• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.

за или против лепене на масивен паркет

56%
да
14
44%
не
11

Общо гласове: 25

iveliks - специалист
Питам за вашето мнение от опит и наблюдение кое е по добре да се направи дали паркета да се лепи за пода или просто да се нареди в момента аз за себе си немога да преценя кой от случаите да приложа .Благодаря за мненията Ви.
mim - специалист
след като ми се наложи да изкъртя лепен с дзифт паркет и то така че да се ползва отново, не ми се искаше да го лепим пак
това ще ми е един незабравим кошмар за цял живот

но паркетаджиите казаха, че елементите са твърде разнородни и ако не се залепи ще хлопа и скърца, в резултат на това в момента е залепен пак, но ново пренареждане няма да има повече

по мое мнение не трябва да се лепи, като изсъхне и се отворят фугите, да може да се пренареди безболезнено и така още 1 цикъл живот на паркета
ribnikolaevi - майстор
С интерес ще следя развитието на темата. Аз също съм предвидил паркет и много се чудя кое решение е по-подходящо в моя случай.
nihonjin - специалист
Наблюденията ми по въпроса:

Буков паркет лепен с Ц200 преди 20 г. Няма отворени фуги, няма скърцане, не е мръднал. Това е в апартамента на баща ми.

В моя апартамент - същия (буков) паркет, на същата възраст, но нелепен: скърца, неравномерни фуги, при повишаване на влажността през зимата на места се надига леко и притропва като стъпваш отгоре.
panalov - специалист
В две от стаите си имам дъбов паркет лепен е всичкия .
Няма скърцане но в спалнята се отоплавам с радиатор на ток и около радиатор се отварят фуги но през лятото си се затварят и не се разбира че е имало фуги :? .
Според мен е по добре да се лепи паркета ,в крайна сметка на колко години се пренарежда паркет след поне 20 .
Аз поне моя не смятам да го пренареждам :)
Justy - майстор
Преди 32 години наредих буков паркет І качество след двугодишно сушене. Само за една зима се разхлопа. Пренаредих го с лепене с С200 и не е мръднал. Единствения риск е наводняване. Тогава е страшно.
zmeios - специалист
panalov написа:
в крайна сметка на колко години се пренарежда паркет
Ми ако имаш деца примерно -- всеки път, след като някой излее два литра вода отгоре му :(

А и не забравяй за циклене/лакиране -- като се изтрие лака, и най-добрият дъбов паркет замязва на селски кален под; няма как да избегнеш лакиране (освен с омасляване, ама това е още по-трудоемко)
begemot1 - специалист
:) не съм гласувал :lol:
лепен в нова кооперация - задължително
лепене с лепило не на водна основа, за да не почернява.
лепен и яко наводнен - нов + замаска :-D
iveliks - специалист
и аз да се влюча у нас смятам да е дъбов паркета и лакиран основата ми е повдигнат под от ПДЧ18мм на скара лепенето върху ПДЧ-то мисля ще е доста лесно но незнам чудя се а като се има впредвид че един под може да искара на 20 години немисля че след този период и да го изхвърля и ако трябва да сложа нов под мисля че старият ще си е дал неговото и няма какво да искам повече пък и кой знае какво ново ще има тогава макар по-добро от масива няма
panalov - специалист
zmeios написа:
panalov написа:
в крайна сметка на колко години се пренарежда паркет
Ми ако имаш деца примерно -- всеки път, след като някой излее два литра вода отгоре му :(

(освен с омасляване, ама това е още по-трудоемко)
Деца имам ,но не им давам да разливат вода върху паркета :lol: .
Лично аз съм разливал около половин литър вода ,но съм действал експедитивно- грабвам най близкия парцал и бърша.
Паркета е маслиран и незнам защо си мислиш ,че е по трудоемко да се маслира
  • 1
  • 2

Тема "Мнението Ви за или против лепене на паркет от масив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: