Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
bisplus написа:
Здравейте, някой можели да поясни кога е точно момента в който се цикли шпакловката?
Ако имаш предвид да се шкури - то като шпакловаш, чакаш хубаво да изсъхне - най-добре на другия ден, и тогава я започваш с шкуренето.
Аз досега си шкурех с шкурка, ама много се затъпква шкурката и трябва да се сменя по-начесто, пък сега си взех един държач с една мрежичка такава, пак за шкурене било, и с него по-добре става, по-бавно се затъпква поне.
Стефан - майстор
От любопитство съм гледал мноооооого по-добри майстори от мен/виетнамци/ как шпакловат. Може да е полезно, даже и като повод за разсъждения. Сипват в едно пластмасово кошче за боклук/около половината от обема му/ хладка вода. Във водата започват да насипват равномерно гипса при непрекъснато разбъркване. След определено количество гипс, продължават да разбъркват около 1,5-2 минути. Сместа в този момент е малко по-гъста от боза. Сядат, отпиват бира, или пушат по цигара. След това започват да шпакловат, но толкова чевръсто, че чак е за завиждане. И работят с еластична маламашка/ не твърда/. След грубото нанасяне, започват финосването - веднага. А какво точно око имат за равнинност, не е за вярване. А самата шпакловка, уж се прави от бял гипс, просто синее от уплътняване.

Според мен, гипса не е за всеки. Много майсторлък се иска!
bob - специалист
Това с изчакването го правят за да се пресече сместа и да не се втвърдява бързо. След като я пресечеш имаш около 5 минути за работа.Поне това успях да изкопча от един майстор :lol:
bisplus - специалист
Това с изчакването е ясно...пише го на всяко упътване за работа с гипсова шпакловка(на опаковката).....бъркаш гипса с вода докато стане като боза, после изчакваш докато се разтворят компонентите, той съответно през това време дръпва малко и става по-гъст и шпакловаш. Но както и да е въпросът ми беше друг, а именно ... има технология след като се нанесе шпакловката и поизсъхне малко, хващаш маламашката и чрез движение под определен ъгъл изцикляш шпакловката така че се получава идеално гладка(да не казвам огледална)повърхност....та въпроса ми беше някой знаели кога е точно момента когато трябва да се изцикли шпакловката?
Стефан - майстор
Не разбирам, щом е станала идеално гладка и равна, ЗАЩО трябва да се цикли??? Или това е мерак на "майстора" за още смъкната кожа :?
HD - специалист
bisplus написа:
Но както и да е въпросът ми беше друг, а именно ... има технология след като се нанесе шпакловката и поизсъхне малко, хващаш маламашката и чрез движение под определен ъгъл изцикляш шпакловката така че се получава идеално гладка(да не казвам огледална)повърхност....та въпроса ми беше някой знаели кога е точно момента когато трябва да се изцикли шпакловката?
Аааааааа, това ли било то изциклянето - ами значи и аз си цикля шпакловката :-D - след като я нанеся, така като подръпне малко (може би най-много 5 минути, то зависи колко е била гъста по време на нанасянето също) под произволно зададен от мен ъгъл (общо взето както ми е удобно) я минавам още веднъж само с маламашката, тогава всички малки издатинки и линийки дето стърчат просто изчезват, и шпакловката наистина става почти идеално гладка. После най-много тук-там да се финоса и толкоз.
А това с гъстотата на боза ми се струва редичко, поне за мен. Аз я правя доста по-гъста още при първото разбъркване, после изчаквам колкото се случи, бъркам пак и започвам да нанасям. Но определено си ми е доста по-гъста сместа, не мога да я оприлича на гъстота с нещо , не се сещам в момента.
HD - специалист
Стефан написа:
Не разбирам, щом е станала идеално гладка и равна, ЗАЩО трябва да се цикли??? Или това е мерак на "майстора" за още смъкната кожа :?
Ааааа, не знам - аз например си я цикля, защото си вземам много евтино и няма как да не се възползвам и от тази услуга :-D (дет се вика, направо без пари ми излиза собствения ми труд)
Иначе майсторите не знам защо я циклят - сигурно толкова са майстори, защото истинските майстори според мене не би трябвало да правят такива изпълнения :?
SHL - специалист
bob написа:
Това с изчакването го правят за да се пресече сместа и да не се втвърдява бързо. След като я пресечеш имаш около 5 минути за работа.Поне това успях да изкопча от един майстор :lol:
Само за пояснение :!: Ако някой ти направи стените с пресечен гипс, това означава, че отгоре му латекс не можеш боядиса. Пресечен гипс се постига изключително трудно, тоест майстора трябва да е с две леви ръце и минимум познания в занаята за да изпусне гипса да се пресече. Когато исъхне пресечения гипс и се опиташ да го боядисаш се получават шупли в боята, после се отделят и по-големи парцали и т.н.
bob или не си разбрал нещо или некой те е пуснал на шейната. Пресечен гипс не се получава от изчакването му, а от това че тъкмо, когато е постегнал или е в процес на стягане, някой колега, който е изпуснал първоначалното си обучение и сам се е направил майстор, започне неистово да пребърква гипса. Така той става "пресечен". Започнал ли е гипса един път да стяга, повече не се пипа !!! Когато достигне необходимата гъстота за работа започваш много бързо да го нанасяш, защото ако си забъркал "силен" гипс имаш най-много 5-8 мин. за работа с него. Ако си забъркал "слаб" гипс отвореното време ти е 10-15мин. Силния гипс се използва за здраво залепване към основата и за пълнеж, а слабия за заглаждане и финосване.
Относно цикленето: да прави се от майстори, които не ги мързи. Цикленето не оскъпява и с една стотинка работата на гипсаджията, напротив - влиза му в задълженията да цикли там, където е необходимо ! Цикленето намалява работата на бояджията. Цикленето придава блясък и завършен вид на стените и таваните. Гипсаджиите циклат с "цикла", но може и с ръбъ на малмшката. Циклените участъци са най-вече ъглите и ръбовете н помещението.
Относно шкуренето: гипсаджия не шкури, той цикли. След полагане на гипс не се шкури ! Шкурката я използва бояджията след първата ръка боя ( грунда ). Ако е необходимо се нанася фина бояджииска шпакловка ( с артестук, стукопласт, колор кит или други ) и след това се шкури, като за постигането на добър резултат се доближава крушка до стените за да се види къде има поправки за нанасяне и шкурене !
Гипса за който говоря по-горе е обикновен гипс от 6-7лв. торба 30кг. Начина, който съм описал за работа с гипс не се отнася за готовите гипсови смеси, като гипсово лепило, гипсова шпакловка и други. Те просто се разбъркват в пластмасова кофа с бъркалка. Отвореното време при тях е 30-40-60 мин. и там се работи по-лесно. Сместа трябва да стане хомогенна и с гъстотата на течен шоколад за най-добър ефект.
Това е от мен :-D
HD - специалист
SHL написа:
bob написа:
Само за пояснение :!: Ако някой ти направи стените с пресечен гипс, това означава, че отгоре му латекс не можеш боядиса. Пресечен гипс се постига изключително трудно, тоест майстора трябва да е с две леви ръце и минимум познания в занаята за да изпусне гипса да се пресече. Когато исъхне пресечения гипс и се опиташ да го боядисаш се получават шупли в боята, после се отделят и по-големи парцали и т.н.
bob или не си разбрал нещо или некой те е пуснал на шейната. Пресечен гипс не се получава от изчакването му, а от това че тъкмо, когато е постегнал или е в процес на стягане, някой колега, който е изпуснал първоначалното си обучение и сам се е направил майстор, започне неистово да пребърква гипса. Така той става "пресечен". Започнал ли е гипса един път да стяга, повече не се пипа !!! Когато достигне необходимата гъстота за работа започваш много бързо да го нанасяш, защото ако си забъркал "силен" гипс имаш най-много 5-8 мин. за работа с него. Ако си забъркал "слаб" гипс отвореното време ти е 10-15мин. Силния гипс се използва за здраво залепване към основата и за пълнеж, а слабия за заглаждане и финосване.
Относно цикленето: да прави се от майстори, които не ги мързи. Цикленето не оскъпява и с една стотинка работата на гипсаджията, напротив - влиза му в задълженията да цикли там, където е необходимо ! Цикленето намалява работата на бояджията. Цикленето придава блясък и завършен вид на стените и таваните. Гипсаджиите циклат с "цикла", но може и с ръбъ на малмшката. Циклените участъци са най-вече ъглите и ръбовете н помещението.
Относно шкуренето: гипсаджия не шкури, той цикли. След полагане на гипс не се шкури ! Шкурката я използва бояджията след първата ръка боя ( грунда ). Ако е необходимо се нанася фина бояджииска шпакловка ( с артестук, стукопласт, колор кит или други ) и след това се шкури, като за постигането на добър резултат се доближава крушка до стените за да се види къде има поправки за нанасяне и шкурене !
Гипса за който говоря по-горе е обикновен гипс от 6-7лв. торба 30кг. Начина, който съм описал за работа с гипс не се отнася за готовите гипсови смеси, като гипсово лепило, гипсова шпакловка и други. Те просто се разбъркват в пластмасова кофа с бъркалка. Отвореното време при тях е 30-40-60 мин. и там се работи по-лесно. Сместа трябва да стане хомогенна и с гъстотата на течен шоколад за най-добър ефект.
Това е от мен :-D
А, ейтова е отговор :idea: :)

А за гъстотата - да, точно като течен шоколад а правя мойта смес, и се работи доста лесно така, отколкото ако е по-рядък (пък и по-бързо стяга). Довечера мисля да ходя да си дошпакловам кухнята, и ще се опитам да го изцикля хубаво, че после почти да няма за шкурене. При майсторите може и да не се шкури после, ама при мене трябва задължително (по обясними причини) :-D
bob - специалист
Благодаря за изчерпателните сведения. Явно не съм се изразил точно. Този когото съм гледал не го изчакваше да започне да се втвърдява. Слагаше Разтворено във вода тапетно лепило после гипс и изчакваше гипса да потъмнее отгоре. След това го разбъркваше и каза че след това имаш 5 минути за работа. На това той казваше пресичане.Съжалявам ако съм подвел някого. Все пак не съм професионалист в тази област. Силата ми е другаде.

Тема "Каква маламашка се използва при гипсова шпакловка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: