• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
argonavt - специалист
По малкото ивформация , която получавам от теб , според мен , най-вероятната причина за тези пукнатини е времето на експлоатация на сградата . На сгради строени така /тухлени зидове и гредореди/ през 20-те години са слагали едни "железа" , наречени обтегачи. В твоята къща може би ги няма. Те предпазват сградата от деформации в хоризонтална посока или с две думи да не се издува като "бъчва".
Друга причина може да бъде "избата" /в някои стари къщи има пространство от 120-150 см , върху което е гредореда/. Там нещо да е мръднало , но според мен малко вероятно.

С две думи , ако няма други пукнатини не е сериозно притеснение. Прегледай си също така и покривната конструкция.
medel76 - специалист
аз покрива ще по правя на пролет ама не е ли по добре да разбера откъде да тези пукнатини и тогава да го правя.според теб да сложа ли такъв пояс както ми казват тук във форума?Как да се запълнят тези пукнатини според теб?
vipltd - специалист
Здравейте,
Причините са комплексни.Възраст,липса на дренаж,плочник около
къщата,съотношение на вар и цимент в разтвора/ако не е на глина/,в повечето къщи няма пряка връзка между външни и вътрешни стени.
Ако има някакви данни за трусове през последните 50 години,дори и
малките,които ние не ги чустваме,но сградата се влияе от тях.
При евентуален ремонт всичко това трябва да се има впредвид.
Външната пукнатина ако е малка,след почистване запълнете я с пяна.
А фугите по стените ,ако не е измазана отвън ги подмажете или
запълнете с теракол,за да заздравите зидарията.
Със сигурност Ви казвам,че ако съборите стена например ,тухлите ще се отделят чисти,почти без разтвор.
А за провиснали евентуално греди на тавана не се безспокойте,ако са все още здрави.С ГК се правят тавани.
medel76 - специалист
Мерси отново за отговора.Тъй като искам да правя покрива тази пролет за да започна ремонта отгоре надолу,трябва ли първо с нещо друго да се съобразя преди това?Този пояс да го правя или или да не?
vipltd - специалист
Ако смяната на покривната конструкция е належаща,ще видите че пояса е задължителен.Просто нещо трябва да върже стените,а това сигурно се нарича пояс.А това се прави много просто.Майстор и чирак ако не за един,два дни са много.
sian - специалист
Този пояс няма ли да натовари допълнително конструкцията?Може би в конбинация с колони ще се поеме цялата тежест на покрива и пояса.
vipltd - специалист
Тежестта е 4 пръта арматура околовръз,стремена и около кубик бетон.
Комбинация на колони ,греди или пояси ,значи събаряне на къщето.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
След оглед от конструктор ако се установи, че е наложително защо пък не.
Аз бих предпочел да живея в сигурна сграда.
Пак казвам пояс без колони смисалът е почти никакъв, особенно на жилижна сграда, особенно пък и изпълнена с 4-ки.
Ама ми втръсва да повтарям едно нещо по сто пъти - всеки да си прави извод сам.
А и още нещо - предполагам, че всички стени върху които ще се излее пояс са с дължина примерно около 30л.м. Като вземем пояс 25/25см се получава необходими около 1.8м3 бетон.
Стоманобетонът е с тегло на кубик около 2.5 тона.което прави допълнително тегло от над 4 тона.
Вярно като се разпредели равномерно по дължината на зида не е много, но смисъл от него няма. Само допълнително натоварва тухлите, които и без това вече явно се разместват за да образуват пукнатини.
Поздрави.
vipltd - специалист
Предполагам,че в стара къща няма четворки.
Пояса дори да не 25 см пак ще върши работа.
Здравко ,ако си направиш дори навес ,без пояс ли ще продължиш
покрива?
zdravko_dimitrov1986 - специалист
За тухлите четворки си прав - не пише, че има заблудил съм се.
Но за пояса не съвсем.
Има норми за проектиране на стоманобетонни констр. в земетръсни райони. Според тях зидарията през определено разстояние трябва да се пресича.
За навес мога да си направя пояс и върху зида директно, за гаращ също.
Но за жилищна сграда при това на 2 етажа пояс бе колони - не става.
Поздрави.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Пукнатини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: