• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
relaxxx - специалист
Здравейте, извинявам се ако е дискутирано вече, но не можах да открия такава тема... та имам следния проблем с един лампион... тока не ме е силните страни :roll:

Взех нов лампион и след като го вързах от 4 лампи светнаха само 2 ... :lol: във фасунките на другите 2 няма ток... въпроса ми е защо така ...

Ето подробности - от тавана излиза кабел с 3 жила - черно, кафяво и синьо.

От лампата излиза кабел с 3 жила, разпределени в 2 клеми - жълт+кавяв е едната клема, син в другата.

Какво направих аз, черното при мен от тавана е фазата, нея вързах за кафевия кабел на лампата, жълтия кабел от лампата вързах към кафевия от инсталацията, защото предполагам че това е нулата, а синия вързах за синята... ефекта е 2 светят и 2 не светят.. всеки съвет е добре дошъл .... благодаря
shotik - майстор
На тавана щом ти излизат три кабела ,два трябва да са ти фаза и да се включват от двоен ключ/с два клавиша/,третият е нула.Провери с фазомер/фазоуказател/ кои са фазовите кабели и ги монтирай на двойната клема,последният/нула/в единичната клема.
Нарочно не пиша за цветове на кабелите.
А как разбра ,че на две от фасонките няма ток-само по това ,че не светят лампите или с пробна лампа или уред ?
Ако имаш уред , с накрайник докосни средна клема на фасонка ,а с другия накрайник докосвай кабелите ,за да разбереш кои са отделните вериги на лампите,те вероятно са 2 Х 2 ,на кръст разположени лампи.
relaxxx - специалист
Шотик с уред разбрах... мултицет... дава 0.00 ааа на тавана няма 2 фази със сигурност... има земя, нула и фаза.. ако на лампата и трябват 2 фази да светне кво правя сега... ??

Само на 1 ми дава фаза горе ... обаче ключа е единичен долу.. ако сложа двоен ключ има ли шанс да се появи 2-ра фаза...
shotik - майстор
Отвори ключа,там трябва да имаш три кабела -един да е фаза,другите два трябва да разпределят към веригите на лампиона.Премери ги тези два кабела дали са същите ,които излизат на тавана като ползваш уреда,ако трябва ползвай допълнителен кабел.Ако е така ,фазата я връзваш на означената клема на ключа ,а другите два на изходящи клеми.Предварително пробай ключа дали е изправен.
С мултицета открий кой е общия кабел за фасонките ,като опираш на странични пластини ,не на средните.Другите два края са за фазите.

Работи на изключен или изваден предпазител!
navi74 - напреднал
ако в кутията на ключа са 3 проводника е лесно. отваряш капячката на конзолната кутия която е над ключа и разкачаш земята, след това земния проводник го използваш за 2ри фазов към лампиона. ако в кутията на ключа са 2 проводника къртиш от конзолната кутия до ключа за да пуснеш 3ти проводник
todortv - майстор
Вероятната комбинация е кафяв и жълт към чер от инсталацията,син към кафяв от инсталацията.Изключете предпазителя преди манипулацията.
След това проверете фазата трябва да е на пъпката в средата на фасунгата с фазоуказател(фазомер).Ако полюлея е метален проверете
за фаза по корпуса.
alsted - майстор
Кафявия от инсталацията ти или е "предпазна нула", или е предвидено двустепенно включване на полилей /в такъв случай и при ключа са ти три, като един е останал безучастен/.
Събираш ги жълтия и кафявия пак в една клема и на нея - черната от тавана; на синята - синя

Ако при ключа са ти три и искаш да направиш двустепенно включване - пиши ще ти дадем указания /все пак ако се замисляш над идеята, бих ти препоръчал димер.

Можеш да провериш с фазомер дали на фасонката фазата е на пъпката. Ако е на пръстена - можеш да размениш позициите на синия и черната от тавана.
relaxxx - специалист
alsted написа:
Кафявия от инсталацията ти или е "предпазна нула", или е предвидено двустепенно включване на полилей /в такъв случай и при ключа са ти три, като един е останал безучастен/.
Събираш ги жълтия и кафявия пак в една клема и на нея - черната от тавана; на синята - синя

Ако при ключа са ти три и искаш да направиш двустепенно включване - пиши ще ти дадем указания /все пак ако се замисляш над идеята, бих ти препоръчал димер.

Можеш да провериш с фазомер дали на фасонката фазата е на пъпката. Ако е на пръстена - можеш да размениш позициите на синия и черната от тавана.
Благодаря на всички отзовали се...

Мисля да направя горното, ще събера жълто и кафяво на едно и в черния....

Долу в ключа са отново 3 кабела... ако не се получи ще пиша пак.
fikata - майстор
Долу в ключа са отново 3 кабела... ако не се получи ще пиша пак.[/quote]
Трите кабела долу в ключа означават, че единият е фаза , която чрез сериен ключ се подава към лампиона ти /по нашия край му викат полилей/
До сега не съм срещал защитна земя в извод за ключ за осветление.Ама знае ли човек? :?
Пък пишеш,че боравиш с мултицет.Ами разкачи двата кабела, дето са заедно на полилея/лампиона,дето му викаш/ и при навити лампи провери съпротивлението между всеки от тях и третия кабел...
relaxxx - специалист
Светна :-D .. благодаря на всички помогнали... как стана - с мултицета премерих и имаше верига м/у жълтия и синия и между жълтия и кафевия. Съединих жълтия и кафевия и ги вързах към фазата а синия към нулата. Всичко е 6 сега. Още веднъж благодаря!
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с лампион..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: