• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kolegi imam golqmo jelanie da si napravq parno v ku6ti,imam nqkakvi begli poznaniq,no ima i dosta podrobnosti koito ne sa mi qsni. Naprimer kude se svurzva trubata za raz6iritelniq sud ?
svetliopi44 - Чирак...
viki 82 написа:
kolegi imam golqmo jelanie da si napravq parno v ku6ti,imam nqkakvi begli poznaniq,no ima i dosta podrobnosti koito ne sa mi qsni. Naprimer kude se svurzva trubata za raz6iritelniq sud ?

колеги имам голямо желание да си направя парно в къщи,имам някакви бегли познания,но има и доста подробности които не са ми ясни. Например къде се свързва тръбата за разширителния съд ?

колега използвайте кирилизация ... http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php ... ако нямате такава фонетика на компютъра си ... ще е по-удобно и за вас а и за тези който ще се опитат да ви помогнат ...
Успех
8180 - майстор
Вики,
Добре дошъл/а.
Послушай Светльо, моля.
Ще ти оправя и заглавието само защото ти е първи пост.
shadowman - майстор
viki 82, от парно хабер си няма, но не не мисля, че с бегли познания и информация от нета ще се получи както трябва (ако ще го правиш ти) щото и най малкия проблем в инсталацията започва мизериятаб (и това се случва все зимата) и започваш да си казваш, ех да се... що не извиках някой който да я направи. Това с майсторите понякога също не е гаранция че няма да се получи сакътлък, но ще има кой да обвиняваш и кой да ти направи ремонта (ако проблема е от него), но пък туко виж си случил на майстор който няма да пести от материала и да си свърши работата както трябва. Каквото и да избереш Успех.
Johny - майстор
Не плашете човека. Въобще няма никаква сложност за технически среднограмотен човек. На съседа парното 4-та година работи - сам си го прави. И понеже е радиоиженер сам си направи и UPS-а за помпата. Който разбира, да помага. Не че не може да се самообразова, но две точни приказки, могат да спестят няколко часа ровене в нета.
torbalan - Дървен философ
според мен си трябва човек, дето разбира, да погледне... и да даде акъл...
може и на око да се определи какви и колко радиатори да се сложат, но това човек без опит трудно ще го направи... това е първото важно решение...

второто важно решение (след като са определени бройката и големината на радиаторите), е какви тръби ще се ползват...
аз лично предпочитам медни
другите варианти са с тези гъвкавите или с ППР

третото решение, което трябва да се вземе, е какъв да е източника на топлина...
твърдо гориво, газ, нафта, ток...
трябва да се има предвид, че преоразмеряването не е добро решение...
много често хората монтират мощни котли, на които им е много тегаво да работят през времето, когато на вън не е суперстудено (което е по-голямата част на отоплителния сезон)...

следващата стъпка е монтирането на радиаторите... избор на място за разширителен съд, монтирането му...
после - копане на канали за тръбите (ако ще се вкопават)
после - прекарване на тръбите... при различните видове тръби (медни, гъвкави или ППР) има различни особености
след като се прекарат тръбите - закачат се по радиаторите в единия край - в другия в колектора
накрая се закача и котела...

така написано не изглежда трудно, но си е бая работа...
Johny - майстор
Голяма част от тези неща ще ти кажат във всеки магазин за подобна техника /каквито сега има бол/, като например мощността на котела, колко глидера и т. н.. Какво значи преозразмеряване - слагаш по рядко дърва и си в норма. Единствено стойността на инвестицията. А и човека нали за това пита.
Аз знам един дето всичко е изчислил правилно, но за цял ден слага 3-4 дръвца и все си мръзне.
И един съвет от мене, като го направи: по-добре 3-4 цепеници наведнъж, отколкото за 4ч. по една. Само пуши и задръства комина, но не топли.
romanpm - майстор
Началото /всичко сам!/ , поглед откъм камината и зад нея колектори с конвектор , за мен тя си е един чайник който обаче човек трябва да осмисли неговите свързани съдове , откъде се топли , как чрез движението на охлаждащия флуид е невъзможно завирането и как се предпазваме от нежелани ефекти ако заври при липса на циркулация , въздушни тапи или "извънземни" :)

Прикачен файл

камина 1.jpg
камина 1.jpg (33.02 KиБ) Видяна 26128 пъти

Прикачен файл

камина 2.jpg
камина 2.jpg (62.15 KиБ) Видяна 26128 пъти
batman - специалист
Виж тук:
http://www.totaltherm.com/?go=products& ... egoryId=90
"Съвети при избор на отоплителна инсталация" и
"Принципна схема на отоплителна инсталация" сигурно ще ти бъдат от полза.
torbalan - Дървен философ
Johny написа:
Голяма част от тези неща ще ти кажат във всеки магазин за подобна техника /каквито сега има бол/, като например мощността на котела, колко глидера и т. н.. Какво значи преозразмеряване - слагаш по рядко дърва и си в норма. Единствено стойността на инвестицията. А и човека нали за това пита.
Аз знам един дето всичко е изчислил правилно, но за цял ден слага 3-4 дръвца и все си мръзне.
И един съвет от мене, като го направи: по-добре 3-4 цепеници наведнъж, отколкото за 4ч. по една. Само пуши и задръства комина, но не топли.
интересно изказване....

първата част е велика глупост, а втората (съвета) е в противоречие с първата част...

ще се опитам да обясня...
котлите на твърдо гориво имат номинална мощност и когато се опитваш да го експлоатираш на по-ниска мощност - нещата се влошават...
хвърляш гориво, той не гори а пуши, топло няма и т.н.

що се отнася до съвета - ако хвърляш три, четери цепеници на веднъж и инсталацията работи така, че те устройва, това означава че си избрал котел с правилна мощност...
ако мяташ по една и само пуши и задръства комина - това означава, че нещо в системата не е у ред...

в магазина - обикновено се опитват да ти продадат колкото може повече...

именно поради тази причина според мен е особено важно да се избере правилна мощност за котела, а не да се разчита на съвета на магазинерката :)
  • 1
  • 2

Тема "Как се изгражада инсталация за парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: