Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
единак - специалист
Не водата, а ... материала да се задържи, защото водата се изтича по-бързо. Така опасността от запушване с времето нараства....?
Въртят ми се някакви спомени от строителния, че оптималния наклон е 1-1.5%, но може и да бъркам. Ако е по-малко не и стига напор да движи материала, а ако е повече същия остава след водата и може да се задържи. Ама ми е много бегло, че затова питам.
rulom - модератор
Единак, това което казваш за строителния, е така....горе долу до 3%, затова или правиш трасето с нужния наклон, или в началото или края пускаш вертикал който да обере денивелацията.За по-спокойно на всеки 20 м. -ревизия.
Успех!
mitaka_vk - специалист
Аз мога да ти кажа че няма да има проблем, по тръбите може би ще се получи на връзките но ме съмнява. Все пак настоящите тръби коефициента на грапавина е много по малък отколкото старите видове тръби. Проблем също може да се получи в крайнаа точка заради скоростта на водата която е получила в следствие на големия наклон. Иначе варианта на каскадност също е приложим ако не и много нагъсто. Големи наклони са допустими и мисля че няма причина да се притесняваш чак толкова.
единак - специалист
Aбсурд е да пусна вертикал за да търся точния наклон.
Помагайте, че зор.
Първите 70-на метра наклона е доста сериозен, дори повече от 10%, след това е по-умерен. Ревизионните шахти какво точно представляват и какъв е пронципа на разполагането? В смисъл, според наколна на еди колко си разстояние и т.н.
На този големия наклон, с дългото трасе ще съм само аз, засега. После има още две къщи, които вече имат изпълнена ...някаква канализация. Още не знам с какъв размер и е тръбата, но е поне 110.
В крайна сметка се получава:
моята къща - 70-на метра силен наклон - още 70-на по-равен участък - шахта, в която се е вързал единия съсед/доста плитка, може би 40см/ - тръба с неизвестни - друга шахта на дълбочина ок 2м - тръба с ф200 - централна канализация.
Страшно важно е да се включа там, а не искам да създавам проблеми на другите две къщи, защото вкрайна сметка хората сами са си я изпълнявали.
Може ли да стане и как?
Каналски - специалист
единак написа:
Помагайте, че зор.
Поне три пъти се зачитах ... все ми се губи нещо! Кое те притеснява, какъв е проблема и разни други неща ...
Основните причини при стръмни наклони да се правят "Ревизиони Шахти с пад" са, да се избяга от максимални скорости и да са като "енергогасители". Максималните скорости се получават когато се прави сметка да е пълна тръбата и т.н. и т.н. Гасенето на "енергията" е заради проблема когато от стръмен наклон преминава с полегат ... точно там не е ясно какво точна става и е по-добре да се избягва.
Но всичко това важи когато има вода (много вода), когато има вода от 1-2 тоалетни нещата са си просто "в чуденките"...
chavdarov6 - специалист
Пускай тръбата :wink: и както ти писа rulom ревизия на всеки 20-25 метра задължително.
Тъй като наклона ще бъде стръмен до половината и не толкова следващата половина от участъка е важно и в двата участъка да спазваш наклоните стриктно :arrow: Това означава че тръбата не трябва да има завишения или снижения на места,а да бъде като струна изпъната.
:? Също така на границата между отсечките с различен наклон задължително ревизийка.......

И не се притеснявай толкова,не е много зле работата.....Успех
междин - напреднал
Колеги,

Моля обяснете за ревизийките? Дали имате предвид Т-образните ревизионни отвори с капачка или става въпрос за шахтичка.
rulom - модератор
По преценка на собственика или едното или другото.Когато съществува опасност от затискане е хубаво да има застраховане.
chavdarov6 - специалист
Използвам старата си тема за още едно въпросче :-D
Предстои ми изграждане на улична канализация.....двоумя се кои тръби да избера,гофрирани двуслойни от полиетилен или пвц.......

Моля,за съвет някой преодолял дилемата ми.
LazarGanev - "Велик майстор"
А имаш ли право на избор? Няма ли проект? И защо ти изграждаш улична канализация (на общинска територия)?

Тема "наклон при 50м. трасе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: