• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Krelion - специалист
Bobivan написа:
"връзването на разширителния съд е там където се разширява водата- в горната част на камината... :oops:
А аз се чудех,къде се разширява водата :-D :-D :-D
И при отворена, и при затворена система ,разширителният съд се монтира на връщащата тръба.Това е при наличие на помпа.Гравитацията е друга бира (топла) :)
Krelion - специалист
torbalan написа:
загуби на топлина, кой знае какви, не очаквам в разширителния съд.

при мен място бол - мога да си направя разширителен съд и 10 кубика, че и по голям ако искам :-)
Па това си е басейнче на горния етаж :lol: Дерзай!
torbalan - Дървен философ
:lol:
за парно говорим...

басейнче - по нататък ;) и на двора...
Bobivan - специалист
naskov написа:
Тези предпазни серпентини не вършат работа-само излишни разходи. Има по добри начини за предпазване на котела от прегряване
На какво се базира твърдението ви че не вършат работа?
Кои са "по добрите начини" за предпазване на котела от прегряване,ако не е тайна ,разбира се! :?
Bobivan - специалист
"И при отворена, и при затворена система ,разширителният съд се монтира на връщащата тръба.Това е при наличие на помпа.Гравитацията е друга бира (топла)" :lol: :lol: :lol:
И ако помпата изведнъж изгори,кво правим,преправяме моменталически системата... :shock: :shock: :shock:
Не си играйте с безопасноста на хората,давайки неразумни съвети...
filmatoplo - майстор
За зорзаман стават , но специално на Виадрусите у 26 винаги съм гледал онова резервоарче със серпентината захвърлено отстрани без да е монтирано.Не визирам никой ама зада го монтираш си иска майсторлък и заварки - в повечето случаи майсторите не го могат или не им се плаща за това (то си е доста труд) и веднага убеждават клиента че това не е нужно .Скоро гледах мои колеги набедени майстори монтираха такъв котел - и на тръбата метална заваряха поцинковано коляно да му ползват резбата , познайте колко пъти пълниха и точиха системата и го презаварваха наново - все течеше .Малко смях не е излишен - аз поне си имам спец заварчик , каквото има това заваря с над 20 год стаж .Много пъти е заварял и неща пълни с течност .
naskov - майстор
Bobivan написа:
naskov написа:
Тези предпазни серпентини не вършат работа-само излишни разходи. Има по добри начини за предпазване на котела от прегряване
На какво се базира твърдението ви че не вършат работа?
Кои са "по добрите начини" за предпазване на котела от прегряване,ако не е тайна ,разбира се! :?
На опит! Тези серпентини, които се продават като допълнение, а не са вградени както при Атмосите са много малки да охладят голям(50-60кВт) добре разгорял се котел. Единственото, което предотвратяват е пара да не тръгне по системата, защото охлаждат само горния край на котела.Иначе котела си завира без проблеми. Подаването директно на студена вода на входа върши по-добра работа. ЮПС също не са пренепрегване
filmatoplo - майстор
Сега 2 пъти ми се е случвало да съм свидетел на системи от метални тръби направени по класическия начин с разширителен съд на тавана и 4 тръби до него.Там - високо обезопасителна, ниско обезопасителна, сигнална и преливна .Системите обаче са помпени - и какво се случва , и в двата случая повреда в помпите .Котлите до 100 градуса се държът нормално , даже има малка циркулация само долния край на радиаторите е стъден , но цирка започва вече при 120 градуса на водата .Обезопасяването си върши работата , но със страшен шум от земетресение , съскане и тропане и това е нормално .Едната инсталация беше абсолютно оригинална с нафтов котел от кръглите - така че не е леко това действие на обезопасяването.Нали сте виждали какъв топуз виси на предпазния клапан на тоз вид котли - безшумно ли ще излиза пара от него. :-D
Antonii - майстор
naskov или не си ги виждал тия серпентини монтирани, или не си им схванал принципа на действие. Специално на виадруса си разхлаждат много ефективно целият котел на принципа на естествената циркулация.
И са много полезни когато котела се експлоатира от ниско грамотни лица(клиенти).
Лично съм имал няколко(два) такива случая при които клиета само слага дърва и чисти пепелта, и някъде повреме на чистенето на пепелта прехвърля веригата на регулатора на горенето.
Тогава може да си представите за какво става въпрос, само тая серпентина е спасила инсталацията от тръбите с алуминиева вложка да не се съсипе.
filmatoplo - майстор
Несъмнено ще си свърши работата серпентината , сега има и едни клапани по температура които едновременно пропускат студена вода и изхвърлят горещата . :) Номера е системата да не бъде докарвана до това състояние на прегряване .Ех какви случаи съм виждал - една печка Прити направи сам -съда и на горния етаж без дограма и замръзнал .Отивам да видя (понеже ми се обадиха да СПАСЯВАМ ) жената реве , децата пищят - една тръба фи-20 се откъснала от печката и се мята из хола и съска пара .По трудно ми беше да утеша жената и децата на комшията отколкото да сменя 1 метър тръба. :-D
Последна промяна от filmatoplo на нед яну 03, 2010 10:52 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Затворена или отворена система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: