• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vipltd - специалист
Ако колегата мисли да строи върху дядова къща ,може да мине без проект.Ужким с лек ремонт,при условие че и комшиите са много добри
и не са от ДС ,та да го натопят в общината.Ако кмета е братчет,също
може да строи.По принцип си трябва проект.Дори и за гаражна постройка се изисква разрешение от Община и съседи.
единак - специалист
BoBo72,
Гледам отскоро си тук. И си тръгнал по един трънлив път, така безцеремонно да налагаш мнения в най-различни теми...
Тея 500 еу/м2 за изключително ултра лускозно изпълнение мога и да се съглася. Ако има и филипинска камериерка/и не само/ към всяка стая.
Човека пита за нещо съвсем друго, какво му пълните главата с приказки от 1001 нощ?

Младене, парите никога няма да ти стигат. Помисли какво искаш, после какво ти трябва, тегли чертата и ще видиш къде какво. Относно строеж без документи, ми всичко може, ама рано или късно ще дойде момента в който ще съжаляваш. Освен това нещо не виждам съвременна къща, построена със сегашните материали, да е без проект. Не че не може, ама аз поне не бих искал такава къща.
Относно комшиите, братчедите и другите... Някъде по света това може и да е вечна непроменима истина, но при нас братчедите на ръководни длъжности се сменят на няколко години и следващите ровят дълбоко, да не говорим, че от тях зависи много малко, освен ако не решиш да си я правиш с проект. Тогава може и да са от полза, за да ускорят малко нещата. Съседите са много променлива величина. Дори и за ремонт и реконструкция мисля се изисква проект, но пък там избягваш всички простотии с енерго, ВиК, визи и т.н.
Biso - специалист
В момента ми правят проект за еднофамилна къща с РЗП около 350м^2 и цената на десетте плана излиза около 12E/м^2. При по-голяма площ може и да падне още, но в общи линии при твоята ще излезе малко повече, заради по-високи общи цени на другите планове.
Двата основни в тях, архитектурен и конструктивен формират почти 3/4 от цената.

Само ориентировъчно, от разговорите ми с различни екипи и проектанти.
Архитектура около 4-5Е/кв.м, конструкция - 3-4Е/кв.м, ВиК, ЕЛ, топлотехнически - по около 0.5-1Е/ кв.м.

Имай в предвид, че в момента цените са малко по-ниски заради намаленото търсене на подобни услуги. Все пак, всеки проектант е в правото си да изисква толкова, колкото го устройва.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Последният колега е дал доста точни цени. Консруктори работят и за по 4лв-5лв.
Направи си проекти и си мини по каналният ред, че в живота не се знае какво ще се случи.
И не виждам как ще строиш без проекти. Свободни съчинения ще си правиш.
Поздрави.
Biso - специалист
Да, имам познат конструктор, който и 2Е цена ми обяви (включително с надзора.....който не трябва да е от него ... конструкторите си правят услуги помежду си :wink: ), но предпочитам да работя с цял екип и да си платя както си му е редно за да изисквам, когато е необходимо.
По приятелска линия мога да получавам само съвети. Знам, че сиренето е пари и уважавам този принцип.
BoBo72 - специалист
Младене , аз ти казвам цена тотал , до ключ. Бетонен фундамент за 100 кв.м. ,около 50 м.куб. по 120 лв.куб.м. желязо , работа по фундамента . Това значи присъединена към ел мрежата , към ВиК . Съвсем не е за пренебрегване , 1 ел. стълб е 1000 лв. с кабелиите и монтажа , 1-на маш. смяна на трактор е около 350лв , прокопаване за свързване на канализация . Значи , с външни изолации , мазана ст вътре , боядисана , с подови покрития , готови бани и тоалетни, осветления , контакти и всички други дреболии , които ги мислим за незначителни . Все пак говорим , че ще влезем вътре да живеем , не на строителен обект . Това , че някой , ти говори някъкви други цени , просто не му вярвай . Попитай накрая , като удари чертата , колко му струва къщата . Няма цена от 200лв. на квадратен метър .

П.С. За останалите , на пролет почвам строеж на къща 300 м.кв , имам ливада и елате я направете за 60 000 лв.

Иначе успех със строежа , по полека , небързай.
единак - специалист
Ако искаш веднага ти ги правя всичките тези неща, които изброи за цена, вместо твоята 500еу/м2 за 450еу/м2.
Какво ще кажеш?
300м2х50еу=15000еу, виж колко ще спестиш, а? Навит ли си?
Като са ти готови документите, с всичките му там салтанати ми се обаждаш и я мятаме.
BoBo72 - специалист
Младене , започни да строиш , както си му е редът , пускай информация във форума ,ние ще следим и ако имаш нужда ще даваме съвети.

П. С. Единак "специалист" ,домашните МАЙСТОРИ , да ходят да правят ремонти по панелките , и да говорят на останалите как ШЕ с , по-малко то половината пари ще направят палат.
НЕДЕЙ ДА ГОВОРИШ ТАКИВА НЕЩА , И НЕ ГЛЕДАЙ САМО ДА СЕ ЗАКАЧИШ НЯКЪДЕ НА РАБОТА , А ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ ,ЗАЩОТО ТОВА ЩЕ ВИДИМ ИЗЛИЗА МНОГО СКЪПО НА КЛИЕНТА .

АЙДЕ ЧАО ,!!!! :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
mitaka_vk - специалист
BoBo72 написа:
Младене , започни да строиш , както си му е редът , пускай информация във форума ,ние ще следим и ако имаш нужда ще даваме съвети.

П. С. Единак "специалист" ,домашните МАЙСТОРИ , да ходят да правят ремонти по панелките , и да говорят на останалите как ШЕ с , по-малко то половината пари ще направят палат.
НЕДЕЙ ДА ГОВОРИШ ТАКИВА НЕЩА , И НЕ ГЛЕДАЙ САМО ДА СЕ ЗАКАЧИШ НЯКЪДЕ НА РАБОТА , А ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ ,ЗАЩОТО ТОВА ЩЕ ВИДИМ ИЗЛИЗА МНОГО СКЪПО НА КЛИЕНТА .

АЙДЕ ЧАО ,!!!! :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
То па щото чрез фирма качеството ще е блестящо... Цените за изпълнение са така надути /на фирмите/ че започваш да се плашиш. Документалното изпълнение на даден проект си нужен защото проблемите след това са прекалено много.
markk - напреднал
Bobo,edinak отдавна се е "закачил" на работа,даже дистанционно успя да си завърши скоро къщата в Б-я на груб строеж и има достоверна информация колко му е излязла до момента и колко още ще даде,докато се нанесе.
Тия 500евро/м2 ,които казваш,че излизала къщата завършена,аз не съм ги вземал и по време на най-големия бум на строителството,камо ли сега...
А повярвай ми,построил съм доста..
Колкото до автора-всяка година ли пускаш такава тема?(справка-постовете ти)
Мога да ти дам един багажник с проекти на къщи,които съм строил,има и кой да ги завери и преработи,но не мислиш ли,че това не е правилния начин-кой ще ти осъществява авторския надзор,ако ги завериш в другия край на България,кой конструктор ще се вдигне да ти разписва и да си сложи главата в торбата,незнаейки какви ги вършиш.
Както и да го погледнеш-това си е кражба.На интелектуален труд.
А да се строи без планове изобщо не съветвам никой-едно ,че построеното ще е толкова къща,друго ,че откак е приет ЗУТ незаконните строежи се събарят,и то за сметка на собственика.
Ако ще и попа да ти е вуйчо,а кмета -чичо,все ще те набарат.
Преди беше лесно-строиш,плащаш,узаконяваш
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "помощ, с проект или без, строеж на село,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: