• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Живея в къща на два етажа, преди две години една фирма ми инсталира парно. На първия етаж е камината(с водна риза) и два радиатора + лира в банята, на втория етаж са 4 стаи в 3 от тях има по 1 радиатор а в хола два, проблема е следния много е слабо, не грее на втория етаж като хората, на първия етаж проблем няма 3 стаи се греят само от камината и 1 радиатор, мога ли да оправя този проблем
naskov - майстор
Като за начало ще попитам кoлко градуса е Т на водата на изхода на камината?
около 60, радиаторите са 7 и 1 лира но съм пуснал да работят 6 и лирата
naskov - майстор
Малко е 60. Ако не можеш да вдигнеш 80-90*С значи инсталацията не е изчислена добре, т.е камината е слаба за тези радиатори
и аз така мисля, че е слаба камината затова пуснах тема някой компетентен да даде акъл :), уж фирма занимаваща се с такива инсталации го слагаха, може да са искали да ми вземат само париците и да ги викам отнова да ми вземат още... 17 KW пишеше на камината като я докараха може и да са ме метнали. Мисля, че е този модел
http://www.prity-bg.com/Products/produc ... roductid=9
Transporterr - специалист
:) това е печка .Другото е че моща на водната риза е 13 киловата и то в идеални (лабораторни) условия, реално е по малко.Ако забелязваш пише максимална мощност 13кв.Експериментите с мойта печка показват че моща и приведена към моща на радиаторите е около 1/2 от тази тоест 6-7кв.Това означава също и определено количество дърва на час ,да речем 7-8кг. А може и повече зависи колко фуги любезно са оставили производителите за да влиза въздух.Съответно и това което пише в предния пост -около 80-90градуса на изхода на топлата вода. Не държи ли таква тепература моща и е по малка.Другото важно е дървата да са сухи.НЕ са ли губиш от топлината която отоделят отново около 1/2 .Пробвай да ги смесиш със въглища или еко брикети те отделят повече топлина.
Може да опиташ да уплътниш стъклото .Обикновено подрънква и от там влиза въздух.Също и вратичката където е ключалката също пропуска.Притварянето на клапата около 1/3 също не забравяй. Това би трябвало да намали скороста на горене и да повиши топлината която се отдава на водната риза.

Забравих да кажа че щом на единия етаж е ок. а на горния не е ,вероятно или не са обезвъждушени радиаторите или не е добре предвиден диаметъра на тръбите или помпата е с а по малък дебит от нужното.Възможна е и комбинация от трите дори има и четвърто и 5то.Слаба изолация на горния етаж,по слаби радиатори .реално възожностите са неограничени една парна инсталация да не работи както трябва..
Последна промяна от Transporterr на съб яну 16, 2010 8:10 am, променено общо 2 пъти.
2v6 - майстор
iNv1s1BL3 написа:
Живея в къща на два етажа, преди две години една фирма ми инсталира парно. На първия етаж е камината(с водна риза) и два радиатора + лира в банята, на втория етаж са 4 стаи в 3 от тях има по 1 радиатор а в хола два, проблема е следния много е слабо, не грее на втория етаж като хората, на първия етаж проблем няма 3 стаи се греят само от камината и 1 радиатор, мога ли да оправя този проблем
Дървата сухи ли са?
Може ли камината да изгори 20 кг сухи дърва за 3 часа?
Ако не може трябва да се провери дали е чист комина.
Въздух откъде влиза в стаята с камината?
filmatoplo - майстор
Слаба е печката + недостатъци по системата . :wink:
naskov - майстор
Дай размера на радиаторите, за да преценим каква мощност са ти инсталирали и да знаем къде да търсим причината
filmatoplo - майстор
Истината е тая , че тези печки топлят повечко на етажа на който са монтирани защото освен топлината излъчвана от радиаторите се ползва и топлината на въздуха отделена и от самата печка , докъто горе остава само топлината от радиаторите които в повечето случаи получават такава температура с която мощността им е наполувина .
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с отоплението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: