• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
prascho - майстор
Да ми препоръчате някой разсадник в София на по разумни цени моля. От посочените в поста на колегата отгоре горе долу да м еориентира и във видовете туя и лъжекипарис. Като форма по-скоро привлича Columnaris и Аризонски лъжекипарис. Но като се замисля и обикновен кипарис пак изглежда добре засаден през 1 м. Може би западна туя звучи по-добре. Ама 30 лв за 1м високо дърво ми се струва безумие. Давайте насоки за примливи разсадници.
междин - напреднал
Точния вид на втората снимка е Туя смарагд. Много е красива, но е скъпа. Ще ти излезе около 25-30 за туя, която е висока около 70-80 см.
Препоръчвам ти "Туя Брабант" . Едно дръвче струва около 10-15 лева, високо около 100 см. Растат много бързо, около 40-50 см. на година. На 1 линеен метър се садят около 3-4 броя. Можеш да оформиш плета с ножица.
Другия вид, който ти препоръчвам е "лигуструм японика" Расте много бързо, много рядко му опадат листата през зимата, евтино храстче. Можеш да си отрежеш малко резници (20 см )от градския парк и да ги заровиш 2/3 в земята. Другия вариант е със семена. Ако ги засееш напролет до есента ще имаш 40-50 см храстчета. След 2 година - 200 см.
Martin.P - специалист
Тиса е голяма набутвация ... Много красиво растение, което има много свеж цвят през цялата година, може много добре да се оформя, но расте наистина страшно бавно...

Освен Смарагд, както колегата е писал по-горе бих ти препоръчал и Западна Колоновидна Туя каквато има на първата снимка от предния ти пост.

Изображение

Както и Аризонски кипарис

Изображение

И двете растат сравнително бързо, особено Аризонския кипарис, който е подходящ и за каквото си пожелаеш оформяне и подкастряне.
Ако се насочиш към туи пък, ти препоръчвам да си избереш западни... цвета им през зимата се променя много по-малко в сравнение с източните видове. Успех! :thumbs:
Градинар - специалист
Колкото разбрах, става въпрос за сенчесто място... или поне в последствие ще бъде такова.
Повечето видове искат своята доза светлина...
prascho - майстор
Първоначално става въпрос за северо-западна граница /там направиха блок.Границата е пред блока :)/, която е осветена от слънчевите лъчи в голям промеждутък от денонощието :) . Северната граница /там предстой застрояване/ е леко засенчена от къщата и 2/3 от границата е по-скоро сенчеста.
междин - напреднал
Здравей колега,

Не знам дали си намерил решение, но ти предлагам друго решение за бързо растящ жив плет от Лейланди. То е значително по-евтин вид от другите.Родителите ми живеят в Турция и почти всички вили /къщи са с такъв плет. Расте до 100 см. на година.Там струва около 30 лева за 200 см висок храст. Тук предполагам е малко е скъпо, но на метър 1 брой е достатъчен.
п.п. 18 лева струва растение високо около 100 см.

Прикачен файл

DSC05965.JPG
DSC05965.JPG (76.79 KиБ) Видяна 15389 пъти

Прикачен файл

DSC05966.JPG
DSC05966.JPG (71.33 KиБ) Видяна 15389 пъти
Последна промяна от междин на пон яну 18, 2010 5:42 pm, променено общо 1 път.
Градинар - специалист
Лейландито е доста добър за жив плет.
Расте бързо, търпи резитба... има го и в по жълтеникави форми...
Освен в Турция и почти навсякъде в Гърция го ползват.
Но все пак и той си иска своята доза светлина, вода.. а и място по-назавет.

виж един такъв в Халкидики - по кофата може да хванеш мащаба
Изображение

а ето го и в български двор, засаден от мен
Изображение
stoycho.dadao - специалист
може ли да се намери разсад за това чудо :?:
Градинар - специалист
stoycho.dadao написа:
може ли да се намери разсад за това чудо :?:
разсад може да си направиш сам... от резници
cupressocyparis leylandii
  • 1