Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Чаро - Акълия
Тия 60гр къде ги мериш?
Ако е на пластмасовия оригинален "термометър" забрави.
Тва няма нищо общо с реалността.
Изобщо не трябва да тече.
Хора, мерете си наляганията във водопровода. Ако има големи разлики през нощта само редуцир оправя работата.
До сега нямам случай с течащ/капещ вентил от бойлер.

Редуцира освен това пази и бойлера от протичане. До известна степен. :wink:
Както Милен, бойлера на макс. Нощем грее, точи се денем.
todor_velikov - специалист
да ,горе на бойлера има термометър,но мислех че е свързан с водата по някакъв начин :?

иначе смених възвратния клапан с друг словенски(предложен в стара тема) и оо чудо спря :party:
sasooooooooo - "специалист"
Чаро написа:
... Нощем грее, точи се денем.
Между другото, миналата година с жената си направихме експеримента, един месец по тази система, като събота и неделя бичи 24ч., защото сме в къщи. Равносметката бе 100кВтч, които от дневната се прехвърлиха към нощната и спестени 5лв. от сметката.
За мен лично мерси от "икономията". Удобство е да разполагаш по всяко време с водата, я по-добре да ми е мирна главата... 24 часа нон-стоп :lol:
сола 180 - специалист
Юнаци , ще напиша този пост само да не решите , че сте победили.
Ако искате да е надеждно и красиво направо си хващате бойлера с PPR-a.Вече има и много прилични и прибрани холендри PPR.
Ама с тая грозотия няма да се съглася , пък и явно не сте виждали кво й се случва след 90 градуса.

За клапаните според мен ,щом прокапва след загряване означава , че при повишване на налягането изпуска.А тея дето не прокапват може само да гадаем дали при проблем ,ще изпуснат.
Тъста има над 20г. във ВиК и от него знам, че щом прокапва когато бойлера е почти загрял значи всичко е ОК.

За това с нощното включване подкрепям Сашо.24 часа.Но никви 90гр.Макс 60-65.
LazarGanev - "Велик майстор"
Над 50-55°С започва по-усилено отделяне на котлен камък. Под тази температура е опасно от развитието на легионела. Така че познайте препоръчителната температура за обемен бойлер :)
stefan_gb - специалист
todor_velikov написа:
да ,горе на бойлера има термометър,но мислех че е свързан с водата по някакъв начин :? :party:
Термометъра е ориентировъчен тоест фабрично не е точен ..... упоменато е в документите на някои боилери.
Чаро - Акълия
Санде, виж са.
По данни на Елдом за загряването на 80л бойлер от 12гр до 65гр с 3кв нагревател трябват 1,68 часа. Сложи го 3часа за по лесни сметки и по висока Т.
9квч на нощ. На месец това прави 30лв . Искаш да кажеш, че нон-стоп включен бойлер харчи 35 лв/м :? Ще се изненадам неприятно, ако е така :) Имам стар електромер, ще го закача на бойлера и ще направя 2-месечно засичане, ако остане време... Термостата на колко да го наглася за постоянно включен?
Ти как си прави експеримента, с включен бойлер от 22:00 до 6:00 ли?
За зимата имам друга система, която подпомага бойлера, но лятото бойлера (100л; 3кв ) загрят за час и 45 мин на макс стига за 2-ма+ бебе...не ми е свършвала топлата вода до сега.
В Софийско водата не е варовита. Калгон тук не върви :-D. Никога не съм има проблем с варовик. Банята ми е черна и лъскава :-D
zmeios - специалист
Малко акъл и от мен.

Бойлерът на основното ни жилище (бетон/тухла акт 16 2005) е разположен в специална ниша в един от коридорите. Отвътре нишата е топлоизолирана надве-натри, и има "ревизионен капак"

Бойлерът е 120л, макар че на нас изглежда че ни стигат и 80л.

Държи се на температура 50 градуса. Нисичка е, но е доста щадяща за бойлера и за вик инсталацията.

През лятото нишата е 'затворена', като загубите се намаляват неколкократно (т.е. не отопляваме коридора ;) ).

Зимата сваляме ревизионния отвор, бойлера харчи малко повече ток, но имаме отоплен коридор!

Със по-малък капацитет бойлер (или по-неудачно конструиран, нашият е тесен и висок) няма да ви стига водата на 50 градуса. Оттам единственото решение е да го вдигнете на повече, но недостатъците са ясни - повече загуби.

Не мога да ви кажа колко съм щастлив откакто направихме тая ниша и осигурихме зимно отопление за коридора. Върши идеална работа! Ако отоплението не ви стига, за сметка на още малко консумация на бойлера може да боднете един вентилатор да го обдухва в посока коридора.
Милен - майстор
Е такъв бойлер не ми трябва, да ми топли банята :lol: по евтино ще ми излезне да си сложа печка. Най хубавия бойлер е при напълно загрят и температура на макс кожуха му да е студен от вън.
zmeios - специалист
Милен написа:
Най хубавия бойлер е при напълно загрят и температура на макс кожуха му да е студен от вън.
Това точно от теб, Милене, не го очаквах. Квалифициран електричар... Пък си пропуснал едни важни часове по физика в гимназията! :? :?

Тема "Въпрос за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: