• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
zhivko83 - специалист
Колеги здравейте !
Изчетох темите за саниране , но все още не мога да реша с какво да изолираме плоча от таван . Става въпрос за къща , втори последен етаж , отгоре и отдолу плоча по 10 см . Къщата има външна изолация с фибран 4 см . Да приемем че отгоре и отдолу не се отоплява . Покрива е дъски , кал , керемиди .
Въпроса ми е как да изолираме тавана на апартамента - отвътре или отвън ( от към пода на таванското помещение ) .
С какво да направим изолацията , след като прочетох нъкои теми разбирам че трябва да е стиропор или вата ?
Търсеният ефект е да стане лесно , бързо и евтино .
Ако сложим от към тавана на апартамента стиропор 5 см или повече , може ли да остане стиропора само залепен без шпакловки за известно време ?
Ако наредим на плочата откъм таванското помещение стиропор 5 см или повече без да го лепим или вата също без лепене дали ще имат нужните изолационни свойства или само с лепене ( за ватата прочетох че може , но за нея трябва пароизолация ... )
Таванското помещение основно се използва за склад .
Отопляваме се с газово парно и това е причината да искаме да правим тази гимнастика с изолирането на тавана , че май топлото много не го свърта в къщи ( след като сложихме външната изолация има ефект , май не е достатъчен .
Мерси предварително и Весели Празници !
panalov - специалист
При теб вариянта е гипскартон и вата от вътре за да не бяга топлото .
zhivko83 - специалист
Мерси за бързия отговор !
Последна промяна от zhivko83 на пон яну 18, 2010 9:52 pm, променено общо 1 път.
zhivko83 - специалист
Да припомня - къщата ни е на 2 - ри етаж , над нас е таванско помещене ( склад ) . Отвън имаме 4 см изолация фибран , която стига до самия покрив . Покрива лежи на стена с около 50 см височина .
Сега въпроса ми е с какво да изолираме тази стеничка , защото тя прави термомост , който води до конденз в стаята на 2 - рия етаж ? Ще има ли полза от такава изолация , за да не се получава същия конденз след като изолираме таваните на 2 - рия етаж ?
На плочата от към таванското помещение имаме наредени стари и тънки стиропори , а на места само найлон . Днес проверих и се оказа , че под тях плочата е леко топла , а тази стена на която лежи покрива е доста по студена от нея .
8180 - майстор
Живко,
В тази ситуация, ако не търсиш да складираш тежки предмети на тавана, най лесно нареди там стиропор (5-10см) - вземи по тежичък (плътен) за мех. якост. Обезателно изолирай вертикалната стеничка 50см. навсякъде по периферията и ако има вътрешни стени (тук ще трябва мех. закрепване/лепене.
Лепенето към плочата не подобрява ТИ, но е хубаво да се запълнят фугите с пяна например. Отгоре го защити с нещо ДИШАЩО (не найлон) - специализирано фолио, велпапе, ОСБ, според изискванията за склада.

8-10см са предпочитане.
Става и да насипеш ТИ или с пяна (супер), но са по-сложни и скъпи.
Как изглежда съществуващият найлон откъм влага - виждаш ли запотяване в студени дни?
Успех!
zhivko83 - специалист
Мерси за отговора !
Не открих грам влага под найлоните . Там схемата е малко сложна , те са сложени колкото да не е гола плочата иначе са чували наредени един до друг и отгоре още един по - дълъг .
Днес направих ъпгрейд на стеничката от 50 см , на външния ъгъл наредих стиропор , а на другия който грани4и със стълбището наредих фибран като ги закрепих . По самата стеничка и тази към стълбището наредих вертикално картони от радиаторите , а в снадката на стеничката с покрива сложих още чували , поне да не духа излишно на тавана .
Мисля че ако изолираме ще бъде вътре , но и над плочата не е лоша идея .
С какво да изолираме стълбището вътре , предполагам , че стиропор за вътрешните стени и фибран за външните ?
Колега 8180 , кои вътрешни стени имаш предви , тези на стълбището ли :?:
По принцип ако не мога да намеря дишащо фолио , какъв заместител мога да ползвам , например найлон с дупки върши ли работа ?
П . П . дано при този ъпгрейд да не се влоши конденза , мисля че сега в студа най - добре ще си проличи :lol:
8180 - майстор
zhivko83 написа:
Колега 8180 , кои вътрешни стени имаш предви , тези на стълбището ли :?:
По принцип ако не мога да намеря дишащо фолио , какъв заместител мога да ползвам , например найлон с дупки върши ли работа ?
П . П . дано при този ъпгрейд да не се влоши конденза , мисля че сега в студа най - добре ще си проличи :lol:
Имах предвид евентуални вътрешни стени ВЪВ подпокривното - те също действат като термомост и е хубаво да се изолират с вертикална ТИ, както надзида по периферията. Дишащо фолио се намира почти навсякъде по фирмите за покриви 1,50-2лв/м2. Не е задължително - само за механична защита на стиропора, ако искаш да правиш нещо там. Както писах, ако те устройва велпапе сложи, стари черги, само да не е нещо от рода на плътен найлон.
За стълбището не се ориентирам къде е.
Иначе (по принцип) Фибранът се препоръчва откъм топлата страна и когато се търси здравина на съответната цена. Ти си го положил отвън по стените - не се препоръчва, но рядко е чак фатално - не ти знам цялата система.
Като те чета, мисля, че най- лесно ще е да приемеш всичко, граничещо с таванското (и евентуално със стълбището), като външни стени.
Възможен е проблем със стените на самото стълбище. Предполагам не се отоплява (с ТИ ще стане още по-студено) и ако до там достига вътрешен въздух (което често е интуитивно желан метод за "проветряване") са възможни влажностни проблеми.
За външните стени на стълбището, малко се затруднявам, но ми се струва, че ако са изолирани вътрешните, няма да даде съществен ефект.
zhivko83 - специалист
Стълбището е северно , на изток , запад и юг има стаи . Ние сме на етаж 2 и над нас е таванското помещение . Отвън имаме изолация 4 см фибран . Стълбището не се отоплява .
На тавана вътрешни стени са тези , които изграждат стълбището .
Ако правилно съм разбрал , в таванското помещение се изолират всички стени , плочи и т . н . по система за външна изолация , например със стиропор и шпакловка . А отвътре стълбището , освен към външната северна стена , не трябва да се изолира , за да не става твърде студено . Тогава въпроса е от към стаите ли да направим изолация на стените граничещи със стълбището .
Още едно питане имам , макар че го поставих и в друга тема и се извинявам , че се повтарям . Ако изолираме отвътре стаите с вата и гипсокартон ( стените които са външни и които граничат със стълбището ) дали няма бързо да се стопля и изстива вътре в стаите и гипсокартона може ли да акумулира някаква топлина или само таваните да изолираме отвътре и някаква изолация към стълбището също отвътре , както сме запланували ?
pipbel - майстор
Абе zhivko83, ти съвсем взе да се опетлаваш и да задаваш по дузина въпроси с всеки пост (даже и в чужди теми :-D )
Не че ги прочетох всички, ама я вземи си сложи навсякъде в стълбището фибран и мирясай.
Аз поне така направих.
Както и на всички вътрешни северни стени макар че имам доста прилична външна ТИ.
Това е от мене.
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на плоча ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: