Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
хихихи, @pavelari, наистина мнооого нагледно илюстровано ! :-D
А сега, би ли предложил решение за схема "И" - как лампата да светне само при едновременно задействане на ключовете ???
Тук вече има значение и фактора "време" - т.е. включване на единия ключ и след това на другия НЕ Е решение.
velsi - Почетен майстор
Ясно ми е, че си търсите "дъвка за мозъка", само не разбрах откъде на Trifun му хрумна, че във вратите на банковите трезори има релета?! :? Там всичко е механично.
Trifun - специалист
:) , @velsi - напълно си прав - тая тема е точно "дъвка за мозъка", признавам си чистосърдечно :-D
Но пък "дъвките за мозъка" са полезно нещо, според мен. И съм сигурен че има хора, на които им е приятно подобно "дъвчене" (аз съм един от тях) :wink:
Иначе, за механиката в банковите трезори не бих се обзалагал - поне в "Умирай трудно 3" вратата на трезора се отвори "сама" - явно задвижвана от някакъв двигател или нещо от сорта.
Както и да е - да не се отклоняваме от задачката.
Просто ми беше интересно дали подобно нещо може да се получи с релета и минимално количество електронни компоненти.
velsi - Почетен майстор
Много филми гледаш явно... Ако заданието е както казваш двама души да завъртят ключовете и това не може да бъде направено от един човек то не виждам смисъла това да става едновременно. Иначе смъсъла на отделните ключалки и ключове е в това, че различни хора ги държат и така отварянето не може да извърши сам никой от тях. Ама няма лошо "дъвчете" си. :-D
Тани - модератор
Ето сега е момента да попитам за програмка за чертане на електронни схеми!

Ще говоря принципно , а за изпълнението - според нуждите!

1. зареждаме през резистор един електролитен кондензатор с капацитет изчислен така , че при пълен заряд да задържи едно реле за време , което определяме за допустимо като "едновременно" натискане на бутоните. ри натискане на бутона кондензатора захранва релето за определеното време и контактите му заместват един от тези да речем схемата "И" на pavelari . Когато напрежението падне изключва контакта. Схемата се дублира и за другия ключ , като контактите на релето заместват втория контакт на схемата"И" . Лампата ще светне само , ако двата ключа са натиснати за времето , което осигурява заряда на кондензаторите! Съпротивлението на резистора е такова , че да не позволява тока , който преминава през него да задейства релето! Също така колкото е по-голямо съпротивлението , толкова повече време ще е необходино на кондензатора да се зареди , преди да е възможен повторен опит!

2. Почти същото , но кондензатора е свързан последователно на ключа и бобинката на релето и задейства релето само докато се зарежда. Паралелно на кондензатора се свързва резистор , който да разрежда кондензатора , като се отпусне бутона.

3. Като 1 , но се слага транзистор да управлява релето - по-малки габарити на устройството и възможни по-големи интервали на регулиране!

4. Като 2 , но се слага транзистор да управлява релето - по-малки габарити на устройството и възможни по-големи интервали на регулиране!

5. Като 3 и 4 , но с операционен усилвател вместо транзистора

6. За реле на време таймер 555

7. Вместо релета - логичска схема "И"

8. Микропроцесорно управление

9 каквито ти дойдат на ум релета за време , чакащи мултивибратори и т-н.

10 до 1001 всякакви комбинации между посочените по-горе примери и възможни устройства , които да играят ролята на ключовете за управления - магнитни или друг вид карти, въвеждане на код , сканиране на пръстови отпечатъци и/или окото , гласово разпознаване и т.н.

Дано си разбрал принципите! Не вярвам да си правиш такава система , за да ти смятаме и конкретни стойности на елементите , но ако решиш - свиркай!
ELEMENTAL - специалист
Трифуне виж си пощата.
Съжалявам вчера за схемите, ама бях много изморен и нещо не съм ги изпипал :cry:
Trifun - специалист
Благодаря на ELEMENTAL за изпратените схеми, както и на Тани за предложените решения - първите 2 ми харесаха най-много :)

Btw, Тани, изпратих ти Splan - програмката, с която чертая аз схеми - по пощата ... :)
Ако някой друг иска - да дава мейл, ще пращам :wink:
Trifun - специалист
Justy написа:
И аз искам :)
"Почукай, и ще ти се отвори. Поискай си - ще ти се даде" :-D
Провери си мейла ...
Отсега нататък няма да казвам на всеки да си проверява мейла - ако сте поискали програмата и по някаква причина НЕ СТЕ я получили в разумно кратък период от време ( от няколко минутки до 1-2 дена максимум ) - пишете пак, ще направим втори опит :) Може и на "ЛС" - да не задръстваме форума все пак :wink:
bonjyr89 - специалист
Браво Трифун!
Пак си имаме схемички за раздвижване на мозъка.
Аз ще предложа едно абсолютно елементарно решение,но според мен ще действа безотказно.Предлагам двата ключа да са свързани последователно,и следователно когато врътнеш двата ключа ще ти се затвори веригата и ще подадеш сигнал на чакащ мултивибратор реле за време и т.н.

Между другото дай ми моляте и на мен програмката за чертане на схеми :)

Тема "Една задачка и от мен :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: