Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
То и в стената може да се запали кабел ако чакаш на главния предпазител да го изключи. Кабелите в каналите с оглед на пожарната беопасност е хубаво да са ти тип СВТ.

Щом каналите не са чак толкова голям проблем може да си пуснеш и отделни вериги до всяка стая. Качвам ти втори вариант на картинката с отделните вериги. Двата кабела до банята в един канал, който ще е и най къс. Пускаш втори канал с два кабела 3х2.5кв за захранване на хола и детската през старите разпределителни кутии. За спалнята и излишната стая оставяш старото захранване на което квадратурата е подходяща със написаните мощности, Само прекъсваш от кутиите излишните вече разклонения към другите стаи. Към кухнята си пускаш нов канал за проточното бойлерче и в него може да сложиш още един кабел 3х4кв директно за готварска печка, щото след време може да си вземеш и по мощна от 2 кВт и тогава техническата възможност да я захраниш няма да е проблем.

Един въпрос. Таблото ми се вижда малко хвърчащо настрани. При по точен чертеж мисля че нещата ще изглеждат по добре като дължини и разпределение.

Така общо взето си разрешаваш проблема. При положение че каналите ще са в коридора може и да се замислиш да поизровиш малко мазилката и да си ги замажеш директно кабелите, най много да иска едно пребоядисване на коридора. Ако пък е с някакви специални покрития ти остава варианта с каналите.

За в бъдеще при основен ремонт на дадена стая е хубаво да си подменяш и вътрешната инсталация.

Това с бойлера е много индивидуално. Ако е проточен ти трябва солидна инсталация, не случайно съм ти писал 6кв. кабел но пък веднага имаш топла вода и то толкова колкото ти трябва. Ако е под мивка трябва да е проточен под налягане, а обикновените проточни са за над мивка и са атмосферни. Колкото до обемния аз имам такъв 15литров Дипломат и ми е добре, мощноста му е 2кВт и кабел 2.5кв му е предостатъчен. Има и по малки обеми 5 и 10литра. Така че сам си решаваш какво ще ти е удобно.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (63.55 KиБ) Видяна 4555 пъти
pif4o - специалист
Таблото е почти там където е нарисувано, много е близо до кухнята (3м) и до банята (5м) коридора си е за основен ремонт, така че ни наи малко ме притеснява вкопаването, идеята беше да икономисам боклука, ама маи само се самозалъгвам че ще го направя така както си мислех, кои лъжа? мен си. Ще се копат канали усещам, колкото и да не ми се ще поне в коридора ще нанижа нови кабели до стаите, а някои ден след ремонт в стаите ще се оправям и с тяхната инсталация. Реално от старата инсталация ще я оставя само за осветлението :) За боилера в кухнята попрочетох тук там из нета и се отказах от проточния, ще е малък 5или10 литров. Благодаря ти Милене за отделеното време :)
nikibi - специалист
Извинявам се но това дали е сьгласувано с по нежната част от домакинството? То бива мьрзел, бива ама да правиш основен ремонт и да не подмениш инсталация от 61 година си е / извинявам се / пьлна простотия. Идеята да живееш в помещения мязащи на производствен цех вьобще не ми деиства вдьхновяващо. За естетика и интериор вьобще не става дума, проблема е че тази кабелна мрежа е на доизживяване. Тоест всеки кабел си има живот, когато са произвеждани са разчетени за около 50 годишна БЕЗОПАСНА експлоатация а колко още ще изкарат вече като опасени за употреба си е божа работа.
pif4o - специалист
nikibi написа:
Извинявам се но това дали е сьгласувано с по нежната част от домакинството? То бива мьрзел, бива ама да правиш основен ремонт и да не подмениш инсталация от 61 година си е / извинявам се / пьлна простотия. Идеята да живееш в помещения мязащи на производствен цех вьобще не ми деиства вдьхновяващо. За естетика и интериор вьобще не става дума, проблема е че тази кабелна мрежа е на доизживяване. Тоест всеки кабел си има живот, когато са произвеждани са разчетени за около 50 годишна БЕЗОПАСНА експлоатация а колко още ще изкарат вече като опасени за употреба си е божа работа.
Абсолютно прав си, решено е, ще се прави като хората и ще се сменят всички кабели :) без осветлението.
bgtok - специалист
Още един плюс в полза на това, че ПВЦ-каналите не са за предпочитане е това че мястото им неминуемо ще съвпадне със същ.инсталация.Има много голяма вероятност да удариш старата инсталация и да си създадеш голям "багер" ... ](*,)
Последна промяна от bgtok на вт яну 12, 2010 2:48 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Мисля че правилно се ориентира в ситуацията :) Копането за няколко кабела не е кой знае колко, и след това си боядисай коридора което също не е кой знае какъв проблем. Ако решиш да действаш кардинално в коридора :wallbash: пускай до разклонителната кутия за всяка стая отделен мостов кабел 3х4кв. Като старите кабели ги игнорираш напълно. За банята отделен за бойлера и печката може и по 2.5кв. За кухнята отделен 3х6 за печка и 3х4 за другите консуматори, ако си се отказал от проточния бойлер. За осветлението също си пусни нови 2х1.5 просто не си струва да икономисваш 10лв за кабел и да оставиш 50годишния.

Цените на кабелите в момента са паднали доста и ако се поразходиш до някой по голям
дистрибутор ще минеш доста по тънко от преди година, две.
PCL82 - майстор
Като казваш, че инсталацията е от 61 година това ме навежда на мисълта, че всичко е в тръби и може лесно да се подмени с минимално къртене.

За стаите не е голяма беда ако осветлението и контактите останат обединени-там рядко стават аварии, че да изгасне осветлението.
Ако тръбите позволяват могат заедно да се изтеглят 3х2,5мм2 + 2 (3)х1,5мм2 и контактите и осветлението да се разделят.

За да не си никога съвсем натъмно пускаш осветлението в коридора на различен къръг от този на стаите. Това често става много лесно, защото лампите в коридора може да са захранени директно от таблото.

До кухнята и банята както се каза вече нови отделни кръгове. Отделни за всеки по-мощен консуматор (над 2квт)
sasooooooooo - "специалист"
Милен написа:

Цените на кабелите в момента са паднали доста и ако се поразходиш до някой по голям
дистрибутор ще минеш доста по тънко от преди година, две.
А ако все пак махнеш старата инсталация, предай медта в пункт за събиране и няма да си толкова "вътре" с материалите.
Милен е прав, че в момента цените са наполовина, че и кусур по-ниски от преди година.
pif4o - специалист
Да успях да намеря от Варна чак 3х4 на цена 1.44 и 3х2.5 на 0.95 та сам заръчал по 50м :-D
А я кажете така и така ша копам канали ако пусна и коаксиален кабел в тях за кабелна и кабел за интернет ще има ли некви смущения като ще вървят до кабела с напрежението?

Тема "Иновационно решени за ел. инсталация, ще удобрите ли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: