Много интересна и все по-често дискутирана тема.
liusien - специалист
Здравейте! Зачудих се къде да напиша поредния си въпрос и реших да пусна нова тема. Не намерих подобна... Става въпрос за следното:
Живея в къща построена преди около 30 години. Пода е от дюшеме. С времето дъските дали са се разсъхнали, не знам, но като се ходи върху им, чува се едно много неприятно скърцане! Има ли начин да се премахне това скърцане? Сега е зима и не мога да изкарам цялата покъщнина навън за да се прави ремонт на пода... Питам за някакви варианти - дали с нещо да "смажа" отделните дъски, дали пък върху съществуващото дюшеме да се нареди примерно ламинат или "OSB"... Нещо такова... Не съм специалист, в последно време и парите намаляват, и се чудя по какъв начин да си помогна сам за да спре това скърцане което ме изкарва от равновесие!!! :? Всякакви идеи приемам, пък ще питам допълнително ако нещо не ми е ясно. От сега благодаря! :wink:
naskov - майстор
Ako не е боядисано или лакирано като го минеш с мокра гъба проблема се оправя , но за около седмица. После изсъхва и пак започва :)
тото - специалист
Преди около три години имах подобен проблем с дюшеме. Пак старо - 35 годишно. Реших да го подновя с циклене и лакиране. И понеже на места скърцаше ужасно, майстора, който циклеше се зае да отстрани проблема. Разпроби отвори /ø 10/ на скърцащите участъци, като внимаваше да се попада между бичметата. После през отвора впръска пяна. След втвърдяването и изчистваше отвора и набиваше дървена тапа. След цикленето не си личеше изобщо, а скърцането изчезна.
Така е и до ден днешен - 3 години.
Пространството между бичметата е пълно с перлит.
liusien - специалист
тото написа:
Преди около три години имах подобен проблем с дюшеме. Пак старо - 35 годишно. Реших да го подновя с циклене и лакиране. И понеже на места скърцаше ужасно, майстора, който циклеше се зае да отстрани проблема. Разпроби отвори /ø 10/ на скърцащите участъци, като внимаваше да се попада между бичметата. После през отвора впръска пяна. След втвърдяването и изчистваше отвора и набиваше дървена тапа. След цикленето не си личеше изобщо, а скърцането изчезна.
Така е и до ден днешен - 3 години.
Пространството между бичметата е пълно с перлит.
Сигурно е станало добре, но при мен не става... Забравих да пиша, че къщата няма бетонна плоча, а е с гредоред... Миналата зима когато си преправях инсталацията за парното, ми се наложи да пробия два отвора по 32 мм за да минат две тръби /щрангове/ към сутерена. Като направих отворите и... дъха ми спря! Мислех си, че между гредите е изливан сгурбетон, а се оказа, че няма нищо! :shock: Бях малък и такъв спомен имах, но явно нещо не съм разбрал тогава като се е строила къщичката... Значи при това положение ми остава вариант за нещо което да положа върху дюшемето - нещо от сорта на OSB - с голяма повърхност и съответно да захвана покритието с винтове за съществуващото дюшеме...

На naskov му отговарям - дюшемето е циклено когато е било ново и след това е боядисвано...
zmeios - специалист
Ами - предварително моля да бъда извинен ако това изказване звучи като заяждане но...

Ти май сам си си отговорил на въпроса. От думите ти ми се струва, че нямаш нищо против да замениш дюшемето с нещо друго. Защо просто не го направиш, а и защо не кажеш какво предпочиташ (ламинат, добавяне на мокет, и т.н.)? Защото принципно това е 'по-лесният' път - замяна. Другият е да го махнеш цялото и да подновиш основата, ама това ми звучи като "ново дюшеме" горе долу.

Пак казвам, не се заяждам, но не съм сигурен какво питаш?

П.С. Ако се чудиш защо говоря за "замяна" отговорът е - защото, за да не скърца, и да е трайно, каквото и да правиш, ще трябва да върнеш водоворавното състояние на основата и перфектното прилепване на дюшемето към гредите. Това може да стане или 'върху', или 'вместо' сегашното, ама все си е много работа.

П.П.С. Сега като гледам, май ти разбирам въпроса :) Ако идеята ти е да стане някак временно, може да звучи глупаво, ама опита ли с килим? Ако става (т.е. обира движението на дъските спрямо основата) , ще стане и с мокет, и забравяш за цялата история. Поне за известно време. Мокетът може да се сложи и с временно прибутване на мебели, без да ги вадиш всичките - това поне съм го проверил лично...
liusien - специалист
zmeios написа:
Ами - предварително моля да бъда извинен ако това изказване звучи като заяждане но..............
zmeios, няма проблем! Когато си мислех къде да пусна темата и как да обясня какво ми се върти в главата, бях почти убеден, че може да ви хвърля в размисъл. За мен отговора е ясен като бял ден, но при едно условие - което не става с пари, става с повече пари!!! Ако парите не бяха проблем, щях всичко друго да напиша, но не и тази тема! Просто щях да търся майстори дърводелци да дойдат на място и да измислят какво да се прави. Накрая щях да си платя и точка по въпроса. Лошото е, че в последно време ми се наложи да хвърлям доста пари на вятъра за глупости и сега ми е неспокойно като нямам някакви суми настрана... Затова питах какво да направя с минимум вложения и да постигна максимум ефект... :? Ако не стане това ми желание, ще стисна зъби и когато съм по-добре финансово, тогава ще мисля отново. :idea:
nasco2 - специалист
Скърцането се дължи или на изгниване на гредите, или на разсъхване на материала. Ако е първото няма спасение освен пяната донякъде, ако имаш късмет да е вторият вариан, откриваш къде са грдите правиш малки дупки с фаски и навиваш винтове, след това китваш отгоре и си готов. Гредите обикновенно почват от стената и са през 50см. но това не е сигурно, загледаи се по дъските в повечето случаи има минимални следи от нараняване оставени от чукът при наковаването на пироните, там са грдите. Те са разположени перпендикулярно на дъските. Ако и така не ги откриеш махаш перпендикулярният перваз и дупчиш под него наред имайки предвид, че са горе доло на 50см. една от друга, така няма начин да не ги откриеш. Ако главите на винтовете са малки използваи шаибички.
liusien - специалист
nasco2 написа:
Скърцането се дължи или на изгниване на гредите, или на разсъхване на материала. Ако е първото няма спасение освен пяната донякъде, ако имаш късмет да е вторият вариан, откриваш къде са грдите правиш малки дупки с фаски и навиваш винтове, след това китваш отгоре и си готов. Гредите обикновенно почват от стената и са през 50см. но това не е сигурно, загледаи се по дъските в повечето случаи има минимални следи от нараняване оставени от чукът при наковаването на пироните, там са грдите. Те са разположени перпендикулярно на дъските. Ако и така не ги откриеш махаш перпендикулярният перваз и дупчиш под него наред имайки предвид, че са горе доло на 50см. една от друга, така няма начин да не ги откриеш. Ако главите на винтовете са малки използваи шаибички.
Наско, благодаря ти! Не случайно хората са казали, че понякога да дадеш малък съвет, но навреме е голяма работа! Изобщо не ми беше минала тая мисъл през главата да открия гредичките и да навия директно в тях винтове... Още веднъж - благодаря ти за съвета! :wink:

Тема "Скърцащо дюшеме..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: