• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Аджиба, ама каква файда, когато все пак ще работят "професионални електротехници"-да попаднеш между фаза и работна нула в бита си е приоритет на "специалисти" :idea: . Все пак защо изобщо казваш, че трябва да има предпазна нулула като трети проводник :? ...Нали не искаш да кажеш, че сте си направили майтап... Май по-скоро не си изчел темата :!:
Милен - майстор
Не, решил е да се запише в форума заради тази тема :lol:
pif4o - специалист
Колеги, ще сменям инсталация с трипроводна, ще слагам и ДТЗ защита, Изчетох цялата тема и доста неща ми се изясниха, с изключение на едно което беше доста оспорвано в някои от мненията. Колегата Милен беше така добър и търпелив да ми обясни и да ми даде много полезни съвети за което съм му изключително благодарен. Благодаря Милене.
За съжаления в някои от стаите до кутиите ще стигне 4х3кв кабел но до контактите за първо време ще си остане двупроводна. (стаите почти не се ползват въпреки че чат пат включвам нещо дребно по контаклтите) Въпроса е следния след като тези кръгове също ще са под ДТЗ въпреки че няма да има РЕ кабле до тези няколко контакта, ( на които ще отклача клемата с зануляването ), не би ли трябвало ако пипна фаза в такъв контакт ДТЗ да изключи. Щом ДТЗ разбира че отива фаза до някъде а не се връща трябва да спре? независимо че контакта няма РЕ кабел. Правилно ли разсъждавам?
Милен - майстор
:lol: Може и да сработи но първо така ще те тресне че може и да е за последно.

Моето предложение е ако наистина не може да си сложи три проводника до контакта то тогава да си ги занули към работната нула а не да разчита на нещо което не е свързано правилно.
pavelari - майстор
Тук има само един проблем /когато се зануляват контакти след ДТЗ на двупроводна инсталация/ - ако в контактите се включат електроуреди, които имат метални корпуси - пералня, помпа, хладилник с метални крачета или компютър /който е включен в локална мрежа през FTP/ се получава обединяване на нулата след ДТЗ със земя, което води до изключвания на защитата. Случва се рядко, но се случва. Иначе за зарядни, прахосмукачки и нощни лампи - идеята е добра.
zmeios - специалист
Потвърждавам Павелари. При мен има такава ситуация - разни слаботокови контакти с обърнати фаза и нула разказват майката на телевизора ми, когато включа в него директно аудио-оут от главното десктоп ПЦ.

Хубавото е все пак, че телевизора или ПЦ-то още не са се повредили. Но бушоните, управлявани от ДТЗ, изключват когато им се ще...
Милен - майстор
Има логика в това което казва pavelari при проводими подове и метални корпуси може и да сработи фалшиво в тази ситуация :?

zmeios нормално е да ти падат защитите при тая каша
разни слаботокови контакти с обърнати фаза и нула
stefan_gb - специалист
zmeios написа:
Но бушоните, управлявани от ДТЗ, изключват когато им се ще...
Аз мисля че не нормално, и в краина сметка кое ти изключва - така наречените от теб " бушони " или ДТЗ.
leo1 - напреднал
stefan_gb написа:
zmeios написа:
Но бушоните, управлявани от ДТЗ, изключват когато им се ще...
Аз мисля че не нормално, и в краина сметка кое ти изключва - така наречените от теб " бушони " или ДТЗ.
Сложи си т.н. комбинирани ДТз - с АП. Хем и като цена са по-евтини, хем вече започват да навлизат и в Б-я.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: