата мощност колкото тези на 12 при един и същи интензитет на светлината.
Тези на 12 горят по-рядко от тези на 220 защото имат по-дебела жичка... Токът през 12 волтовата е 18.333 пъти по-голям от този на 220 волтовата :), но токът в първичната страна на трафа след който има една 12V луна е съвсем малко по-голям от тока, консумиран от една луна на 220 - това малко се дължи на греенето в трафа...
Тези на 220 се слагат по-лесно!
Другите пък може да имат нужда от нов траф чак след 3-4 години /за което време ще сменим няколко луни на 220.
Като цяло важи принципа на равнопоставеността в природата... Все пак тези с трафа са по-масови като че, ли?!?
За обезопасеното напрежение - трафовете не са чак толкова защитени /масово няма галванично разделяне и/или зануляване/ все пак с траф е мааалко по-добре...
Така стои и въпроса със светодиодните луни дето нищо не харчат - те пък са много скъпи и светят слабо... Та избора е ваш - де'т се вика
Всеки път много се радвам на обясненията на този човек :)

Тема "Вярно ли е че разликата на ток ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: