Естествено че зимата и лятото дава малко отклонение -по обектите съм работил и при минус гр и малко врътвам на + а лятото на на- . Веднъж ми се развали точно сензора който отчита градусите и машинката загря много - спойките ставаха за секунди ама не държаха после при проба фи-63 бяха на един хотел .Ами преправях после добре че бяха на открито в котелното .
В зависимост от размера на тръбата се определят градусите и за колко време се държи тръбата и фитинга на заварачния апарат,ако е висока температурата и се задаржи по дълго след заварката отвора се смалява и клиента се чуди защо няма налягане.По принцип всеки производител си има упътване на продуктите си.Като този по долу на
DYTRON не си спомням откаде съм вземал това упътване ,но всеки майстор свикнал с заварачния си апарат може да прицени градусите и времето с които да работи .Аз с моя заварям на 270 градуса и ф20 го задържам за 8 секунди , бях пробвал с един друг апарат на същите градуси но се наложи да го намаля 260 градуса.
Заваръчен апарат DYTRON.
Работна температура 260 градуса.
Тип на заваряване А и Б(аз ползвам Б).
Заварка на полипропилен тип 3(PP-R):
ф20 - 6 сек.
ф25 - 8 сек.
ф32 - 12 сек.
На топла вода се слгат тръби STABY(алуминиева вложка).
STABY-тръбите се обработват със специални за това острилки.
Тръбите се закрепват посредством скоби.
Изолират се:
1.за да не се губи топлина(топла вода)
2.за да не се затоплят(студена вода-образуват се микроби)
3.за да могат спокойно да се движат под мазилката(дилатация на тръбата)
На всеки 3м. от вертикалния щранг се слага компенсатор на топлата вода за да обира движението на тръбата.
При преминаване от поцинковани тръби към полипропилен се използват, така наречените мъжки или женски(MZD или MZV) преходи.
При разводката с водомерите не забравяйте монтажа на възвратен клапан и флтър за студената вода.
Препоръчително е използването на месингови холендри вместо на тези от чист полипропилен.
Въпреки че рядко се изпълнява на всеки един водомер се слагат чифт(2 бр.) сферични кранове.Единия пред, а другия зад водомера. При някой случай не ги слагат поради липса на място, при други, пради икономия, а при трети от незнание.
Съвет: не се доверявайте на евтини материали !!! Чешките "Екопластик" и "Инстапласт"не са лоши. Българските на завод КДН все още не са на високо ниво(не са гъвкави и стареят по-бързо). За сметка на плипропилена, пък ПВЦ-тръби и части на КДН са почти перфектни.
Последна промяна от elrey на пон яну 11, 2010 9:47 pm, променено общо 1 път.
Ей, спазвайте упътванията за заварка и монтаж ! Периодически проверявайте и си тарирайте машините с Термометър. Ако искате бройте 1001, 1002 , 1003 или 1Мисисипи, 2Мисисипи .... ама спазвайте времената.
Има си дълбочина/дължина на заварката за всеки диаметър, има си даже и шаблончета ... не трябва да се пъха до откат.
И пр. и пр.