• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
[/quote]

naskov, май и ти имаш слабост към четирипътните :?:
Би ли обяснил каква работа върши в случая?[/quote]

Чак пък слабост. Монтирам ги от време на време. Работата, която ми върши в случая е да осигурява към радиаторите вода с по-ниска температура от изходящата и с по- висока входяща. Това съм искал, това прави
Neosi - специалист
Само да кажа, може и да ме прокълнете...
На радиаторите има термо глави (останаха от газта). Като включих Атмос-а отворих главите на max и настана умирачка...жега, не се трае..после ги върнах на 2-3-4 (зависи каква Т се търси) и отърчах до котела....при това положение достига 80 гр., затваря се и тлее и не мърда...няма прегряване - нищо...като спадне температурата пуска перката.
filmatoplo - майстор
Няма проблем с термоглавите , но за да е сладка ракията ,водката,бирата,винцето,уискито - помпа Грунфос -Алфа . :wink:
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
2В6 :) Стига смешки , между другото се обадих на Хониуил да спрът производство на четирипътни вентили -те казаха ще видим. :-D Монтажа на този вентил да не го мисля аз въпреки че и аз така мисля - кой ти каза че входящата вода в котела ще е по малка от 60 градуса и кой ти каза че котела ще завира - ела и се любувай на системата как работи .Така плавно си регулира задвижката вентила респективно котела че , нито радиаторите нито котела разбират какво става.Правете каквото искате , ама е по добре да правете каквото трябва - ааа обадете ми се когато системите заработят както трябва . :lol: 2в6 аз твоя съвет не го чух - с изискване за осигуряване на връщаща вода над 60 гр и подаване на вода към радиаторите с температура съобразена с потребната -без студ и жега в стаите . Ти си . :)Имам ги и двата вида монтирани , и гледам разликата в комфорта и разхода на гориво което е от значение .Има и още 2 начина на свързване - с 3 пътен разпределителен вентил и с 5 пътен вентил . :wink:
Ей ти колко ти е акъла - що трябва да се спира производството на четирипътни?!? Особено като има такива като теб да ги слагат за щяло и нещяло :-D

А виж как се отмяташ - задвижка трябвало. Защо смяташ тогава цената само на вентила? Предложението ти е толкова тъпо, колкото и съвета някой да си купи бургия, да си пробива с нея и ако му хареса как работи "завбъдеще" да си купи и бормашина.

Аз идеи нямам. Ако си чел нагоре съм написал за какво и как се използват трипътни и четирипътни вентили. И "твоята" схема съм сложил по твоя молба:
Изображение

За да работи автоматично четирипътния вентил, освен задвижка трябва и контролер.
Очевидно кой е смешника - който казва, че 240 лв за трипътен термовентил е по-скъпо от четирипътен+задвижка+контролер :-D

П.П. Модератора дето ти е сложил под името "майстор" е изпуснал кавичките, щото майсторите поне правят разлика между чук и перфоратор.

------------------------------
naskov написа:
2v6 написа:

Би ли обяснил каква работа върши в случая?
Чак пък слабост. Монтирам ги от време на време. Работата, която ми върши в случая е да осигурява към радиаторите вода с по-ниска температура от изходящата и с по- висока входяща. Това съм искал, това прави
Това което се вижда е една помпа за циркулация през радиаторите и четирипътния вентил. Така водата към радиаторите ще е с по-ниска температура от тази на изход от котела.
Ако няма помпа и на кръга на котела, то температурата на входящата вода в котела ще е равна на температурата на водата идваща от радиаторите или още по-студена. Има ли помпа на котела?
filmatoplo - майстор
2В6 -Несе пали тези - :) ги слагам да значат че нямам лоши намерения в изречението .То се знае че моя начин е добър :) цената на материалите не се гледа ако клиента иска -кеф .четирипътния може да работи и без задвижка с малка регулировка в по студени и топли дни все пак всеки ден си при котела :wink: Това му е лошото на сайта че -Направи сам -се чете като -без пари :lol: със пари са материалите в отоплението и още как . Обявявам конкурс -най добре направена инсталация с Атмос -материали пожелание .Търси се спонсор за конкурса :idea:
filmatoplo - майстор
Сега се връщам от котелното на монтирания четирипътен вентил на Атмос комби 50 -ръчката му е поставена в почти вертикална посока .Работи си перфектно , помпата е на топлата вода -връщащата вода е на самотек и е над 65 гр почти близка до изходната на котела -водите след вентила към радиаторите са със същите топлини .Котела е на 80 градуса -помпата включва на 70 гр , вентилатора заработи понеже собственика му сложи още въглища .По думите му е много топло горе несе качвах , значи без задвижка праща повечко топлина към радиаторите и в по топли дни .трета зима кара нищо не е пипал -а е много крив ако имаше проблеми нямаше да ме остави на мира . :)
naskov - майстор
------------------------------
naskov написа:
2v6 написа:

Би ли обяснил каква работа върши в случая?
[/quote] Това което се вижда е една помпа за циркулация през радиаторите и четирипътния вентил. Така водата към радиаторите ще е с по-ниска температура от тази на изход от котела.
Ако няма помпа и на кръга на котела, то температурата на входящата вода в котела ще е равна на температурата на водата идваща от радиаторите или още по-студена. Има ли помпа на котела?[/quote]

Аз също съм написал, че водата към радиаторите е с по-ниска температура от изходящата. Помпа на къга на котела няма и входящата вода е с по -висока температура от идващата от радиаторите, а не както си написал равна или още по студена
filmatoplo - майстор
Колегите по газовите котли им се изприщиха езици да повтарят какво е нужно около котела за по малки сметки и конфот , пък аз съм бил без акъл .тоест той е само един колегата .
2v6 - майстор
naskov написа:
...
Аз също съм написал, че водата към радиаторите е с по-ниска температура от изходящата. Помпа на къга на котела няма и входящата вода е с по -висока температура от идващата от радиаторите, а не както си написал равна или още по студена
Това е схемата на четирипътния вентил:
Изображение
"From biler" означава "От котел", "To boiler" - "Към котел".

Линията от триъгълника към кръгчето показва потока на водата от котела към котела.
Според теб без помпа може ли да се движи горещата вода отгоре надолу по пътя на тази линия?
filmatoplo - майстор
Може и още как :) пробвай и ще видиш :wink: дай схема с 2 помпи ,не че не става . Термосифонно се движи , има малки изисквания от не по малко разтояние от изводите на котела 80 сантиметра и връщащата да не слиза под нивото на вход в котела , също сечението на тръбите да е достатъчен за термосифон по възможност равен на отворите на котела -за кръга на радиаторите с помпата ако щеш слагай фи-20 . :wink:
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: