възстановявам една стара плетарка на едно райско място много красиво и диво наоколо няма майстори защото живеят 7 човека целогодишно и трябва да съм наясно все пак съм и жена какъв майстор да търся една от външните стени ми е изкълвана от разни птици и имам чувството, че третото гнездо ще ми е вътре в стаята. Кави материали и майстор трябва да търся. моля, ако може да ми помогнете.
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
7 мнения в "моля за съвет"
shotik
- майстор
Преди години мой познат си прави къща с кал,глина и слама.Направил беше от греди скелета и покрива.Заковава дъски най-долу от двете страни на гредите,обърква кал,глина и слама и пълни просранството между тях.Заковава дъска отвън която захлупва около 1 см долната и е под наклон,а отвътре е над другата и е гладко,пак пълни и така цялата къща.Не съм ходил от поне 10 г ,нямам и връзка с него и незнам как е сега.Махала на село Видрар ,между Трън и Земен.
На майка ми дядо и ,1890 г е построил къща долу с 60 см камък дувари,греди носещи други греди ,които са на 90 градуса ,пода на втория етаж е дюшеме,а стените за плетени клони от леска,измазани с кал,глина,слама и говежди фъшкии.1968 г.наковахме рабица,над нея бирени капачки обърнати навън с отвора и с варов разтвор я измазахме.Засега къщата е още здрава и се ползва от вуйчо.
Има много подобни къщи ,въпросът е ,човек да приеме нещата и без никакви задълбочвания за новите материали и технологии да я полва.
Това го писах в тема за къща с метална конструкция,ще добавя и още нещо.
Ако гредите са открити и ги оставяш да се виждат,може с горело масло от мотор/използвано/ да намажеш гредите ,служи за импрегнация и като се замаже около тях плета с варов разтвор,те остават тъмни и изпъкват добре,подчертават скелета на къщата.Ако плета е повреден ,подменяш с лескови клони или други пръчки растящи по гори,хората ги ползват за притки.В района на Вършец ги знаят като "свиняк".
Ето и снимки на ремонт на къща
http://orel.snimka.bg/architecture/remo ... 07.1032950
На майка ми дядо и ,1890 г е построил къща долу с 60 см камък дувари,греди носещи други греди ,които са на 90 градуса ,пода на втория етаж е дюшеме,а стените за плетени клони от леска,измазани с кал,глина,слама и говежди фъшкии.1968 г.наковахме рабица,над нея бирени капачки обърнати навън с отвора и с варов разтвор я измазахме.Засега къщата е още здрава и се ползва от вуйчо.
Има много подобни къщи ,въпросът е ,човек да приеме нещата и без никакви задълбочвания за новите материали и технологии да я полва.
Това го писах в тема за къща с метална конструкция,ще добавя и още нещо.
Ако гредите са открити и ги оставяш да се виждат,може с горело масло от мотор/използвано/ да намажеш гредите ,служи за импрегнация и като се замаже около тях плета с варов разтвор,те остават тъмни и изпъкват добре,подчертават скелета на къщата.Ако плета е повреден ,подменяш с лескови клони или други пръчки растящи по гори,хората ги ползват за притки.В района на Вършец ги знаят като "свиняк".
Ето и снимки на ремонт на къща
http://orel.snimka.bg/architecture/remo ... 07.1032950
Много благодаря за вниманието. За съжаление нямам снимки зимата е почти невъзможно да се ходи още повече, че няма и транспорт за да го снимам. Стената е дъски и кал, отгоре изглежда, че е измазана с вар и незнам какво. Всичко това е изкълвано от птици и няма бяло, а само дупки. Аз немога да го направя и търся съвет какви материали и майстор да търся. още веднъж благодаря
housedoktor
- майстор
имаш няколко варианта на действие.Зависи каква цел имаш-да го закърпиш набързо,или да стане прилична къща
Голямото ми желание е да го направя хубаво и за по-дълъг период от време.
Тема "моля за съвет" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература