• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Puf-Paf - специалист
ЧНГ и от мен!
Поздравления за избора Neosi! Аз самият притежавам Атмос комби 30 квт и отоплявам 150 квм къща на два етажа, без изолация- котела е приказен. С едно зареждане на котела до дупка с въглища и дърва изкарвам от 12-15часа в зависимост от времето навън. Нагласил съм верижката на термостата на 75 градуса. Един съвет от мен: когато котела се разпали и е вече на пиролиза, завъртай датчика на температурата за изгорелите газове (този отдясно, черния) малко повече- примерно на 75 градуса и зареждай нецепени дръвца по- едри догоре. Ако са сухи- може да изкараш и 10 часа без проблем! И не се притеснявай- аз самият цял първи отоплителен сезон се въртях около котлето, докато го схвана- жената даже ревнуваше :-D .
filmatoplo - майстор
Оооо несъмнено човек се жени за котела зимата :-D , ако пък е съчетано слизането до котела и с дръпването на малко винце от бурето идилията е пълна -ревността е сигурна , имамаме и разделени за тая работа :-D
Puf-Paf - специалист
И аз купих котела от БГ терм- само с една помпа съм, с трипътен Хъниуел вентил и си бачка добре, топло е, ходя спокойно на работа. Как се казват пичовете, дето ти предложиха и монтираха котела?

Обаче имам въпрос към специалистите в тая тема- колеги, напоследък когато включа котела на пиролиза и вентилаторът изключи процесът продължава и вече поне веднъж седмично вдига много висока температура и се включва принудителното охлаждане на водната риза- пълни със студена вода. Защо става така? Използвам както и преди донбаски въглища смесени с дърва. Много често нещо взе да завира... :? :? :? Моля помогнете със съвет, защото сифона за оттичане не успява вече да побере водата и на няколко пъти наводнявах котелното, по дяволите! :x
Puf-Paf - специалист
Абе вино не си позволявам там, дето млатя с кофите с въглища, обачеси му говоря на малко име на котлето и повече от колата го кипря :lol:
Puf-Paf - специалист
Чистя редовно котела, комина за два сезона не се е запушвал и е достатъчно голям, измазан отвътре и отвън и изолиран с вата отделно... Лошото е, че и аз не монтирах 500литровия компенсатор поради скъпия котел и се притеснявам да не съм скапал нещо винтила, въпреки, че обикновено котела работи на изходяща температура около 70 градуса. Дали въглищата не са го скапали нещо? Вече не е и в гаранция...
filmatoplo - майстор
Сложи му един буферен съд поне 300 литра да разтоварва малко -нов 650 лева .И комина ти е с добра тяга , да нямаш монтирани термоглави по радиаторите , почисти филтъра ако има на помпата , ако вентила тие ръчен иска малко нагласа , само с една помпа циркулацията работи на 60 %през котела и 40% през радиаторите . :wink:
2v6 - майстор
Puf-Paf написа:
...
Обаче имам въпрос към специалистите в тая тема- колеги, напоследък когато включа котела на пиролиза и вентилаторът изключи процесът продължава и вече поне веднъж седмично вдига много висока температура и се включва принудителното охлаждане на водната риза- пълни със студена вода. Защо става така? Използвам както и преди донбаски въглища смесени с дърва. Много често нещо взе да завира... :? :? :? Моля помогнете със съвет, защото сифона за оттичане не успява вече да побере водата и на няколко пъти наводнявах котелното, по дяволите! :x
Циркулацията през радиаторите постоянна ли е?
Ако вратичката е затворила в този момент откъде ще вземе въздух за да вдига температура?
Поуплътни котелното да намалее тягата на комина и няма да прегрява :idea:
Puf-Paf - специалист
Терморегулатори на радиаторите нямам, а трипътния винтил доколкото знам е автоматичен. Довечера мога да посоча точния модел.
Puf-Paf - специалист
Циркулацията през радиаторите постоянна ли е?
Ако вратичката е затворила в този момент откъде ще вземе въздух за да вдига температура?
Поуплътни котелното да намалее тягата на комина и няма да прегрява Idea
колега 2v6, не разбирам въпроса ти за циркулацията през радиаторите. По принцип не нагряват едновременно- в различните точки температурата, зададена на котела се постига по различно време. Акотелното е малка пристройка и не виждам откъде ще смуче въздух просто. А нали и вентилаторът на котела е изключен? Защо пиролизата тогава продължава и то силно при достигната температура и затворена клапа?
Що се отнася до компенсатор- то ако го купя- това ще ми реши ли проблема с продължаващата пиролиза? Пък и така горивото изгаря пак по- бързо и мога да повредя машината?! :?
filmatoplo - майстор
Точно буфера ще поема температурата над 65-70 до към 90 и ще я отдава пак до 65-70 градуса - а чрез втора помпа и смесителен вентил към радиаторите ще имаш постоянна циркулация на балансирана температура .Тоест връзката котел -буфер ще бъде високотемпературна а към радиаторите с нормална нагласена температура , в първия кръг не пречи дори 90 гр . В момента просто намаляйте предварителната температура за да спре вентилатора по рано пр на 70 и котела от себеси ще вдигне още малко до 80 гр. Ако котела е оразмерен с доста резерв пак се случва това просто е по мощен за радиаторите ви .Буфер му е майката и втора помпа +смесител . :wink: Буфер може да е всеки съд който би издържал на 2-3 бара налягане .
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: