• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Здравейте. Чудя се тези фотоволтаичните клетки как ли се правят? Толкова ли са трудни за изработка? Каква е технологията за производството им?
papogai - специалист
За слантчавата ли имате напредвид?Защото слънцето във България го няма през зимата.
alsted - майстор
Ако ти се чете влез в този форум. Много ще трябва да изчетиш, ако не ползваш търсачката му. А чичко Google знае и повече. Не, че и аз не знам, ама що да пиша аз, вместо ти да търсиш :wink:
dj_marti79 - специалист
Нямах в предвид от къде да си купя панели а дали може да се изработи такъв от '' 0 '' ,с електролиза, силиций и т.н.?
world_explorer - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте. Чудя се тези фотоволтаичните клетки как ли се правят? Толкова ли са трудни за изработка? Каква е технологията за производството им?
Не воабще не е сложно и трудно само трябва да имаш цехче където да се разкарваш с бяло облекло за еднократна употреба за да се подържа необходимата чистота. Е то силициевите кристали лесно стават никакъв проблем просто потяпаш зародишчето от намерен някъде кристал в стопилка от чист силиции и го изтегляш бааавно нагоре - елементарно. После го нарязваш но не с ъглошаиф и след това с малко химическа и сам бог знае каква технология получаваш фотоволтаника.
Стига майтапи можеш и сам да си направиш като не държиш за КПД-то от обикновено медно фолио но за цената не знам колко ще ти излезе.
Просто прочети това:
http://www.linux-host.org/energy/aflatcell.html
http://worldwatts.com/homemade_solar_ce ... _cell.html
dj_marti79 - специалист
Явно има начин. Знаех че КПД-то ще е по ниско но ми се искаше да е поне 1/10 а не 1/100. Явно нещата се обезсмислят.
Някой от вас забелязъл ли е, че пластините от селенов изправител също дават ток като се насочат към слънцето?
zmeios - специалист
dj_marti79 написа:
Някой от вас забелязъл ли е, че пластините от селенов изправител също дават ток
Забелязали сме. Забелязали сме същото даже с обикновени светодиоди! Проблемът не е дали дава ток, а че тока е пренебрежимо малко.

Това дето си го замислил няма да стане. Полупроводник не мож' изработи вкъщи, поне не и без огромна инвестиция в машини.

Ако някой се сеща как да добие ток от слънцето без полупроводник, моля да каже :) - по възможност да не е в стил Бай Тошо 'таз годин полупроводници, догодина цели!'. Не броиме и варианта "вакуумни тръби затоплят вода за генератор" :) :)
dj_marti79 - специалист
Това последното е добра идея. Ама нещо последните дни няма слънце. Нито пък вятър!
Добре де, малко домашна ал,химия , все пак борим се за 1/10 .
Някой химик да си каже експертното мнение и ако нестава, модераторите направо да изтрият темата ](*,)
С 2 леви - специалист
Ето ти нещо работещо и даже позволява сам да си го сглобиш с подръчни средства. :wink:

PS http://mobipower.ru/
world_explorer - специалист
Извинявай ма това е термодвойка а не соларна клетка. То даже се вижда и на една от снимките. Виж термодвойка лесно можеш да си направиш стига да имаш оксижен. Просто вземаш два различни метала усукваш им двата края и усуканото го стапяш да стане капка. Когато има температурна разлика започва да се генерира термо ЕДН но пак говорим за ниско КПД.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: