Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Спрял съм се на вжа модела на сходна цена и не знам кои е по добрия.Така че ще съм ви благодарен да ме посъветвате. http://www.antonovclima.com/климатик/1/ ... 5D-ARXS35F или http://www.antonovclima.com/климатик/12 ... -AOYR12LGC
vanko68 - специалист
Дайкина,по-тих е,по-надежден и има функции,които ги няма в другия.
Определено смятам, че vanko68 е напълно прав със съвета, който ти е дал! Надявам се, че относно избора на мощност не си използвал само калкулатора на сайта посочен от теб
kons - напреднал
Хм, дилема ;-)

Даикина е със по лоши показатели.
EER и COP са му по-ниски от Fjitsu-General-а, отделно е с по-висок шум на вътрешното тяло.

От друга страна пък външното на Fujitsu-General-a е мноого по-шумно от Daikin-а.

Ако аз лично трябва да избирам, ще се подвуомя, но все пак си мисля че ще избера Daikin-а само заради несекващите добри отзиви за тази марка.

Но, ако се погледне от техническа гледна точка, модела на Fujitsu-General-а е по-добър. Единствено че външното тяло ще бучи повече.

Когато ти го монтират, които и да избереш, настоявай да ти сложат гумени тампони между стоиките и външното тяло. През минусовите дни/месеци, намаляват жестоко шума и вибрациите. Отделно гледаи да замерят и вакумират системата преди да вържат телата с тръбите.

едит:
Ооопс, сега погледнах че на този модел на Daikin са му дали -15 като максимална температура, докато на модела на Fujitsu-General-a -20, което никак не е за пренебрегване, ако ще използваш климатика за отопление зимата. От друга страна Defrost механизма на Daikin се представя изключително добре, дори и при мъгла, докато този на Fujitsu-General незная.
vaioo - специалист
колега,вземи си дайкина - казвам ти го от опит,не от четене на технически данни по каталозите.
ozimen - специалист
Аз,съм за фуджи. :roll:
vanko68 - специалист
kons - къде ги прочете тези всички измислици за сравненията между двата модела? Кога НА ПРАКТИКА си сравнил или измерил нещо от нещата,които говориш? Верно,на хартийка LGCto е по-тихо,само че на практика изобщо не е така.Верно е по-икономично( пак на хартийка),но на +7гр,където така и така всички клими са икономични поради малкия зор.Нещата коренно се обръщат при минусовите температури.От "техническата " гледна точка Дайкина е поне една класа над LGCто,ако си ги отварял и сервизирал,ще видиш дребните китайски недомислици,пропуски в сглобките,мустаци по евтините пластмаси,бълбуканията и т.н.
А това за -20те гр,които "давали" на LGC то направо ме разсмя. Ако отвориш някой от оригиналните сайтове на Фуджи/Фуджицу/Дженерал,ще видиш едно и също - как декларират работа до -15 гр. Не че ще спре да работи при по-ниски температури де... Но самия производител дава една температура,а някоя "яка" БГ фирма(подозирам небезизвстната Екоклима-Оса-ака) си добавя ей-така още малко от себе си. Явно ги подобряват по някакъв начин,понеже япончетата не са се сетили може би...
kons - напреднал
vanko68 написа:
kons - къде ги прочете тези всички измислици .
Прочетох данните за двата климатика от линковете които са пуснати от автора на темата в първия пост.
За информация на другите участници в темата, слагам линк с класацията за надежност на марките мултисплит системи за домашна употреба :
http://www.stm-climat.ru/info/conditioners_rate.php

Хубаво е че споменаваш коефициента на полезно деиствие в зависимост от температурата, за да могат хората които не са запознати с това да го научат, но като цяло звучиш предимно заядливо, вместо уместния информативно/дискусионен тон.

Аз самият казах, че бих предпочел Daikin-а, въпреки техническите характеристики в плюс на Fujitsu-General машината.
И да, не съм техник, просто прекарах няколко години в четене, сравняване и следене на мултисплит системите за домашна употреба, така че не мога да коментирам сглобките и изпълнението.

За пример ще дам своя климатик, който е висок клас инвертор на Mitsubish Heavy Industries. Т.е привърженик съм на по-скъпите машини, стига да има за какво да я купиш, т.е да разчиташ предимно на нея, а не да я използваш от време на време.
vanko68 - специалист
Виж сега,ако си тук да даваш съвети,не може да прочетеш два реда в някакъв измислен сайт и да ги цитираш по букви.БГ фирмите ,общо взето,са царе в играта с цифри и раздувките.
Можеше просто да споменеш като клиент твоя климатик и да опишеш какво виждаш,като го ползваш, относно предимства или кусури.Затова и тона ми към теб е бил такъв заядлив-понеже всеки дава някакви акъли,без да е в час.Оттам и хората,питащи нещо конкретно,остават с погрешни представи за какво ли не.
Ето пак-даваш някакъв руски сайт за класация по надеждност. И там в него изобщо не фигурира препоръчваното от теб LGC,сглобявано в Китай.
А прочете ли,че това е класация на самата фирма-търговец за техния си местен пазар на Москва и Московска област? Верно,сигурно е голям пазар,но едва ли нещата в глобален аспект ще са същите...
kons - напреднал
Съжалявам че се налага пак да пиша, но "vanko68", определено не внася светлина по въпроса заради който е пусната темата на "demon7"

Ето, спецификациите на моделите от сайтовете на производителите :
Главна страница на модела на Дайкин от сайта на производителя :
http://www.daikin.com.au/product.asp?pid=177&tab=5
Техническа спецификация :
http://www.daikin.com.au/product.asp?pid=177&tab=3

Страница за модела на производителя на FG - DE
http://www.fujitsu-general.de/index.php?id=134
Същата страница в превод за незнаещите немски:
http://www.fujitsu-general.de/index.php?id=134&L=1

Така, да започнем със сравненията, заради които, бях освиракан че си позволявам да взимам участие без да съм "компетентен" и "давам само съвети". За сравнение, критикуващия ме, не си направи труда, дори да драсне нещо повече от един ред, различно от критика към поста след неговия, без аргументиране, което е повече от несериозно. Идеята на всеки форум е да се помогне на питащите, а не да се "дървим" на следавщия престрашил се да напише нещо. Много по добре щеше да се получи, вместо един кратък пост с изречение от четири думи в което се препоръчва марка, да се дадат няколко обяснения - защо, как, какви са съображенията и т.н.
НО вместо това се започва воина с усмелилия се да даде мнение учасник.

Извинявам се, Но се сетих : "От позицията на пиинал няколко бири", че смея да твърдя : точно заради псевдо специалисти, претендиращи че знаят всичко и се смятат за абсолютно необорими, преди няколко години, започнах да чета ( не само в руски саитове - руския не ми е силата ), за да бъда максимално осведомен какво да си купя и какво да гледам. Е съмнението ми се оправда, опитаха се да ми пробутат какво ли не ( марка, слаби показатели ), на цена близка до висок клас марков климатик, и то от НЕ една "голяма" фирма.

Та да преминем към сравненията от сайтовете на официалните производители на климаците, които дискутраме в тази тема, като се надявам поне те да бъдат взети в предвид и под внимание от постоянно изпускащия си нервите учасник, а именно ето таблиците взети от по-горе публикуваните линкове :

Изображение

Да, в схемата от предоставената от производителите таблици, за модела на Daikin няма даден EER коефициент, а за модела на FG няма шум при отопление. Предполага се че при FG шума е същия като при изстудяване. За EER при Daikin нямам идея какво се гледа, може и COP, а пък още по добре е да се сметне.

Отелно бих искал да попитам "vanko68", какви са тези функции :
"Дайкина,по-тих е,по-надежден и има функции,които ги няма в другия. "
Отново казвам, че аз бих избрал Daikin машината. Това за което явно се боря е дискусия, която с "vanko68" едва ли ще се получи, т.е сигурно ще се продължи в същия дух.
Мисля, че с предишното изречение, заставам отново зад доказалата се фирма Daikin, НО пак казвам, че на база сравненията от сайтовете на ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ЧЕ Daikin модела е с по-лоши показатели, отделно е по-скъп. Да определено дайкин се славят като изключително качествени, но и те вече не се правят само в Япония. Тази сглобка на FG незная къде е правена, какъв компресор използва като марка и технология, и не съм чел отзиви за нея, но по технически показатели е по-добра.
Линка към руския сайт в предишния ми пост, беше в защита на Дайкин, въпреки че в него фигурират и Fujitsu-General като фирма.

Смятам, че човека пуснал темата, има право да знае истината и тя е такава описана от мен няколко реда по-нагоре.
Няма повече да отговарям на постовете на "vanko68", ако са във същото "Заяждащо-се-Шамаросващо-дървене".
Разбирам че това е работата му, но когато човек се помисли за знаещ всичко и за по-велик отколкото е, пада от много по-високо.

Аз не претендирам че съм курифей, единственото на което се позовавам са техническите спецификации на тези две фирми, и адекватното предоставяне на информацията и собственото ми мнение, без да оплювам в странен меко саркастичен стил другите учасници в темата.
Отелно моля за извинение автора на темата, и странно реагиралия "vanko68", за това че се позовах на техническата сепцификация на сайта на фирмата търговец, и не на официалните сайтове на производителите, както и че не съм чел достатъчно за моделите на Fujitsu General - ASYA.

Ако модераторите сметнат тона ми за остър и пречещ, моля да коригират мнението ми.

Тема "МОЛЯ КАЖЕТЕ КОИ ДА ИЗБЕРА,FUJITSU ili DAIKIN" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: