• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Миналата седмица правих ремонт в банята и от търсенето на маистора стигнах до следния извод:
1. нормалните цени за кв.м в София варират м/у 12-15лв./кв, в провинцията м/у 10-12лв./кв
2. всичко е до договорка, но трябва да видите поне една баня която майстора е правил.
3. Някои казват че майсторите взимат горе доло колкото струват плочките, но не е така: ако си купя плочки от 5лв./кв. толкова ли ще ми вземат.
Най важното е да се намери добър майстор от който да сте доволен, защото плочки не се лепят всеки ден
SHL - специалист
Antonini написа:
Любо написа:
Първо вземи да му видиш работата на майстора някъде, защото цената не е лоша за тези малки плочки.
но проверката е хубаво нещо да не ти осере кунхята накрая:)
Абе незнам чесно казано се замислям, че аз може би съм прекалено прецизен към всичко, и това доста ми обърква живота понякога... Като си правя нещо сам, не бързам, и гледам да го изработя супер, ама супер симетрично и равно, без значение какво е точно нещото което правя. И така съм си създал в себеси неусетно един мой вътрешен стандарт. А може би това е прекалено изкривяване на разума ми, незнам какво е, но когато някой майстор нещо ми прави като взема ролетката или шублера и ми правят впечатление дори разликата в милиметъра, и това почва да ме дразни. Дразни ме, че не е перфектно, след като е възможно да бъде....Кажете ми честно този мой перфекционизъм правилен ли е? Не е ли излишен в бита това стараене всичко да е идеално равно, успоредно, залепено, шпакловано, боядисано, и така на татака....
Въпросният майстор започна днес да лепи плочките. И като гледам фугите са равномерни, но дато допрях 80 сантиметровия нивелир хоризонтално на редовете на плочките се вижда, че между някои от перифериите на плочките и нивела просветва по 1 до 2 милиметра в дълбочина. Питах го за това разминаване и той каза, че тези плочки 10 на 10 са кофти за работа, въпреки че са 1-во качество, просто защото са малки. Каза също и, че под този ъгъл дето ги гледам с ръбчето на нивелира никой няма да ги гледа и това няма да личи. - Прав е, така е! Но на мен си ми прави впечатление всичко и това супер малко разминаване си ме дразни... Кажете ми, вие толкова ли сте дребнави като мен, или това моето е болестно състояние на перфекционизъм? В този отвсякъде крив панелен свят в който живеем това желание за идеална равнина и симетрия дали не е парадоксално?
Здравей Antonini,
това с перфекционизма не е лоша работа, но да мериш със шублер, някаква работа в строителството, каквато и да е тя - не става ! Аз, като човек занаятчия, също се имам за перфекционист, но да меря със шублер още не ми се е случвало :-D С шублери мерят шлосерите да кажем. Този майстор ти взима доста евтино, така че не се чуди дали ти е дал добра цена - перфектна е ! Друг е въпроса, какво качество очакваш да получиш ?! Ако човек има високи изисквания към работата на другите, то трябва да знае че ще плати и висока цена за крайния продукт. А от опит знам, че понякога, колкото и да се старае човек, все някъде може да се направи пропуск. В твоя случай гледай да нямаш засечени фуги и да не "зъбат" плочките. Важното е като го гледаш да не те дразни нищо.
Стефан - майстор
velsi написа:
Не е лошо всичко да е перфектно, но все пак това не е машиностроене... Пък и няма да живеем 1000 години. Струва ми се, че много се вживяваш.
Напълно съм солидарен с това мнение! Все пак, плочките се гледат перпендикулярно, или под някакъв ъгъл, и малки неравности са почти незабележими. Повече бие на очи неравномерната фуга, въпреки, че след фугирането и това не е вярно. Зависи от начина на фугиране.

Относно майсторите - за тях цената е винаги малка, и плочките криви :lol: Ако не те задоволява работата им, изгони ги, и си го направи сам. Ще видиш, че не всичко е толкова лесно, както си го мислиш. И е голяма играчка да направиш перфектно равна стена, при положение, че заплащането не е за качество, а за квадратен метър. Не искам никой да се засяга - просто разсъждавам и от двете позиции :?
chenks - специалист
Antonini написа:
Някой знае ли какви са тарифите на майсторите които лепят плочки?
Има ли разлика в цената за лепене от майстора за кв. м, ако плочките са първо или трето качество? - Защото първото качество са идеално прави и логично не би имало това допълнително усилие от страна на маистора да ги подравнява....
Пич, трябва да знаеш че добрия майстор е добър психолог. И затова майсторите претеглят клиента и му кроят шапка. Честно казано, аз за такива клиенти като теб , неработя. Винаги казвам цена която неможеш да приемеш или просто имам много работа. Всеки трябва да си знае мястото и да спазва поговорката: ако искаш хляб, занеси си брашното на майстора хлебар. Обаче, ако почнеш да му казваш как се прави най-добре, съответно " Ти туря шапката" или ти зазижда яйца в мазилката. Ако не си гледал старите бългаски филми за баш майстора, е препоръчително да ги гледаш , но внимателно.
Последна промяна от chenks на ср мар 14, 2007 9:03 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
chenks написа:
...Пич, трябва да знаеш че добрия майстор е добър психолог. И затова майсторите претеглят клиента и му кроят шапка. Честно казано, аз за такива клиенти като теб , неработя. ..
Пич, трябва да знаеш, че и клиентите не са най-големите балъци :lol: Майстори под път и над път. С лопата да ги ринеш. Всеки се пише на майстор. Докато ти вземе парите. Пък после, троши си главата.
chenks - специалист
Стефан написа:
chenks написа:
...Пич, трябва да знаеш че добрия майстор е добър психолог. И затова майсторите претеглят клиента и му кроят шапка. Честно казано, аз за такива клиенти като теб , неработя. ..
Пич, трябва да знаеш, че и клиентите не са най-големите балъци :lol: Майстори под път и над път. С лопата да ги ринеш. Всеки се пише на майстор. Докато ти вземе парите. Пък после, троши си главата.
Пич, ако въпросния клиент е психолог, поне малко, няма да му се случи зарязване насред средата или взе парите и каза , ще видим. Прецениш ли майстора или клиента, съответно няма проблем. Но въпросните клиенти , които са мнооооого придерчиви, обикновено от цял чувал с катерички хващат , баш пора.
Стефан - майстор
chenks, може да си голям майстор в Лондон, но тук нямаш щанс с клиенти като мене. Възможно е клиентите да са мноооого придирчиви, но те плащат накрая с честно спечелените си пари от друго място.
Emerald - модератор
Момчета, ценя чувството ви за хумор, но ще ви помоля ако може да престанете да се пичосвате да не пада триене! :lol:
chenks - специалист
Стефан написа:
chenks, може да си голям майстор в Лондон, но тук нямаш щанс с клиенти като мене. Възможно е клиентите да са мноооого придирчиви, но те плащат накрая с честно спечелените си пари от друго място.
Поради тази причина ти казах по-горе, че не се захващам с такива клиенти като теб. Защото аз работя на време и ако ми се заинати някой "керпеден" надника ми отива на кино, защото след него имам други клиенти.
А за да си намериш качествен майстор, хората са измислили референции - препоръки.
Първата година, когато започнах час мак, 100 % от клиентите ми бяха от директна реклама. Сега вече 20% са от такава реклама а 80% са стари клиенти и препоръки.
При нов клиент се ходи с две препоръки от последните ти клиенти, и след като се обади и поговори с тях си преценя дали да те наеме. Освен това му показваш снимков материал на предишни твои работи. Ако работата е по-сериозна, като пристройка на къща или вдигане на допълнителен етаж над къщата, тогава клиента се води на предишен твой обект, ако старият клиент се съгласи на това. Сле като новия клиент погледно наживо твоята работа, преценя дали да те наеме. С една дума, хората са го измислили как да стане това има и други тънкости, които няма да ти ги кажа, защото в България още не се приети и ще ти изглеждат много странни. Но всичко с времето си.
Emerald - модератор
chenks, знаеш ли, принципно ще се съглася с теб. Има категория хора, с които да тръгнеш да работиш означава само да си губиш времето и да си скъсаш нервите. Но ти много лесно и бързо прецени човека само поради факта, че търси мнение за цената на работата. Това е абсолютно нормално за всеки трезво мислещ човек. Нито българин, нито европеец и най-малко американец, ще хукне да хвърля излишни пари на вятъра. Маркетингът на дадена стока (в случая услугата също е стока) започва с цената и върви по градация на намиране на оптимум между цена и качество. Това, че някой първоначално се интересува преди всичко от цена, съвсем не бива да бъде тълкувано по начина, по който явно си го възприел.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "ТАРИФИ НА МАЙСТОРИ ЗА ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ ЗА 1 КВ. МЕТЪР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: