• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Имам едно кратко и ясно въпросче.
Как да разбера един ток/напрежение дали е постоянно или променливо.

Замервам го с мултицета - когато е настроен на постянно напрежение показва 160 V, а когато е на променливо 320-330 V.
torbalan - Дървен философ
а мултицета читав ли е? имаш ли му вяра?
къде го мериш това напрежение?
с каква честота очакваш да е?

иначе най-лесно се разбира с осцилоскоп :)
ама обикновено такъв уред нямаш под ръка....
lz1wvm - специалист
Според мен трябва да имаш постояннотокова съставка в променливото напрежение.Или нефилтрирано(пулсиращо напрежение) в изправеното напрежение.
Ако споделиш за какво става въпрос,може и да получиш по конкретен отговор.
Мултицета е BENNING. И честно казано става въпрос за стълбищно осветление на жилищен блок. Проблема е, че не работи на места, а таблото е зазидано (буквално) от някой умник в мазето. От таблото до някой етажи стига цитираното напрежение до други не. Крушките пък са си обикновени 220V/60W и не горят. Напрежението го меря на ключа и лампата. И честно казано не знам дали една стандартна крушка може да свери с постоянно напрежение и обратното.
ben84 - специалист
Пробна лампа с последователно свързан диод.
bgtok - специалист
Лампата ще светне.На нея не и пука каво е -променлив или прав.
При тебе е променлив 220-240 V - гаранция! Изображение
Няма кой да ти изправя тока заради едно стълбищно осв... Изображение
ben84 - специалист
Тока по стълбищните осветления го изправят някои самодейци така, че лампите да работят на единя полупериод. По-слабо свети и примигва ама па не гори толкова... сиромашия :-D
Поздрави!
torbalan - Дървен философ
то до колкото разбирам проблема не е дали е право или променливо, а защо го няма на някои места...

gorskia, я премери един контакт в къщи с тоя мултицет - един път го мери на прав и един път на променлив ток да видим какви ще са резултатите...
zoro1 - специалист
Сложи на единия край на сондата кондензатор керамичен 1 микрофарад.При постоянно напрежение не би трябвало да имаш показание/възможно е някъкви отблясъзи -10 20 волта/
tonimimi1 - помощник
напрежението е 220-240в променливо щом е за стълбищен автомат
  • 1
  • 2

Тема "AC/DC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: