Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
filmatoplo - майстор
И според мен водата 14-16 гр не мине ли през ферон да се охлади още няма да е ефективно . Друг е въпроса дали серпентината ще може да поддържа тези 14 гр - според мен за 30 минути работа водата ще се закотви на 18-20 гр лятото и край с ефекта .Ако е дълбок отворен сондаж по съм съгласен . :wink:
2v6 - майстор
emilio написа:
Здравейте,
разбрах че има опити за охлаждане с вода от сондажа
някой от вас има ли опит с охлаждане със земна серпентина. Ще ми се да си купя термопомпа вода-вода само за отопление. В тази връзка се интересувам дали ще мога да охлаждам само със земната серпентина през лятото. Закопал съм в земята 260м тръба ф32 ПП с която смятам да климатизирам помещение с площ. 35м2. Някой има ли опит с такова охлаждане и какви са му впечатленията? Чух мнение че такова охлаждане не е пълноценно и не доставя необходимият комфорт. Може ли да се разчита на това.
На каква дълбочина е закопана тръбата? Каква площ покрива?
Огрява ли се постоянно през деня - има ли дървета, постройки, огради или други, които да правят сянка?

Нищо не ти струва да пробваш охлаждането директно :idea:
kaishew - специалист
Здравейте и от мен.Да споделя и моя опит от това лято.С помоща на вътрешно тяло от климатик,потопяема помпа и кладенец 4м дълбок получих следните резултати:Външна температура 35-38 С°и температура на водата в кладенеца 12-13 С° от духалката излизаше въздух с Т=16-17 С°.За съжаление водата в кладенеца бе доста малко и след около 3 часа охлаждането се влошаваше в смисъл Т=21-22С° и бирата в кладенеца се стопляше защото връщах водата там.Мисля,че ако водата е от сонда с по голяма дълбочина и по ниска температура ефекта ще е значителен а и разходите минимални.

Прикачен файл

Picture 4821.jpg
Picture 4821.jpg (190.18 KиБ) Видяна 7863 пъти
filmatoplo - майстор
Така ще стане и с водата в серпентината ако се ползва директно за охлаждане без да мине през фреонов топлообмен .
Здравей и благодаря за споделеният практически опит.
kaishew написа:
Здравейте и от мен.Да споделя и моя опит от това лято.С помоща на вътрешно тяло от климатик,потопяема помпа и кладенец 4м дълбок получих следните резултати:Външна температура 35-38 С°и температура на водата в кладенеца 12-13 С° от духалката излизаше въздух с Т=16-17 С°.За съжаление водата в кладенеца бе доста малко и след около 3 часа охлаждането се влошаваше в смисъл Т=21-22С° и бирата в кладенеца се стопляше защото връщах водата там.Мисля,че ако водата е от сонда с по голяма дълбочина и по ниска температура ефекта ще е значителен а и разходите минимални.
интересува ме в рамките на тези три часа докато в кладенецът има вода каква температура се поддържа в помещенето и каква влажност. на каква скорост е бил вентилатрът. Дори в рамките на три часа успява ли да създаде комфортен климат.

Благодаря предварително
kaishew - специалист
Ами по принцип се усещаше хладина като се влизаше от вън. И като се има в предвид,че това е навес без никаква изолация,повтарям при по голяма дълбочина и количество на водата мисля,че ефекта ще е осезаем.За тез 3-4 часа температурата ниско долу в помещението беше около 27-28С° при 35С° на вън.
Zoro5 - специалист
emilio написа:
Здравейте,
разбрах че има опити за охлаждане с вода от сондажа
някой от вас има ли опит с охлаждане със земна серпентина. Ще ми се да си купя термопомпа вода-вода само за отопление.
По принцип е по-добре да се ползва тая серпентина с термопомпата и в двата режима - така се запазва годишния температурен баланс. Иначе предимно ще охлаждаш земята и не се знае след време дали няма да спадне "добива" на топлина. И без това всяка термопомпа едновременно охлажда и топли, това как ще я ползваш зависи от няколко подходящо свързани кранчета - особено при тебе както и двата кръга са затворени ще е елементарно превключването.
sonofsyn - специалист
стойности за земна серпентина

песъчлива почва
10 до 15 W/m2

глинеста почва
20 до 25 W/m2

Терен с подпочвени води
30 до 35 W/m2
mavryt4o - майстор
kaishew написа:
Моите условия са същите като твоите как реши проблема със стоплянето на кладенеца ?Аз мисля ако ми стопля кладенеца да отвеждам водата в канализацията !??! Ако ти се занимава пиши ми телефона си да ти се обадя да ми обясниш това онова :wink:
kaishew - специалист
Здравей mavrit40,тел.0886838907.Преди около месец открих в градината си вода с много голям дебит и мисля да продължа опитите с охлаждането това лято.За момента дебита е около 2500 литра на час и мисля че с директно използване на студената вода резултата ще е добър.

Тема "Охлаждане със земна серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: