Здравейте,Моля за ваше мнение по моя проблем.
Наскоро се нанесох в едно чисто ново блокче.Стените са тухла и са покрити с гипскартон.Проблема ми идва от това,че с комшийте се чуваме и си разговаряме без никакви усилия.Дотук добре,но аз съм и с бебе и когато някой си покани гости ние ставаме съпричастни с всички от масата..Притеснява ме ,че първата думичка на дъщеря ми няма да е тати или мама ,ами Наздраве. :lol: Когато се строеше блока съм посещавал строежа и съм виждал ,че тухлите се слагат както им дойде,даже през тях се виждаше другия апартамент.Второто е ,че гипскартона е лепен с топки гипс-сатен в целия блок,направо върху тухлите,без никаква замазка.Въпроса ми е, имим две стени по около 10 кв/м които граничат със съседите,по какъв начин да ги шумоизолирам така ,че да ми излезе евтино и качествено.Само да добавя ,че ако сваля гипскартона и реша да измажа стените ще трябва да направя 6-7 см дебелина на замазката за да мога да достигна старата , така че да застъпя ламинирания паркет.Надявам се на вашите препоръки и идеи.
Благодаря
zmeios - специалист
Ами ти си написал единия вариант - бутане на картона, измазване на лепилните топки с плътна мазилка, съхнене няколко седмици :( :( и после поставяне отново.

Аз ще ти предложа нещо с по-малко къртене, ама не гарантирам, че е евтино (то май евтина шумоизолация няма). Стените, както са сега, си ги ОСТАВЯШ, бетер с положения латекс. Отгоре правиш конструкция за стена с алуминиеви профили. Тук единствената тънкост е, че профилите се хващат чрез носач за здрав, носещ елемент, което значи пробиване през стария картон и кюфтетата (или пък кухините), докато уцелиш здрава тухла. Не че не става, ама като виждаш тухлата пред себе си е по-лесно, а това ще е на сляпо (къртиш дупка колкото да може да провреш носача и да го опреш в тухла). Със здравина няма да има проблем - нали ляга на пода и опира в тавана.

После подшиваш с вата, прекарващ де що ти хрумне гофрета за елинсталации, и правиш нов слой картон, върху конструкцията. Ако имаш пари и свободни сантиметри - правиш ДВА слоя обшивка върху конструкцията. Германците така дават да се прави за отговорни обекти. Първият слой не се шпаклова, само се фугира на една ръка за пожаробезопасност.

Има едни гумени ленти, които се слагат на пода и тавана, под и съответно над окрайчващите профили. Те намаляват ударния шум. Чул съм (и съм чел) че имат огромен ефект. Ама нека се изкажат професионалистите.

За мен, ако може да прежалиш загубата на 5-6 сантиметра за допълнителна мрежова конструкция, това е варианта. Пък и е чистичко горе-долу, в сравнение със свалянето на стария картон.

Последен, евтин и прост вариант: сещам се просто да сложиш още една кожа картон, деветка, върху стената както ти е сега (без никакви дюбели, само грунд и лепене с лепило за първата кожа, тук-таме може с малко по-дългите рапидки където си сигурен че ще уцелиш кюфтенце). Това със сигурност е най-просто и евтино. Обаче май само ще притъпи и донякъде намали шума, а на мен ми се струва че търсиш по-радикални мерки ;)

Успех!

П.С. Щом търсиш шумоизолация, лентите за профили и ватата са две важни неща. Търси по-скъпата, по-тежка вата, и гледай да се сложи прецизно, без много луфтове. Добре сложената вата направо туря стиропора у джоба си за шумоизолация, а има и други предимства.
batvili - напреднал
къртиш стария картон, монтираш нов на конструкция с 10 см мин.вата(ако е каменна ватата,и 2 пласта картона още по добре),ще си доволен от резултата. Точно това не е сложно, ако прочетеш малко за един два дни ще си го направиш сам
dito - специалист
batvili написа:
къртиш стария картон, монтираш нов на конструкция с 10 см мин.вата(ако е каменна ватата,и 2 пласта картона още по добре),ще си доволен от резултата. Точно това не е сложно, ако прочетеш малко за един два дни ще си го направиш сам
<- Класиката. Добави също и от тези гумени ленти, за които спомена Змеиос, не повече от 15-тина лева струва една ролка. За окантващите профили можеш да я срежеш на две по дължина, защото са по-тесни и така 2 ролки ще ти стигнат за 20 м2.
Също така, можеш и да облицоваш стената с корк

Искам да подхвърля и една друга идея, но за съжаление не мога да я подкрепя с подробности. Виждал съм шумоизолацията на звукозаписни студиа и те отвътре имат тънки плоскости (да речем фазер), надупчени през около 5 см и в двете посоки, дупчиците са около 5 мм (предполагам тези параметри варират в зависимост от някои фактори като например размера на помещението). Предполагам, че те разбиват звуковата вълна и се получава, ако не се лъжа, дифракция - вълнички с по-малка дължина. Това ми се струва доста полезно за премахване на ехото и кънтенето при въздушния шум. Не зная дали ще има полза да се направи един такъв слой под ватата? Ако хипотетично най-външният слой на стената на съседите ти е такъв надупчен фазер, съм сигурен, че би имало ефект, защото ще спре именно въздушния шум, причинен от тях, но така под картона...?
Дано някой колега има по-задълбочени познания и да каже нещо повече.

П.П. Това имах предвид: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 0%B8%D1%8F
Последна промяна от dito на ср яну 06, 2010 11:15 am, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
Струва ми се, че ако свалиш картона, доста от проблемните места ще "лъснат" пред очите ти - за да се чувате толкова ясно не може да няма дупки и отвори в зидарията.
Nikolow - напреднал
Здравейте,колегите са прави ,че ако наистинаи скате да стане както трябва без махане на стария картон няма да стане.Обаче ако нямаш стотинки в момента може да направиш следния номер.Раззчертаваш стената на малки квадратчета с стени около 20 см.Разпробиваш с свредло ф5 или ф6 всеки ъгъл и пълниш с пяна която не увеличава прекалено обема си,за да не разлепиш ГК.Където уцелиш на на гипсова топка не вкарваш пяна.Тези 10кв стена с около 5-6 флакона за по 5лв и си готов.После лека шпакловка на всяка дупка,и боя или тапет ако не си се справил добре с шпакловката.По евтин вариант не виждам.Само внимавай с избора на пяна!!!
zmeios - специалист
Аз пък продължавам тъпо и упорито да твърдя, че не е нужно да се сваля стария картон, подпира картона от тавана, и да се зарива цялата къща с прах.

Просто с триончето за картон (и тук-таме с един чук) се 'освобождават' дупки, така че да има достъп до подлежащата тухла, и там се поставят окачвачите. Оттам нататък е ясно - класика - профили, тежка вата, и ако може две кожи вместо една.
batvili - напреднал
zmeios написа:
Аз пък продължавам тъпо и упорито да твърдя, че не е нужно да се сваля стария картон, подпира картона от тавана, и да се зарива цялата къща с прах.

Просто с триончето за картон (и тук-таме с един чук) се 'освобождават' дупки, така че да има достъп до подлежащата тухла, и там се поставят окачвачите. Оттам нататък е ясно - класика - профили, тежка вата, и ако може две кожи вместо една.
ако иска да му се смали стаята с още 6-7 см,и да станат 14,вместо да се получи сегашното отстояние,тогава сигурно си прав
Благодаря ви1много сте бързи и точни.Всички идеи ми харесват ,но е свързано с пари и събаряне на стария картон.Искам да ви попитам дали може да развием идеята на Nikolow.Ако разпробия картона и запълня с пяна.Но каква пяна ? Знаете ли ,да не отлепи гипскартона от раздуването си.Ще се получи ли според вас?
dito - специалист
Не ми се струва много удачно полиуретановата пяна да се ползва за звукоизолация. Че е най-евтино и бързо решение, така е, но резултатът не ми се струва, че ще те удовлетвори. Не искам да звуча категорично, но това е моето мнение - вата.

Тема "Идеи за шумоизолиране на стени с гипскартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: