Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
naskov написа:
armagedamian написа:
Здравейте имам въпрос относно парно ,на което профилните колектори са монтирани на тавана и оттам се разпределя потока към отделните радиатори.Та става въпрос за това имате ли наблюдение върху такива системи и какви са евентуалните рискове,които крият?
Този метод го използвам винаги, когато има възможност. До сега не съм срещал проблеми относно обезвъздушаването. Единствената опастност е от замръзване на разширителния съд, който при отворена система е също на тавана. При тези случаи разширителния съд го закачвам на комина на който е и печката и го изолирам с вата. Тръбите ги изолирам с тръбна изолация. Имал съм случаи при които хората са в чужбина и зимата не палят постоянно. Тогава слагам и антифриз на около -5*С. До сега съм нямал случаи на замръзване. Слагам и по един предпазен клапан на 1,5 бара на печката или котела за всеки случай, въпреки, че системата е отворена
Да,това имам предвид.Системата не е отворена и съм предвидил 9мм изолация на тръбите на тавана.РС е до котела ,който е на ниво 1 ет.Оттам пускам тръба 28мм.мед до профилните колектори през 2ет. на тавана.От тавана пускам тръби ф16 до радиаторите.5 радиатора са на 2 ет. ,3 на първи ет.Притеснението ми е ,че тези на 1 ет.няма да работят добре(мн.дълъг път дор-рите)Комина също ме притеснява ф130-6-7м.
naskov - майстор
Не казваш какъв ти е котела за да преценя дали този комин е достатъчен. Относно работата на радиаторите няма какво да те притеснява-тези на втория етаж можеш малко да ги намалиш от радиаторните вентили
naskov написа:
Не казваш какъв ти е котела за да преценя дали този комин е достатъчен. Относно работата на радиаторите няма какво да те притеснява-тези на втория етаж можеш малко да ги намалиш от радиаторните вентили
Viadrus U22 40.7кВт
Тадиаторите са с термовентили
naskov - майстор
Комина е тесен и нисък за тези киловати. При ф 180 трябва мин. 11м височина, при ф200 10м, при ф250 7м. Ако имаш възможност включи котела едновременно в два комина. На изхода на радиаторите нямаш ли секретни кранчета?
naskov написа:
Комина е тесен и нисък за тези киловати. При ф 180 трябва мин. 11м височина, при ф200 10м, при ф250 7м. Ако имаш възможност включи котела едновременно в два комина. На изхода на радиаторите нямаш ли секретни кранчета?
Котела е доста презапасен.Реално са необходими 27-8кВт.Но на дърва мощноста пада до тези кв..Няма друг комин.Подкарвал съм 35кВтов Демрад с комин ф120 ,та си мисля,че е възможно и с този да се получи.Ако пък не стане мисля да му туря шапка ама въртяща :-D
naskov - майстор
Разпали ли се котела няма да има проблеми. Но в началото като отваряш вратичката ще пуши
naskov написа:
Разпали ли се котела няма да има проблеми. Но в началото като отваряш вратичката ще пуши
Не е проблем .Котелното няма връзка с вътр.помещения.
До края на седм.трябва да съм го свършил.
Дано няма фалове!
naskov - майстор
Ako трябва да помагаме :-D
naskov написа:
Ako трябва да помагаме :-D
Да няма да е излишно,че съм сам в момента.Кво да направиш ,криза,няма желаешти за работа :)

Тема "Отопление с разпределение от тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: