• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
ниско КПД високо КПД какво значение има когато я дограмата не ти е сменена или инсталацията не ти е направена като хората ето например putpun търси котел ама как му е направена инсталацията с какви радиатори? каква помпа? колко помпи? има ли буферен съд? какви клапани и има ли въобще такива? какви пелети примерно? и редица други фактори от които зависи цялостната работа на системата и на отоплението на къщата или апартаменнта в форума има много специалисти които знаят че и малките подробности имат голямо значение :wink: то с пари всеки знае как стават работите когато правиш изцяло нова система на нова къща или апартамент с изолация и дограма ама нали гледаме по евтиничко да ни излезе така че......... може само да черпим идеи и съвети от хората специалисти в този форум :wink: за което им благодарим естествено :)
Bobivan - специалист
Туй AIGE всъщност котл "ЖАР" ли е ?
bili&steki - специалист
без значение е kok... :lol: :lol: :lol: после пак се питай защо разхода ми е наполовина на твоя...
filmatoplo - майстор
Първата работа която гледам на един котел в дадена таблица са мощността в киловати и КПД-то :wink:
deyanyovkov - специалист
bili&steki написа:
правя си изводи на база изнесени факти от горди собственици на тази марка и скромните :lol: наблюдения който имам.Помежду другото пелетните съоръжения с подобен тип изгаряне са си с по-ниско КПД ,кой каквото иска да ми говори..мога доста да ти разтягам за разхода на различни марки на нашия пазар и начините за подаването и изгарянето на пелетите ама по-добре малко факти.
Значи ако използвам казаното от кок , че със 23 КW AIGE.. ..отоплява 70 кв.м (не разбрах дали има и погдгряване на БГВ) , водата в системата е 60-61 градуса( според deyanyovkov) и разход 1 тон, докато за подобна квадратура аз със 17 KW котел,темп на водата в системата номинално 78 градуса и значителен разход на БГВ имам разход средно 500 кг.(ако имах изолация не ми се мисли колко щеше да е :lol: ) И при това положение ако приемем ,че котела ми е с КПД 91,5%( http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erne ... chickt.pdf -резултатите тук са от тестове на немски специалисти а не данни от производител... :lol: ) то според теб колко е КПД-то на AIGE-то?
Допълнение към статиситиката на bili&steki :)

В студовете сега при температура навън под -14 при мен(ужас, то май и виното ще замръзне скоро Кок), стигнах до 55 кг. на денонощие, като температурата в котела я вдигнах средно на 66 градуса / номинал на изключване съм задал 74 градуса/, а в къщата температурата падна на 19 :(
А, и бойлера си е на фулл. За новопостъпилите - топля 265 кубически метра / 102 квадрата / , като сутерена ми се топли само от кюнците на котела / 71 квадрата или 177 кубика/.
Това е след като обърнах помпата де:) , преди харчеше толкова, ама на 5 градуса отвън.
А - и чухте ли за украинските пелети за по 300 лв. тона с ДДС?
kok - специалист
bili&steki написа:
без значение е kok... :lol: :lol: :lol: после пак се питай защо разхода ми е наполовина на твоя...
защото си дал два пъти повече пари от мен :-D и затова разходът ти е два пъти по малък :wink: но да те питам нещо извън насочеността на темата :wink: каква беше първата ти кола която си купи ???? не направили компромис с марката заради цената или направо скочи на мерцедес (примерно) :-D
bili&steki - специалист
хахахахахаха..... хитро :lol: но не мисля,че сравнението е точно...

при нашите квадратури да примем,че като пари разликата е малка(при условие ,че ти си на костилки а аз на слънчогледови пелети) - 140 лв/мес.. за 6 месеца-840 лв, за 5 години - 4200 лв - избихме разликата...при това аз не изпитвам и най-малка липса на мощност ..(ако искам и 30 градуса мога да подържам...)..ако отоплявахме 500 кв.м и смятаме цени за дървени пелети работата става дебела :) (за 5 години излиза разлика близо 16 000 :lol: )... имаи предвид,че имам доста клиенти за пелети и съответно наблюдения за разхода на различни марки и модели пелетни творения и в повечето случей знам какво говоря(възможно е и да има изключения де :lol: )
filmatoplo - майстор
Ех ако можеше един КР 11 да се появи за подарък от дядо коледа -пелетите сам ще си ги купя :? :-D
bili&steki - специалист
е филмче... то и дядо КОледа не прави такива подаръци...хихихих... най-много да ти даде някой процент отстъпка :lol: :-D
kok - специалист
bili&steki написа:
хахахахахаха..... хитро :lol: но не мисля,че сравнението е точно...

при нашите квадратури да примем,че като пари разликата е малка(при условие ,че ти си на костилки а аз на слънчогледови пелети) - 140 лв/мес.. за 6 месеца-840 лв, за 5 години - 4200 лв - избихме разликата...при това аз не изпитвам и най-малка липса на мощност ..(ако искам и 30 градуса мога да подържам...)..ако отоплявахме 500 кв.м и смятаме цени за дървени пелети работата става дебела :) (за 5 години излиза разлика близо 16 000 :lol: )... имаи предвид,че имам доста клиенти за пелети и съответно наблюдения за разхода на различни марки и модели пелетни творения и в повечето случей знам какво говоря(възможно е и да има изключения де :lol: )
нещо не ти схванах сметките :? 140лв разлика между кое ??? между твоето потребление и моето ли ? или просто на теб ти излиза толкова на месец :lol: защото ако ти излиза по 140 лв на месец би трябвало да сметнеш и другата алтернатива за отопление примерно на дърва по 120 лв на месец (примерно) и какво се получава 20лв разлика по 6 месеца 120лв по 35 години :shock: хоп 4200 лв :-D :-D е ибаси и избиването на инвестицията (на разликата между твоя котел и моето "недомислие на пелети") :-D остава само удобството че не се занимаваш с хамалогии по дървата :wink:
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: