Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
Много елементарен подход. На човека му трябва автоматика. Кел файда като боде в контактите подред. Например прахосмукачката да се задейства от работния ток на зегето и после релето да изключва със задръжка по време. Те за това искат 150 лв., макар че са прекалено много за такова устройство. За тия пари може да постави някой да цъка бутоните. :lol:
world_explorer - специалист
Колега преди да цъкнеш автоматиката трябва да вкараш в контакта и двата уреда. Аз просто ги управлявам и двата едновременно от ключа на контакта-разклонител. Дали ще натискаш пуск и стоп или ще включваш и изключваш един ключ за мен е едно и също стига ключът да поеме необходимата мощност.
moimoimoi - майстор
слагаш на машините по един щепсел с ключ и си готов

Прикачен файл

79187.jpg
79187.jpg (17.67 KиБ) Видяна 3530 пъти
Johny - майстор
Би трябвало да си разбрал смисъла на това времезакъснение, което при твоето решение липсва. Когато машината спре, прахта или парата все още витае във въздуха. Поради тази причина прахосмукачката трябва да продължи да работи още известно време. И за да няма грижа за две или повече машини, човека иска да си облекчи труда. Казах ви - не подхождайте елементарно!
world_explorer - специалист
Ако толкова трябва да е автоматезирано моля ето следното решение. От ключа на зегето се изкарва двойка кабели които през токоизправител грец се подават на постояно токово реле 220 волта с закъсненние. То през оперативната си верига задеиства прахусмокачката (оперетивната верига е с променливо напрежение от контакта). При изключване на зегето се спира релето което остава известно време задействано (все пак е реле за време). След което спира прахусмокачката и всичко свързано в силовата верига на релето - може да се включи и лампа която да осветява работното поле.
Последна промяна от world_explorer на пон яну 18, 2010 10:31 pm, променено общо 1 път.
Johny - майстор
Има рационално зърно в тази идея, но нали си представяш как се работи с тази машина, ако я окичиш с проводници.
И въобще не става въпрос за зеге.
Има релета за време и на променлив ток.
stefan_gb - специалист
Мисля че задеиставането става по ток и имам следната идея: да се използва пусково реле от компресор на хладилник /възможно е да иска преработка на бобината/ и неговия контакт да управлявя реле 16А което да комутира зегето. Управление на прахосмокачката ще с време реле от тип които при отпадане на захранването задържа контакта си във времето. Времерелето ще се управлява от силовия контакт на релето за зегето а силовия контакт на времерелето ще е постоянно захранен.

пп: възможно е да стане и без 16 А- вото реле....

Снимката е на тъмно и не е добра ....

Прикачен файл

Photo-0464.jpg пуск.jpg
Photo-0464.jpg пуск.jpg (51.48 KиБ) Видяна 3547 пъти
Последна промяна от stefan_gb на пон яну 18, 2010 10:46 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
някой няма ли да постне схема с микропроцесорно управление на цялата тая работа, ако може да се управлява и с дистанционно :lol:
androdd - напреднал
Благодаря на всички за идеите, но за съжаление, т.к. страстта ми е дървото не бих могъл да си сътворя схема само от идея. Ако някой може да прати конкретна схема и списък на части би било чудесно. А даже още по добра идея ми се вижда да си платя на някой от хората, които с това се занимават да го направи както трябва.
По конкретно уредите който ще се пускат са:
Прахоуловител - 400W
Прахосмукачка - 1400W
Циркуляр - 1400W
Банциг - 1000W
Абрихт - 1500W
edesign - специалист
moimoimoi написа:
някой няма ли да постне схема с микропроцесорно управление на цялата тая работа, ако може да се управлява и с дистанционно :lol:
При старите (отпреди 7/8 години) се правят с ОУ и схемата хич не е малка, а новите разбира се че се правят с микроконтролер. Следи се консумацията на зегето, което става с добър детектор и добър трансфорамтор, на който цената хич не е лев и два......... Той успява да детектира консумация от 50вата на горе....................

Тема "Автоматричен пуск стоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: