Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Габаритите не съм мерил точно. Мога да ти кажа ходовете. По Х 350 мм , по Y 300 и 90 по Z.
didosan - напреднал
Доволни ли сте от точността на стъпковите мотори...че като чета сте доста скиптични към тях .И някой ако си е правил сам тяхното управление мисля че драйвер му казвате да каже кинти :)
velsi - Почетен майстор
Точността си е много добре. Проблема на стъпковите мотори е другаде. Ако поради някаква причина се случи мотора да изпусне една или няколко стъпки всичко отива по дяволите. При серво моторите това просто е невъзможно. Драйвера може да се направи за 20-30 лева.
didosan - напреднал
Да де и аз това прочетох дотук във форума ....че имали 3-5% грешка и че можело да изпуснат стъпка вупреки че зада изпуснат стъпка трябва да презкочат на винта някоя резба а това пък е много трудно ако е направено хубаво или другия варянт е да издаде багажа .А схема на контролера не видях ще я покажеш ли :) с нужните елементи че мноого от ел. инсталации не разбирам и ще се допитам до калеко ми та като ме пита "тва кво е" да имам готови отговори :)
velsi - Почетен майстор
Схемата на контролера и драйвера са по-назад в тази тема. А изпускането на стъпка е в самия мотор. Не е свързано по никъв начин с превъртане на резба или нещо подобно. Случва се много рядко, но не е изключено да се случи.
didosan - напреднал
Всмисъл просто така без да види някъкво съпротивление или зор и пропуска ...
velsi - Почетен майстор
Абе не е толкова страшно, колкото си мислиш. Трябва много да го озориш за да прескочи от натоварване. Веднъж само ми се е случвало и то беше нещо от компютъра, не от механиката.
STEPER - специалист
velsi,
Дай данни за твоя шпиндел - марка,цена,мощност и откъде
може да се закупи. Достатъчен ли ще бъде този шпиндел за фрезоване/изрезване/ на отвори в листов материал алуминий 1 мм.
Имаш ли инфо и за други шпиндели на нашия пазар?
Какъв е диаметъра на винта и стъпката?
Възможно ли е да се използва за движение на
шпиндела по остта Y зъбен ремък от матричен принтер вместо винт?
Имам пред вид това:

Прикачен файл

picture_002.jpg
picture_002.jpg (84.96 KиБ) Видяна 3775 пъти
velsi - Почетен майстор
Шпиндела е Kress 800 FME. Цената мисля, че беше 240 лева. Заслужава си всяка стотинка!
За купуване виж тука. Има сигурно и алтернативи, но това е най-доброто. За използването на ремък от принтер забрави! Винтовете са 12мм, стъпка 5мм.
STEPER - специалист
А мощност,модел?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: