• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Neosi - специалист
В момента кара около 4 часа с едно зареждане..ама е баня.... :-D
filmatoplo - майстор
Постепенно ще му хванеш цаката и ще увеличиш часовете .Комшията има Атмос - ако му видиш цепениците фи-250 на 50 санта -котела е дц 50 с .има чугунени радиатори калор 3 чешки плоски отпред .
Neosi - специалист
Малко тъпо, ама да питам...размера на дървата има ли значение?
Щото си мисля че едно е да сложа съчки 30/8 см и съвсем друго кютуци 50/20 см? :?:
filmatoplo - майстор
Има естествено по големите по ще тлеят .
Neosi - специалист
filmatoplo написа:
Има естествено по големите по ще тлеят .
Филмче, кво ли щях да правя без тебе?
Безкрайно ти благодаря човече :gott: :klatsch: :prost:
filmatoplo - майстор
Ама и аз съм един екстрасенс :)
PIP - майстор
Честита нова година на всички.

Neosi, честито на теб за новата придобивка, с интерес чета темата. Искам да задам няколко въпроса, ако не възразяваш.

1 Колко м2 отопляваш реално и/или колко квт изградена система имаш?

2 Разбрах, че минаваш от газ на твърдо гориво, усещаш ли разлика в мощността на котлите, въпреки че са еднакви на книга. Питам понеже за моята къща 24квт газов котел мисля, че ще е достатъчен поради по-добрата ефективност и гъвкавост на работа, но се чудя дали 30квт котел на твърдо гориво няма да е 'малък'.

3 Интересувал ли си се каква е разликата между твоя модел и комбо-моделите? Става въпрос, че в ‘краткото’ описание в нета и двата модела ги дават да работят в ‘пиролизен’ режим, но дали е така на практика при комбо моделите? Аз се чудя дали комбинирания няма да е по-практичен в дългосрочен план понеже е по-всеяден, но от друга страна изглежда да е по-неефективен.
4. Дими ли котела и какъв е размера на комина (дължина/диаметър)?

Всеки друг имащ опит по въпросите е добре дошъл да сподели. Благодаря.
naskov - майстор
Когато купуваш котел на твърдо гориво добре е да се осведомиш за какво гориво е дадена посочената мощност. Например чугунен котел Виадрус с 6секции на дърва е 30, а на черни въглища 35кВт. При турските разликата е още по-голяма
Neosi - специалист
PIP написа:
Честита нова година на всички.

Neosi, честито на теб за новата придобивка, с интерес чета темата. Искам да задам няколко въпроса, ако не възразяваш.

1 Колко м2 отопляваш реално и/или колко квт изградена система имаш?

2 Разбрах, че минаваш от газ на твърдо гориво, усещаш ли разлика в мощността на котлите, въпреки че са еднакви на книга. Питам понеже за моята къща 24квт газов котел мисля, че ще е достатъчен поради по-добрата ефективност и гъвкавост на работа, но се чудя дали 30квт котел на твърдо гориво няма да е 'малък'.

3 Интересувал ли си се каква е разликата между твоя модел и комбо-моделите? Става въпрос, че в ‘краткото’ описание в нета и двата модела ги дават да работят в ‘пиролизен’ режим, но дали е така на практика при комбо моделите? Аз се чудя дали комбинирания няма да е по-практичен в дългосрочен план понеже е по-всеяден, но от друга страна изглежда да е по-неефективен.
4. Дими ли котела и какъв е размера на комина (дължина/диаметър)?

Всеки друг имащ опит по въпросите е добре дошъл да сподели. Благодаря.
Здравей и ЧНГ,
Ще се опитам да ти отговоря подред
1. Реално с газта отоплявахме 2 стаи, кухня и баня - общо около 80 кв.м. Хола - 40 кв. м. не се отопляваше по разбираеми причини. Има и коридор, без разиатори. Във всичкото това има монтирани чугунени радиатори с глидери Н 60 - общо 110 глидера. Къщата е с изолация и петкамерна ПВЦ дограма.
Току що дойде сметката за газ за декември (беше топло и котлето работеше с програмируем термостат) - 218 лв. Уточнявам че хола не е отопляван.
2. Усещам разлика еднинствено в това, че сега абсолютно навсякъде е толо!!!!
3. Моето е само на дърва - комбито е на дърва и въглища, но нямам наблюдения.
4. Размера на комина на котела е ф 150 мм. Нищо не дими, абсолютно нищо!!
Лично моето мнение - забрави за газ...още повече че я увеличиха от 01.01 с 11%.
:idea:
filmatoplo - майстор
Сега като се сетих ,за Атмос дц25 с -големи кучета -имам монтиран 1 в една къща клиента за 3 години стегна цялята къща и монтирахме радиатори на 3 те етажа .Етажите са по 100 кв , сложихме и 500 литров бойлер със серпентина .Зимата пусна работници строители и захрани цялата къща -ей тоя котел се справя само че не може да вдигне повече от 65 градуса но с тези градуси върши работа .доволен е човека .Правих го тогава така - като му пусках щранг за колекторната кутия искарвахме тръбите над плочата .На следващата година същото се повтаряше на горния етаж .Яки котли . :wink:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: