Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
engineer - специалист
Не знам дали уцелих правилната тема, но се натъкнах на следния интересен контакт с удължител докато рових.
Основния му проблеме че не е "Шуко"

Прикачен файл

post-3-12617348296721.jpg
post-3-12617348296721.jpg (45.79 KиБ) Видяна 3880 пъти

Прикачен файл

post-3-12617348394886.jpg
post-3-12617348394886.jpg (40.15 KиБ) Видяна 3880 пъти

Прикачен файл

post-3-12617348528521.jpg
post-3-12617348528521.jpg (39.87 KиБ) Видяна 3880 пъти

Прикачен файл

post-3-12617351391502.jpg
post-3-12617351391502.jpg (29.58 KиБ) Видяна 3880 пъти

Прикачен файл

post-3-12617351556326.jpg
post-3-12617351556326.jpg (34 KиБ) Видяна 3880 пъти
magda - помощник
rulom написа:
Вярно, че това е "Направи сам", ама ако сте забелязали избягвам да давам съвети на хора които нямат и елементарни познания по електротехника. Макар и анонимни в мрежата, не искам да ми тежи някой на съвестта.
Затова за пореден път апелирам да не се дават съвети и решения, а да дойде човек да погледне тази пералня :!:
@rulom, като прочетох темата за измервателните уреди си промених мнението.

Всеки е специалист в своята област, но има елементарни неща, които всеки може да свърши сам. Например ходите ли на лекар всеки път при настинка?

В случая с проверката на зануляването излиза, че може да се извърши много лесно: проверяват се защитните клеми и се определя фазата на контакта с фазомер, и после с пробна лампа http://www.naidenkirov.com/products/articles.html се довършва процедурата, както я описва @докера.
Съществува риск пробната лампа да е дефектна, но е възможно и да ти откажат спирачките на нова кола. Така че ако се вземат необходимите предпазни мерки - гумено чердже, ръкавици и т.н., рискът остава в разумни граници.

:)
mirk - майстор
Аха, ползваш моя уред :wink: Само една забележка това не е пробна ламБа а може да се каже фазомер с кабел или двуполюсен пробник или както се сетиш но в никакъв случай не е лампа. А и джаджата освен ако не я стъпче някой или умишлено не я строши, няма какво да и се развали. Моята е сигурно 15 годишна останала ми в наследство и още си работи.

Образно казано пробната лампа е обикновена крушка за осветление каквато имаш в стаята завита в една фасунга и два кабела излизащи от нея. Това е, но както се казва по едни филми, не правете това в къщи :) може мъжа да се обиди, че му изземват функциите и се заменя с форум.

И едно допълнение към предпазните мерки които спомена - очила ако направиш късо понякога хвърчат такива искри че става страшно . :shock:
fikata - майстор
Това с черджето, т.е. килимчето е добре.Ама ръкавиците да са диелектрични-проверени,изпитани с печат от оторизирана лаборатория...
:lol:
rulom - модератор
Добре де, Магде, що не каза откъде си и досега някой колега от форума да го е оправил това :? ....сигурен съм, че даже и пари няма да ти иска, ако е нещо дребно :wink:
Иначе си права :wink:
Virtuozo - специалист
rulom написа:
Добре де, Магде, що не каза откъде си и досега някой колега от форума да го е оправил това :? ....сигурен съм, че даже и пари няма да ти иска, ако е нещо дребно :wink:
Иначе си права :wink:
А ти,хайде сега и тебе да те питам :) смяташ ли че това което и предлагаш вече два пъти а именно примерно аз или някой друг който познава точно колкото мен да го пусне в къщи уж да бърника по контактите пък той да си знае какво ще прави :!: е по-безопасно от едно измерване с примитивна пробна лампа?

Магда rulom не напразно е загрижен за техниката на безопасност още повече,че тук говорим за действително възникнал проблем и най-ясното доказателство за това е не новата пералня,не щепсела който те карат да разглобиш,нещо което е невъзможно защото е неразглобяем,не контакта,не фазомера а именно това,че усещаш утечката на ръката си!
Но аз ти казвам въпреки всичко този път не слушай rulom а послушай човека който каза че вярва повече на лампата от мултицета.Ако имаш възможност направи проверката която те посъветваха с такава лампа,като внимаваш да не пипнеш оголените краища дори да е вкаран само единия.
Важно е да се установи дали проблема е в пералнята или в контакта-най вероятно и при двата случая ще се наложи да се вика специалист,но ако объркаш причината и викнеш онези от гаранционния сервиз те няма да ти оправят контакта и проблема ще остане,както и обратно ако викнеш някой да установи че контакта е изправен то пък той няма да ти отстрани проблема от пералнята защото не е оторизирано лице и ще отпадне гаранцията.
lubomirlz - специалист
Е на мен пък не ми се вярва техниците от гаранционният сервиз, да оставят контакта незанулен, ако причината е в него.
Ако бъркам толкова по-зле говори това за тях, все пак смяната на 1 контакт отнема в най-лошия случай не повече от 10 минути. :)
Virtuozo - специалист
Баче Любо нейния контакт по начало не е шуко за съжаление и тя включва пералнята за проба от някакъв далечен с разклонител но проблема пак е налице.Идеята ми беше такава,че дори да и оправят отдалечения контакт и евентуалния проблем в пералнята,тя ще работи занапред на контакта който не е шуко и не се знае кога ще избие нещо към корпус.Та истината е да си провери сама отдалечения контакт и ако не е занулен да викне комшията да и го занули и да и сложи един нов там където е пералнята...сетне ако пак има проблеми това вече е друга бира и ще дойде и ред на гаранционния сервиз,но един или 5 проблема те трябва да се отстранят всичките и първо трябва да се почне от съмнителния втори контакт,през задължителния първи който няма защитни пластини.
Иначе си прав градски и на мене ми се ще за дребни работи като едно зануляване да не се циганят майсторчетата.
magda - помощник
И аз предпочитам да не се меся, но мястото е отдалечено от град и затова професионалисти от всякакъв тип трудно се намират и трудно идват за толкова малко работа.
По тази причина ми се щеше да мога да открия причината, за да изпратя пералнята директно на сервиз или да я ползвам с качествен разклонител, докато се намери кой да смени контакта и.
Независимо как ще се развият нещата обаче, благодарение на форума имам достатъчно инфо, с което да се уверя в резултата от работата, дори да го сменя "съседа".
:)
todortv - майстор
Повечето перални са с филтър на входа със средна точка на корпус.
Ако пералнята не е занулена(заземена) на корпуса са 110 волта.

Тема "Неподходящ контакт ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: