• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Някога в бившето ми предприятие, ни бяха забранили да носим изобщо фазомери. Всички "купешки"уреди са високоомни и много често подвеждат при прехвърляне през консуматор /бобина например/, докато с двете миньонки обикновено това се усеща по намалената интензивност на светене.

Относно безопасността има доста правила /неписани/: след като е изключено захранването и е проверено на място за неналичие на напрежение с уред, първото следващо действие е даване накъсо, следващо-пипане с външното на ръката, следващо-работи се с една ръка, а другата "е в джоба", ползва се изолационно килимче, обувките са подходящи.

Както виждате нещата съвсем не свършват с първоначалното установяване , че "няма ток". И това изобщо не е случайно- в едно по-голямо предприятие някога имаше доста техници на смяна и винаги съществуваше възможност да те изненада внезапно появил се "ток" :wink:

Все пак става дума работа на професионолни електротехници!
Не правете това в къщи!
илко илиев - специалист
електротехниката се учи от практиката.навремето през 1986г. нямаше много мултицети и мерехме с пробни лампи.86г станах енергетик на едно предприятие и тогава купиха амперклещи.това беше нещо много хубаво.Апък да си купиш мултицет беше ?????????? На мен ми го донесоха през 1987г от СССР за 88рубли и беше голяма работа.и аз така ме научиха по старите колеги да мерим с пробни лампи от тия които бяха за хладилниците от по 15 вата.
shotik - майстор
Като млад ,още от 5-6 клас /1962-63 г / физиката ми се отдаваше и особено електричеството,но баща ми така и не ми даваше да пипам,що ли да ми купи уред,а тогава ги нямаше както е сега.Започнах с батерийки и ниско напрежение,в ПЖИ /1969-72 г/вече имаше база и работехме с уреди,дома в мазето си направих табло с волтмер,ампермер,но и с пробна лампа на него.С минаване на годините ,работата по локомотивите /електро-пневматично управление/ и развиване и поевтиняване на техниката имам тестер за 24 волта,дигитален и аналогов мултицет,фазомер,мегаомметър и още др.Стремял съм се да подновявам,сега вече не ме влече,но за обикновената елтехника не съм викал майстор.
Куриозно за някой може да е факта ,че баджанака /9 г по-голям от мен/от 1975 г до преди две години работи като елтехник в цех /бригадир/ и уреда му беше пробна лампа ,направена от две последователно свързани миньонки обвити с изолационна лента и изолирбанд/от стария,българския/,два кабела изчистени накрая.Беше така ,за да може да работи и по 380 волтови инсталации,сега все още с нея работи,въпреки ,че има мултицет.
Изводите може да си ги прави всеки за себе си ,аз предпочитам уред.
hygro - майстор
В практиката ми пробната лампа е била много полезен уред. Случва се волтметъра да показва наличие на напрежение, но чак натоварването със 100W крушка показва дефекта. В много случай високото входно съпротивление на мултицета не дава възможност за откриване примерно на прекъсвания в кабели, защото утечката през овъглената изолация е достатъчна да измерим 220V...
stefan_gb - специалист
Аз лично мисля че спора е излишен. Както фазауказателя и пробната лампа така и мултицета могат да те подведат в преценката за наличие на напрежениев дадена верига . И трите имат предимства и недостатъци но всеки елктротехник ги има.

1. Фазоуказателя :

предимства: евтин лек и удобен,обикновенно няма какво да дефектира ако се пази и съхранява добре. Но ако не се пази или някои гарван е заменил високоомното съпротивление с пружина от химикал или пък е усукал двата извода на глимката се загубват предимствата :-D

недостатъци: работи по индукция , отчита някакво наличие на напрежение без да се оказва неговата стоиност.

пробна лампа:

предимства: за индикация от разстояние, създва не голям ток в веригата и наличието на тази консумация в някои случаи е нужна при даденото измерване. Лесна за направа.

недостатъци:бъро прекъсват лампите при сътресение, също индикацията не окзава стоиноста на прежението, лесно може да
подведе измерващия за наличие и неналичие на напрежение.

Мултицет; мултимер или амперклещи.....

предимства: измрва ток, напрежение, съпротивление честота и капацитет,оказва точната стоиност на измерваната величина,отчита постоянен и променлив ток, надежден взависимост от качеството ...

недостатъци: нужда от източник на напрежение за работата му,труден за съхранение и твърде нежен за прекомерна и честа употреба. Влия е се от захранващия източник и от вънщната температура, твърде лесно дефектира, не търпи грещки при измерването, честото използване създава проблеми с превкючватели , сонди и проводниците и. Труден за ремонт и калибриране. Високоомен вход и несъздава никаква консумация в измерваната верига.

И на последно място аз използвам и трите :lol:
Милен - майстор
Този пробник за който даде линк lubomirlz http://uk.benning.de/en/corporate/produ ... tures.html си има вътрешен товар вибриращ електромагнит с консумация 200mA задейства се при натискане на двата бутона. Много е удобена вибрацията на силно осветено място през деня. Включването на товара намалява лъжливите показания. Освен това има и доста полезни допълнителни функции прозвъняване на верига, показване на фазова последователност, и др.
lubomirlz - специалист
За предните два поста съм напълно съгласен, мултицета няма да се справи но има тестери които си имат вграден товар за тази цел.
Не ме разбирайте погрешно, не отричам ползата от "крушката" аз все още си я ползвам в някой подобни случаи. :)
sasooooooooo - "специалист"
Ние е пробната лампа правим проверка на ДТЗто, който е против нея - с какво я прави?
Иначе масово ползваме аркашки.
Милен - майстор
За проби на терен ползавам показания по горе Duspol Expert, мултицет, амперклещи и някой други джаджи от време на време.
Колкото до пробната лампа ми е останала "една" стационарна (прожектор 500W :-D) с изведен последователен контакт. Много е удобен за проверка дали нещо не ти прави късо. Първо през прожектора после директно в мрежата.

Пробата на ДТЗ става идеално с уреда който ползвам има си товар 200mA. Какво е това аркашки този професионален диалект не съм го чувал :?
Johny - майстор
stefan_gb написа:
Аз лично мисля че спора е излишен. Както фазауказателя и пробната лампа така и мултицета могат да те подведат в преценката за наличие на напрежениев дадена верига . И трите имат предимства и недостатъци но всеки елктротехник ги има.
И на последно място аз използвам и трите :lol:
Човека го е казал най-добре. Бих цитирал и много други от темата.

Пробната лампа е най-рационална, за да се установи прекъсване на намотка или нагревател т.е. измерване под товар. Така че един фазоуказател и една пробна лампа са напълно достатъчни за ремонта на 90% от битова електрическа техника. Когато има и електроника, нещата са по-различни. За пробна лампа е удобно да се ползва миньонка. Вероятността да гръмне лампа, която е работила/на мене не ми се е случвало/ е много по-малка отколкото за лампа, която включваш за първи път. Сигурен съм, че за болшинството колеги, както и на мене, този набор от ''апаратура'' е напълно достаъчен.
Има много техника от сферата на "висшия пилотаж", но колеги дайте да си говорим честно, колко струва това и кога е оправдано използването на скъпа апаратура.
Няма лошо, ако можеш да си го позволиш или има кой да ти го купи. Само дето никой не може да ме убеди, че само от това качеството на работа му и крайния резултат са по-добри.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Уреди за измерване на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: