• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Biso - специалист
Да, свалих го от сайта преди време...... (ама не помня точно от коя тема, нещо за изолациите май беше) и имаше 2 версии, ползвал съм втората. Хмм....не съм се усъмнямал в достоверноста му. :?
Може ли инфо или линк към официалните данни за стъклопакет?
Мерси предварително!
PIP - майстор
За да усетиш предимството на двойното зидане зидовете трябва да са непрекъснати, което аз още не съм измислил как да стане у нас при положение, че по закон трябва да ползваме стоманобетонен скелет. Нали идеята е да се премахнат термомостовете и да се осигури вентилиране на зидовете и изолацията между тях.
Компромисно решение е да го направиш с вътрешна изолация от вата и гипсов картон и въздушна кухина между ватата и тухления зид (единичен) за вентилация. Като най-важното и сложно условие е да има добре обмислено и изпълнено вентилиране.
На времето аз също обмислях въпроса, но в последствие се отказах и се спрях на комбинацията от външна и вътрешна изолация и ежедневно проветряване. На морето не съм живял, така че не знам колко зле е при вас... :razz: :razz: :razz:
8180 - майстор
Biso,
Аз поне разбрах, че разчиташ на слоя въздух за топлоизолация. Колегата PIP май за друго говори.

В твоя случай и предполагам калкулаторите така го смятат, се разчита, че въздухът е неподвижен - това донякъде е вярно за стъклопакетите. При по големи дебелини тръгва естествен процес на конвекция, където въздухът, вече движейки се, се явява топлоносител. Кога и доколко не мога да кажа, но иначе нямаше да се набутваме да слагаме ТИ материали (според мен).

Набързо намерих някакви стойности:
Двоен стъклопакет с бяло стъкло и дебелина 24мм - U = 2,6 до 2,8 W/m2k;
inp - напреднал
При това съчетание се получават два "паянтови" зида по 12.5 см. Доколкото съм виждал схеми на такава система за топлоизолация - те са изпълнени само от керамични тухли, като единият зид е по-широк - 25 см. Ако съм разбрал правилно, искате външният и вътрешният зид да се изпълняват последователно, а не едновременно, а точно при тези конструкции двата зида се изпълняват едновременно и дори се свързват. Освен това мисля, че ще трябва да има железобетонна конструкция, което пък ще постави въпроса за нейната изолация. Изобщо проблема е комплексен и имате нужда от опитен конструктор за консултация.

Може би бъркате, като започвате проектирането от външната мазилка и се опитвате да подчинявате конструкцията на това. По-горе има добри идеи за защита при по-влажен климат.
Biso - специалист
Не, не....може би съм не достатъчно ясен и картинката в първият ми пост е неактуална вече като идея, ако изчисленията са вярни.

В таблицата по-нататък съм дал различни варианти и слоеве. Като най-атрактивен засега се очертава вариант с четворки с 8 сантиметра външна термоизолация от EPS и шпаклован, а отвътрешната страна на тухлите 5 см. въздушен слой и тогава втора стена от 10см. YTONG, който вече първо ще се мине с подходящо лепило и после ще се шпаклова финно с гипсови шпакловки.
Реално няма нищо паянтово във фасадата. Далеч съм от мисълта да се избегне стоманобетонната конструкция, която се явява носеща за сградата. Така се изпълняват почти цялото монолитно строителство. Допълнителното е оставянето на 5 см въздушен слой отвътре и втората стена, изпълнена само с YTONG. Ако има нещо паянтово - там ще е. По спомен.....имаше някакви максимални дължини за неукрепена с колони стена.

Забележете, според калкулатора, разликата дали стената ще е изградена с четворки 25см, поставени легнали или 12,5 поставени вертикално е пренебрежимо малка.... :? Но въздушния слой с 10-те см YTONG, свалят 3 пъти топлозагобите от стандартния метод!!!

@8180 - набързо сметнах с калкулатора алтернативата на 1м^2 стъклопакет и се получиха следните резултати, които вече ме озадачиха. Температурната разлика аз съм я задал, но мисля е в съвсем разумни граници. А иначе, се предполага, че движението на въздуха м/у двете стени ще е единствено от затоплянето и изстиването му вътре....те реално ще са затворени пространства.

Прикачен файл

glass.JPG
glass.JPG (57.09 KиБ) Видяна 9213 пъти
pipbel - майстор
Но въздушния слой с 10-те см YTONG, свалят 3 пъти топлозагобите от стандартния метод!!!
Biso, 8180 съвсем рафинирано ти каза че се литкаш доста с тоя въздух, тая ламбда 0.022 ако я смяташ в калкулациите - забрави.
Може и да е такава, ама...във вакуум (дето ти го нямаш)
И аз се бях заблеял като тебе по 1 време, даже пусках тема мислейки че стъклените тухли с херметичния почти въздух вътре са чудесен ТИ, ама уви....
Просто го отпиши въздуха от сметките си.
Направо си лепи плътно до четворките ГБ и това е. :!:

Моя калкулатор дава на такава стена Total Heat Loss, U= 0.33 W/m2K
Не е зле, никак даже. :cool:
PIP - майстор
Ако си мислиш, че с кухината ще постигнеш по-добра изолация от колкото просто да сложиш допълнително вата си в грешка. Ползването на тези ‘кухини’ не е просто за топло изолация, а да отвеждат кондез и влага. В горния и долния край на външните зидове се ползват вентилационни тухли за целта. Подобно е строителството в UK, където е ‘доста’ влажно. Аз мислех, че търсиш подобно решение най-вече заради влагата край морето, а не заради изолацията.

На този линк можеш да видиш, че на каквото и да се спреш, колкото повече изолация и по-малко термомостове (тухли, за бетон да не говорим) ютолкова по-топло.
8180 - майстор
М-да,
Докторът е дал по-удачен пример за въздуха - стъклените тухли. Там действително въздухът изглежда "неподвижен", НО по литературни данни (виждал съм го и по сайтовете на доставчици), те са с λ = 0,44 !!!

Що се касае примера на PIP - вентилираните фасади имат уникално добри свойства и според мен, като ми се ще да подчертая, че вентилационният въздушен слой се търси/проектира отвън.
Biso - специалист
Сега ме мъчи друга щуротия...... :?
Принципно, съм фен (вероятно поради разни съображения и предубеждения :lol: ) на нормалните скатни покриви с керемиди.
Обаче, визуализирайки двата варианта на къщата, този с плосък покрив ми изглежда по-красив (за функционален...не съм сигурен) а и няколко човека ме разубеждават от скатните.....
Основните ми съображения са предимно заради добрата хидроизолация, която предполагат скатните и когато са изпълнени грамотно и с качествени материали, не създават никакви грижи дълги години.
Jason - специалист
Относно първата ти идеяза тухлен зид-вата-итонг. Това съм го виждал, че дори и го бачках в Лондон. От собственикът разбрах, че е масово там, така че имайки напредвид тяхната влага може би има резон в тези зидове.
Относно плосък покрив или скатен. Ами `кво да ти кажа баце?
Аз съм виждал, правил или купувал различни сгради с равни покриви и съм твърдо, ама ТВЪРДО убеден, че плоския покрив си е жива бомбичка с часовников механизъм. Има от евтини до много скъпи варианти, един от друг по хвалени, но като дойде зимата, земетресение(за леко говоря) или пък недобро полагане с въздушни ямки от долу и.........................въобще какво да ти говоря. Убеден съм, че може да се направи равен покрив, който да не отстъпва за хидроизолация на скатния, но има толкова много условности, че една да е изпълнена неправилно ................... ти идва после да продаваш.
Това разбира се, си е мое лично мнение, но е плод на много наблюдения и опит. С две думи: прави си скатен!!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: